Skip to content
 

Goede voornemens en gezonde gewoontes: beginnen in het nieuwe jaar?!

Tijdens het redactieoverleg eind vorig jaar onstond het idee om een blog te schrijven over goede voornemens.
De meningen waren verdeeld. De één zei: ‘ik doe niet aan goede voornemens’ , de ander zei ‘je moet niet 1 januari beginnen met je goede voornemens, maar meteen’. Weer een ander was heel enthousiast en zei: ‘ja, dan kunnen we goede tips delen’.

Uit onderzoek blijkt dat 88% van de goede voornemens gedurende het jaar sneuvelen. Het is ook algemeen bekend dat je in plaats van veel, grote goede voornemens, beter kleine, haalbare doelen kunt stellen. Ook kun je ze beter niet allemaal op 1 januari willen starten, maar kun je ze het beste spreiden door het jaar heen (NRC 12 december).

Met deze kennis in ons achterhoofd hebben we besloten om een aantal goede voornemens en gezonde gewoontes te verzamelen. Zo kun je een goede start maken in het nieuwe jaar, of wat later starten.

En de belangrijkste tip (maar ook de moeilijkste): houd je eraan. En als dat een keer niet lukt, bedenk je dan: morgen is er weer een dag om een nieuwe start te maken.

Tips voor het dagelijks leven en werken met RSI-klachten

Hieronder delen we een aantal praktische tips voor je dagelijkse bezigheden. Als je RSI-klachten hebt kun je vaak niet te veel in één keer doen en zul je wat meer rust moeten nemen. En hoe neem je meer rust als je werkt? En de belangrijkste tip: voer je goede voornemens direct uit, wacht niet tot 1 januari of een andere strategische datum.

  • Focus op het bouwen van een gezond werk – pauze ritme. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld pauzesoftware (bij computerwerk). Als je geen pauzesoftwareprogramma gebruikt, zet een keukenwekker of stel een alarm op je mobiel in. Of plak een sticker op je beeldscherm met de waarschuwing: tijd om te pauzeren?
  • Zeg niet overal ja op, zet jezelf op de eerste plek en bekijk goed wat je wel en niet kan doen op één dag of in een week.
  • Spreid je activiteiten over de dag heen. Zodat je niet al je energie in één keer verbruikt en de rest van de dag moet rusten.
  • Plan je activiteiten voor de komende dag. Schrijf op wat haalbaar is voor jou.
  • Wissel inspannende activiteiten af met rustmomenten of activiteiten die jou laten ontspannen.
  • Neem voldoende vrij; werk in het weekend niet door en plan voldoende vakantie in, zodat je tijd kan maken voor leuke dingen
  • Wissel activiteiten waarbij je stil zit (computer) af met activiteiten die meer fysiek gericht zijn. Bijvoorbeeld een boodschap doen of de planten water geven of even naar het toilet boven gaan. Je kunt als afwisseling ook even tijd geven aan je huisdier, door een rondje met de hond te lopen of even met je kat te spelen.
  • Neem de tijd om op te ruimen, een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd. aAan een opgeruimd bureau kun je weer duidelijk zien wat je prioriteiten zijn en je dagplanning maken
  • Zorg goed voor jezelf, doe regelmatig boodschappen, eet gezond en regelmatig. Zorg voor structuur in je dag met eetmomenten (alleen of met je gezin of partner). Hierdoor kun je ook makkelijker je dagplanning maken en pauzes inplannen.
  • Bij computerwerk: zet je printer een eindje van je af zodat je genoodzaakt wordt op te staan en een paar stappen te maken. Ook kun je je je mobiel ook een eindje van je afleggen. Bedenk meer van dit soort dingen zodat je gedwongen wordt meer en anders te bewegen bij het computerwerk. Het mag je werktempo ophouden maar het is wel beter voor je werkhouding en zorgt voor een betere doorstroming van je bloed.

Tips voor omgaan met een chronische ziekte

Het omgaan met een chronische ziekte brengt je vaak in een negatieve stemming. Ook al doe je veel aan het onderhoud van je lichaam, zingeving, het blijven onderhouden van je sociale contacten, toch kan je stemming bij elke tegenslag weer omlaag schieten. En je kan daar ook een beetje chronisch in blijven hangen. Bovendien zijn er na een negatieve ervaring meerdere positieve ervaringen nodig om dit te compenseren. Met een chronische aandoening is dat best lastig. Daar moet je actief aan werken (Waarom maken negatieve ervaringen meer indruk dan positieve? (quest.nl)). Zodoende een aantal tips om hiermee om te gaan:

Ook al hebben mensen vaak een hekel aan de kreet ‘positief blijven’, het is toch belangrijk om te proberen te kijken wat je al wel heb bereikt en/of nog kan bereiken.

  • Probeer om te denken: je eerste reactie na een negatieve ervaring is vaak, zie je wel, dat heb ik natuurlijk weer, het wordt alleen maar slechter. Dit kun je omdenken naar: zie je wel, na een slechte ervaring bedenk ik altijd weer een oplossing, als het slechter wordt, heb ik de mogelijkheid om actie te ondernemen en ik heb veel nare dingen meegemaakt, waardoor ik dus beter en sneller weet hoe ik het kan oplossen.
  • Put uit positieve ervaringen uit het verleden: vaak denk je het komt nooit meer goed. Het helpt om te kijken naar ervaringen in het verleden waarin de situatie hopeloos leek en er toch op de een of andere manier een oplossing kwam. Soms nog beter dan ik het had kunnen denken, door eigen inbreng of het mobiliseren van hulptroepen.
  • Je mag best klagen: klagen is op een bepaalde manier prettig. ‘De slachtofferrol’, veel mensen kijken erop neer, maar door stil te staan bij de negatieve ervaring, wordt wel duidelijk dat er iets is waar je wat aan moet doen. Volgende punt op de agenda: hoe ga ik dat aanpakken en in hoeverre heb ik dingen geleerd van negatieve ervaringen in het verleden?

Vaak gaan mensen in de vechtstand. Daar is niks mis mee, maar kan wel vermoeiend zijn. Ontspannen is daarom heel belangrijk. Want de negatieve ervaringen zullen blijven komen, maar je handicap kan miscchien ook je instrument worden…

Dagboek

Eén van onze redactieleden kreeg het 6 minuten dagboek cadeau van een vriendin. Journaling of een dagboek bijhouden heeft positieve effecten op onze geestelijke en soms zelf lichamelijk gezondheid. Eigenlijk heb je aan pen en papier genoeg. Maar soms heb je net iets meer nodig.  Dit boek helpt je om elke dag even kort iets op te schrijven over je dag.

Het 6 minuten dagboek: Puur van Paper Life. “Het 6 minuten dagboek gaat uit van positieve psychologie: door een gewoonte te maken van het schrijven en over je dag na te denken, én over jezelf te reflecteren, ontstaan er andere positieve gedachten en gewoontes. Dat helpt om je gelukkiger te voelen.”

Het boek komt in eerste instantie over als een soort mindfulness, maar dan in een andere vorm. Als je veel schrijft kan dat heel goed bij je passen. Met behulp van het boek, kun je een poging doen om je slechte gewoontes te veranderen. Je kunt ook elke dag opschrijven waar je dankbaar voor bent en wat deze dag goed is gegaan. Daarnaast bouwt het elke dag schrijven een korte routine in je dag om even over je dag na te denken.

We wensen je een goede start van 2024!

De redactie

Comments (0)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top