Skip to content
 

Wat kun je doen bij pijn aan je hand? Als je klachten aan je handen hebt, kun je een gespecialiseerde handtherapeut bezoeken. Hier leggen we uit wat het voordeel van een handtherapeut is. Twijfel je of dit iets voor jou is? Raadpleeg je arts of therepeut!

Wat is handtherapie?

Handtherapeuten beschikken over gespecialiseerde kennis van handaandoeningen. Dankzij deze kennis kunnen zij op maat gemaakte therapieën aanbieden voor het behandelen van blessures en klachten aan de hand. Ook kunnen zij een (tijdelijke) spalk aanmeten, voor het ondersteunen en beschermen van geblesseerde handen. Dit voorspoedigt het herstel.

Een behandeling kan ook bestaan uit oefeningen voor kracht en coördinatie. Bij handblessures wordt ook gebruik gemaakt van een effectieve oefening die isometric strenghtening heet. Dit houdt in dat de spieren worden aangespannen zonder dat het polsgewricht bewogen wordt. Deze oefening is bedoeld om de stabiliteit en kracht van de hand verbeteren

Daarnaast geven ze advies voor het gebruik van de hand en pols tijdens uw dagelijkse activiteiten.

Oefeningen voor thuis

Deze oefeningen kun je thuis doen. Twijfel je of deze oefening wel geschikt is voor jou, raadpleeg dan je therepeut!

  1. Wees voorbereid. Zorg dat je schoenen en sportkleding klaarstaan zodat het makkelijker is om je doelen te behalen.
  2. Draag geschikte schoenen om blessures te voorkomen. Laat je voeten eens bekijken door een podotherapeut. Voorkomen is beter dan genezen!
  3. Vraag een beweegtherapeut om een aantal spiertesten te doen om erachter te komen welke spiergroepen sterk zijn en welke zwak. Ook hier geldt: voorzorg kan een hoop leed voorkomen.
  4. Begin klein. Een oefening van 10 minuten is prima om mee te beginnen. 

De Superman-houding

Ga op je buik liggen en strek je armen voor je uit. Til je benen op en strek je armen en benen uit. Houd deze positie een seconde vast en ontspan. Doe deze oefening 2 maal 10 keer.

 

 

 

Weerstandsoefening

Ga rechtop staan met je gezicht naar de muur en doe een elastieken band om je polsen. Zet je ellebogen en onderarmen tegen de muur op schouderbreedte. Er zal nu een beetje spanning staan op de band.

Je onderarmen staan verticaal tegen de muur en je handen wijzen naar het plafond. Zorg dat er een rechte lijn is van je hoofd naar je hakken. Druk zachtjes je onderarmen tegen de muur en druk je schouderbladen tegen je ribben aan. Let erop dat je niet je schouders omhoogtrekt of je bovenrug bol maakt. Houd deze positie vast en beweeg je onderarmen omhoog en omlaag tegen de muur.

Zorg dat je onderarmen niet naar elkaar toe glijden. Het is essentieel dat je je schouderbladen strak tegen je ribben aan houdt, en je armen recht.

Bron: Newsletter of the RSI and Overuse Injury Association of the ACT—supported by the ACT Health Directorate Spring 2023. Vertaald en bewerkt door de RSI-verenging.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top