Skip to content
 

Hoofd, Lijf en Leven, chronische pijn ontrafeld

Zaterdag 23 maart heeft Drs. Oerlemans, neuroloog en hoofdpijnspecialist, ons meegenomen in de medische wereld van chronische pijn. Hij heeft ons alles verteld over pijn en wanneer pijn een chronische ziekte is. Hij heeft uitgelegd hoe pijn in je lichaam werkt. Maar ook hoe de inzichten over pijn de afgelopen jaren zijn veranderd. En wat je zelf kunt doen met al deze informatie bij arts, therapeut of behandelaar.

In deze blog geven we een korte indruk van deze middag en de presentatie van Drs. Oerlemans.

Wat is pijn?

De definitie van pijn is: Pijn is een onplezierige, sensorische en emotionele gewaarwording.
International Association for the Study of Pain (IASP).

Pijn is bedoeld om je te beschermen en is een signaal van het lichaam dat zegt dat je moet stoppen met een beweging.

Wanneer is pijn chronische pijn?

Drs. Oerlemans legt het verschil uit tussen acute pijn en langdurige pijn. Acute pijn is als je met een hamer op je duim slaat. Deze pijn wordt na een korte periode minder. Heb je langer dan 3 maanden pijn, en heb je verschillende behandelingen geprobeerd om de pijn te verlichten die niet helpen, dan heb je last van chronische pijn. Er is dan vaak geen duidelijke oorzaak meer te vinden. Chronische pijn wordt nu erkend als een aparte aandoening, waar het onderzoek naar behandelingen zich op moet richten.

Wat zijn de nieuwste wetenschappelijke inzichten?

Vroeger werd vanuit oorzaak – gevolg gedacht. Tegenwoordig weten we dat bij chronische pijn veel factoren meespelen, die elkaar ook weer beïnvloeden. Dr. Oerlemans bespreekt verschillende redenen waarom pijn blijft bestaan. Deze kunnen zitten in je lijf, je hoofd en je leven (het biopsychosociaal model).

Dat er veel factoren spelen en dat die voor iedereen tot een unieke vorm van pijn leidt, is uitgelegd met met een mooi voorbeeld: een cake bakken.

Je hebt voor een cake altijd dezelfde ingrediënten nodig. Als je de mate van de ingrediënten aanpast, dus een ei minder of wat suiker meer, wordt er iedere keer een unieke cake gebakken. En zo is het ook met iedere pijnpatiënt.

Deze theorie is vrij recent (sinds 2019) en vindt langzaam gehoor in de medische wetenschap. Maar dat betekent dat deze manier van denken nog niet altijd in behandelingen voor patiënten met chronische pijn wordt meegenomen. Artsen zijn ook niet altijd op de hoogte. Dit betekent dat je als pijnpatiënt zelf de regie moet nemen.

Hoe kun je gebruik maken van deze informatie voor je eigen situatie?

Hoe kun je de regie nemen? Drs. Oerlemans legt uit dat het goed is om eens je hele verhaal op te schrijven. En niet alleen je eerdere behandelingen, maar ook je gevoelens, je angsten en je verwachtingen.

Ga niet in een slachtofferrol, maar stel jezelf eens andere vragen.

Daarna kun je een ‘beleidsplan’ maken: wat wil ik (niet) en wanneer. Ga daarmee naar je arts met een zo concreet mogelijke hulpvraag.

Omdat bij er bij chronische pijn meerdere factoren van belang zijn is een multidisciplinaire behandeling zo belangrijk. Het is helemaal mooi als die behandelaars ook met elkaar overleggen en niet alleen naast elkaar werken (interdisciplinaire behandeling).
Vraag aan je arts wat de mogelijkheden zijn om zo snel mogelijk multidisciplinair behandeld te worden. Want dat helpt het beste. Niet eerst eens dit proberen en als dat niet werkt, iets anders gaan proberen.

Terugkijken

De hele presentatie van Drs. Oerlemans kun je binnenkort op onze website terug zien. Meld je aan voor de nieuwsbrief zodat jij de presentatie van Drs. Oerlemans direct toegezonden kan krijgen!

Ervaringen delen

Na afloop werd er in groepjes gepraat over de presentatie. We kwamen daarna weer bij elkaar om vragen te stellen. Er kwam een interessante en nuttige discussie op gang. Bijvoorbeeld over hoe je een hulpvraag aan een (huis)arts of behandelaar zo concreet mogelijk kunt maken. Hoe maak ik een goed ‘beleidsplan’. Maar ook wanneer kom je in aanmerking voor een multidisciplinair traject?

Doordat er niet alleen deelnemers waren van de RSI-vereniging, maar bijvoorbeeld ook van de Vereniging Afwijkende Heupontwikkeling en de nationale vereniging voor fibromyalgiepatiënten kwam er een levendig gesprek op gang, waarin ervaringen werden gedeeld en waar we van elkaar geleerd hebben.

Waar kun je terecht voor meer informatie over chronische pijn?

Pijn Alliantie in Nederland (PA!N)
Landelijke Pijn Organisatie
Samenwerkingsverband Pijnpatiënten naar één stem

We hebben zelf ook een aantal artikelen over pijn geschreven:

Pijnklinieken

Boekrecensie Verklein je pijn

Wat hebben leefstijl en chronische pijn met elkaar te maken?

Zelfredzaamheidsradar – tips voor het huishouden voor mensen met pijn

De kracht van ademhalen om pijn te verminderen

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top