Skip to content
 

Schrik jij ook zo als je klachten opeens terugkomen? Raak niet direct in paniek, het kan tijdelijk zijn: een terugval (flare up). Net als bij andere chronische aandoeningen zijn er perioden dat het goed gaat en perioden dat het wat minder goed gaat. Hoe voorkom je die terugvallen?

Wat is een terugval precies?

Een terugval, ook wel flare up genoemd, is een plotselinge verslechtering van klachten van een bestaande aandoening. In dit artikel gaat het over klachten die bij het carpaletunnelsyndroom (CTS) horen.

Meer over carpaletunnelsyndroom lees je op onze webpagina Carpaletunnelsyndroom (CTS).

Nadat je klachten lange tijd – soms jarenlang – stabiel zijn gebleven komen ze ineens hevig terug. Dat heet een terugval, of flare up. Het hoort erbij, maar leuk is het niet. Je zit daar niet op te wachten.

Het artikel Unsafe Exercises You Should Stop Doing And What To Do Instead gaat over terugval bij CTS. Daarin staan tips hoe je ze zo veel mogelijk kunt voorkomen, of hoe je er mee kunt leren omgaan. Volgens de deskundigen in het artikel is daar vooral een aanpassing van je leefstijl voor nodig.

Welke klachten horen bij een terugval?

Je hebt een terugval, je hand doet pijn. Een brandende pijn in het midden van je pols, of tintelingen en speldenprikken en gevoelloosheid. Je voelt bijvoorbeeld niet of iets warm of koud is.

Later heb je door spierzwakte geen goede grip meer. Je laat dingen vallen, of hebt het gevoel dat je handen opgezwollen zijn.

Wat zijn de mogelijke oorzaken?

CTS is een progressieve aandoening. Dat wil zeggen dat de klachten in de loop van de tijd erger kunnen worden. Hoe snel dat gaat is niet te voorspellen. Het hangt van veel dingen af.

Repeterende bewegingen is een van de bekende oorzaken van klachten door een CTS. Daar heb je zelf invloed op, maar dat geldt niet voor alle mogelijke oorzaken. Minder bekend is dat ook andere factoren kunnen meespelen, zoals:

  • hormonale of metabolische veranderingen
  • schommelingen in de bloedsuikerspiegel
  • het vaker voorkomen van CTS in je familie

En je hebt pech als je een vrouw bent, want CTS komt meer voor bij vrouwen dan bij mannen. Niet alles in het leven is maakbaar, hoe goed je je best ook doet.

Wat kun je doen bij acute problemen?

Bij zwellingen/ontstekingen kun je denken aan:

  • ijs op de zwelling
  • een pijnstillende (corticosteroïde) injectie (via de huisarts of specialist)
  • een polsspalk, niet alleen voor ´s nachts, maar ook tijdelijk overdag, omdat ze de druk op de pols verminderen
  • pijnstillers (Naproxen/Aleve)

Oplossingen voor de lange termijn

 

 

 

 

Met een leefstijlverandering heb je de meeste kans op minder terugvallen. Dat betekent:

  • oefenen en bewegen
  • repeterende handelingen zo veel mogelijk vermijden
  • schermgebruik in je vrije tijd vermijden of verminderen
  • vaak korte pauzes nemen
  • zorgen voor een ergonomische werkplek (onder andere toetsenbord, beeldscherm, stoel)

Niet één van deze adviezen, maar allemaal. Samen vormen ze een verandering in je leefstijl, waardoor je klachten minder snel terugkomen.

Oefeningen

Welke oefeningen kun je het beste doen? Dat zijn oefeningen die de:

  • polsen strekken (fysiotherapie)
  • spieren strekken, onder (para-)medische begeleiding

Oefeningen met gewichten en gewichten aan kabels zijn niet geschikt voor de pols.

Oefeningen in de sportschool

Apparaten in sportschool

Voor je naar de sportschool rent: niet alle oefeningen en/of apparaten daar zijn geschikt bij CTS-klachten. Welke oefeningen dat zijn lees je in het artikel Unsafe Exercises You Should Stop Doing And What To Do Instead. In dit Engelstalige artikel staat wat er mis kan gaan en welke alternatieven er zijn.

Stop met oefenen als je pijn krijgt

Je doet de oefening niet goed als:

  • je pijn voelt als je de oefening doet
  • de pijn na de oefening blijft hangen
  • je pijnscheuten voelt

In die gevallen kun je beter stoppen met de oefeningen.

Blijf bewegen!

Wandelaar in bosBlijf zo veel mogelijk bewegen! Wandelen lukt vrijwel altijd, daar heb je geen handen voor nodig. Je hoeft niet een marathon te lopen of het hele Pieterpad. Gewoon regelmatig een blokje om is ook al goed. Met of zonder hond of ander gezelschap.

 

Meer informatie

Wil je meer lezen over terugvallen? We hebben er al eens over geschreven in het artikel Een tijdelijke terugval, wat nu?! in het RSI-Magazine 2016-1, op pagina 18-19.

Ons artikel is gebaseerd op het artikel Coping with Flare-Ups in de nieuwsbrief van de Australische RSI-vereniging van september 2015, pagina 7-10. Bij onze buren Down Under komt het ook voor.

Een terugval is dus heel normaal. Niets om je zorgen over te maken, want het gaat waarschijnlijk wel weer over.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top