December, feestmaand! Vandaag vieren veel gezinnen en vrienden Sinterklaasavond. December staat in het teken van…
Geld terugkrijgen van de Belastingdienst? Jazeker, dat kan. Je kunt zorgkosten aftrekken via de aangifte inkomstenbelasting, maar wie een heel laag inkomen heeft doet meestal geen aangifte. Voor deze groep mensen met een laag inkomen is er de Tegemoetkomingsregeling.
Minder belasting betalen
Via premies die op loon of uitkering worden ingehouden betaalt iedereen belasting. Door veel aftrekposten daalt je belastbaar inkomen en dan hoef je minder belasting te betalen. Het deel dat je teveel hebt betaald krijg je dan terug van de Belastingdienst.
Hoe meer kosten je af kunt trekken hoe beter, want daar wordt je belastbare inkomen lager van.
Drempelbedrag
Om belasting te kunnen aftrekken moeten je (zorg-)kosten boven een drempelbedrag uitkomen. Dat is een bepaald percentage van je belastbare inkomen. Je mag alleen het deel van de uitgaven aftrekken dat uitkomt boven die drempel. Op de webpagina Drempelbedrag specifieke zorgkosten 2023 lees je hoe dat zit.
Welke zorgkosten kun je aftrekken?
Kosten die je hebt door je handicap of ziekte mag je aftrekken. Daarvoor heb je geen diagnose of verklaring van een specialist nodig. Behalve voor bepaalde aftrekposten, zoals dieetkosten, want daar heb je een dieetnummer voor nodig.
Het gaat niet alleen om kosten voor therapieën, er zijn veel meer aftrekposten. Soms onder voorwaarden. Op de webpagina Overzicht aftrekbare zorgkosten 2023 van de Belastingdienst staat welke kosten je kunt aftrekken en welke niet. Lees altijd goed de voorwaarden.
Soorten aftrekposten
Op het aangiftebiljet zijn de aftrekposten onderverdeeld in de soorten:
- Geneeskundige hulp, onder andere:
- Medische zorg
- Paramedische zorg, zoals fysiotherapie en oefentherapie
- Tandarts
- Zorg in het buitenland
- Reiskosten ziekenbezoek
- Medicijnen op doktersvoorschrift
- Hulpmiddelen
- Vervoerskosten
- Extra uitgaven kleding, beddengoed
- Extra gezinshulp
- Dieet
Kun je de kosten niet onder één van deze invulposten kwijt, dan kun je ze niet aftrekken.
Op de webpagina Welke zorgkosten zijn aftrekbaar? van Zorgwijzer vind je meer informatie.
Tandartskosten
De kosten voor tandarts en andere mondzorg voor volwassenen vanaf 18 jaar worden niet meer vergoed uit de basisverzekering, op een paar uitzonderingen na. Op de webpagina Krijg ik tandartskosten vergoed? van de Rijksoverheid vind je meer informatie.
Met een aanvullende verzekering krijg je (een deel van) de kosten terug. Dat verschilt per verzekeraar en is meestal niet het hele bedrag van de kosten, of alleen voor bepaalde behandelingen.
Kijk goed hoeveel tandartskosten je waarschijnlijk gaat maken en of het niet voordeliger is om het zelf te betalen en daarna de kosten af te trekken van de aangifte inkomstenbelasting.
Een aantal regels
- De kosten moeten dekken, dat wil zeggen dat ze noodzakelijk zijn. Kosten voor luxe dingen mag je niet aftrekken.
- Alles wat vergoed wordt of kan worden, mag je niet aftrekken. Bij een gedeeltelijke vergoeding mag je het gedeelte dat niet vergoed wordt wel aftrekken.
- Je moet de kosten in het jaar waarover je aangifte doet hebben betaald. De datum van de nota doet er niet toe. Het kan dan voordeliger zijn om een nota pas na de jaarwisseling te betalen als dat kan. Of juist eerder.
- Vervoerskosten kun je soms wel, soms niet aftrekken.
Wat kun je niet aftrekken?
Een aantal kosten kun je niet aftrekken:
- premies voor de basisverzekering en aanvullende verzekeringen
- het eigen risico
- eigen bijdragen voor hulp of hulpmiddelen
- alles wat je vergoed krijgt of kunt krijgen, bijvoorbeeld:
- als je een aanvullende verzekering hebt afgesloten
- alles wat je via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) krijgt, zoals huishoudelijke hulp of een vervoersvoorziening (deeltaxi, Valys)
- alles wat onder de dekking van de basisverzekering in de zorg valt
- het deel dat je zorgverzekeraar niet vergoed als je medische hulpverlener geen contract heeft met je zorgverzekeraar. Afhankelijk van je polis betaal je dan 10-25% van de behandeling zelf.
- algemeen gangbare kosten. Dat zijn kosten voor hulpmiddelen die veel mensen gebruiken, zoals loophulpmiddelen, bijvoorbeeld een rollator. Het maakt niet uit of je ze gebruikt voor een specifieke handicap.
- kosten voor afspraken die je niet bent nagekomen
- contributies voor patiëntenverenigingen, behalve voor de Diabetes Vereniging Nederland (DVN)
Rekeningen bewaren
Je moet wel alles kunnen verantwoorden, bewaar daarom altijd alle rekeningen en/of afsprakenbrieven goed. Heb je dat niet, trek het dan niet af.
Voor- en nadelen aanvullende verzekering
Voordelen aanvullende verzekering
De voordelen van een aanvullende verzekering zijn:
- Je hoeft het geld van de behandelingen niet voor te schieten (afhankelijk van de soort polis die je hebt). Nota´s gaan vaak rechtstreeks naar de zorgverzekeraar.
- Als je een restitutiepolis hebt kun je de nota na betaling direct aanbieden voor vergoeding bij je zorgverzekeraar. Je hebt dan snel je geld terug.
- Je hoeft geen aangifte te (laten) doen.
- Je kunt gebruik maken van andere vergoedingen die onder de aanvullende verzekering vallen, zoals voor brillen of kraamzorg. De vergoeding voor brillen is wel heel beperkt, geen reden om een verzekering voor af te sluiten.
Nadelen aanvullende verzekering
Een aanvullende verzekering heeft ook nadelen, want:
- de premie is hoog en je krijgt in verhouding soms weinig vergoed
- in de aanvullende verzekering zitten soms dingen waar je niets aan hebt, zoals kraamzorg als je al wat ouder bent of geen vrouw
- de premie kun je niet aftrekken
- je kunt niet zelf je behandelaar kiezen als je een aanvullende verzekering hebt
Voor- en nadelen belastingaftrek
Voordelen belastingaftrek
- Je bent helemaal vrij om een behandelaar te kiezen.
- Als je toch aangifte doet kun je meer aftrekposten meenemen.
- Je hoeft je niet te verzekeren voor tandartskosten. Die kosten kun je (onder voorwaarden) aftrekken. Het hele bedrag.
- Als je veel zorgkosten hebt kan aftrek voordeliger zijn dan verzekeren.
Nadelen belastingaftrek
- Je moet de kosten eerst helemaal zelf betalen en kunt ze pas het volgende jaar aftrekken.
- Nadat je de aangifte hebt gedaan duurt het nog een tijdje voor je de eventuele teruggave ook echt op je bankrekening hebt staan.
- Je moet aangifte (laten) doen.
Kan iedereen aangifte inkomstenbelasting doen?
Iedereen die een aangiftebrief van de Belastingdienst krijgt is verplicht aangifte te doen. Maar, krijg je die brief niet en heb je veel aftrekbare kosten, dan kun je zelf aangifte doen.
Zelf doen
Een aangifte inkomstenbelasting doe je met het online aangifteprogramma van de Belastingdienst. Daarvoor moet je inloggen met DigiD. Het klinkt moeilijker dan het is. Overal staat uitleg bij, dus lees goed wat er staat.
Zolang je niet op de knop verzenden klikt komen je gegevens niet bij de Belastingdienst binnen. Je hoeft dus niet bang te zijn dat ze stiekem meekijken.
Het geeft je de ruimte om te zien wat het resultaat is van wat je hebt ingevuld. Je kunt het nog veranderen voor je de aangifte verzendt.
Laten doen
Ben je lid van een ouderenbond of een vakbond dan kun je gebruik maken van hun belastingservice. Daar betaal je dan een kleine vergoeding voor, maar het scheelt een hoop werk en de belastinginvullers weten veel.
Je blijft wel altijd zelf verantwoordelijk, want de invullers zijn afhankelijk van de gegevens die jij aanlevert.
Over welke jaren kun je aangifte doen?
Je kunt aangifte doen over de laatste vijf jaren. In 2023 is dat over 2022, 2021, 2020, 2019 en 2018. Misschien levert het wat op als je over voorgaande jaren alsnog aangifte doet.
Weinig inkomsten, toch belastingteruggave
Als je weinig inkomsten hebt hoef je geen aangifte te doen. Toch kun jij ook zorgkosten hebben die anderen kunnen aftrekken, maar jij niet omdat je geen aangifte hoeft te doen. Dat is oneerlijk en daarom is er een regeling waarmee jij ook van dit belastingvoordeel kunt profiteren.
Tegemoetkomingsregeling
Voor mensen met een laag inkomen bestaat een speciale regeling, de Tegemoetkomingsregeling specifieke zorgkosten. Die zorgt ervoor dat dit belastingvoordeel ook voor jou mogelijk is.
De moeite waard vanaf ongeveer € 150,- aan zorgkosten
De tegemoetkomingsregeling geldt alleen voor zorgkosten. Vanaf ongeveer € 150,- aan zorgkosten is het de moeite waard om een (proef-)aangifte in te vullen en te kijken wat het oplevert. Bij een laag inkomen is de drempel ook laag, dus misschien kun jij geld terug krijgen.
Meer informatie
Twijfel je nog over een aanvullende verzekering? Lees in onze blog Wel of geen aanvullende verzekering. Wat is verstandig? over de voor- en nadelen.
Dit bericht heeft 0 reacties