Skip to content
 

Leven met RSI-klachten

Een nieuw evenwicht

Focus

Er was een revalidatietraject voor nodig om uit mijn vicieuze cirkel van pijn te komen. Ik werd daarin begeleid door een fysiotherapeut, een psycholoog en een ergotherapeut. Die weg naar herstel zag er heel anders uit dan ik van tevoren had gedacht: de revalidatie loste mijn klachten niet op, maar ik leerde om mijn focus te verleggen. Dat vergde een andere denkwijze, een andere kijk op mezelf.

In die periode had ik veel behoefte aan een klankbord. De medische zoektocht had me onzeker gemaakt en ik was op zoek ervaringen van lotgenoten. Ik ontdekte de website van de RSI-vereniging en het magazine. Het was zo fijn om de verhalen van ervaringsdeskundigen te lezen! Het gaf mij erkenning van de klachten en goede hoop dat er mogelijkheden waren om met RSI/KANS weer aan het werk te gaan. De RSI-vereniging heeft daarnaast ook een telefonische hulplijn waar behulpzame vrijwilligers echt de tijd nemen om naar je te luisteren en je van advies te voorzien.

‘De beste houding, is de volgende houding’

Ik had van anderen al veel tips gekregen en uitgeprobeerd, zoals gebruik maken van spraakherkenning. Dat was even wennen, maar het ging me steeds beter af. Het advies van de contactpersoon bij de RSI-vereniging – ‘de beste houding, is de volgende houding’ – was voor mij een eye-opener. De mens is er nou eenmaal niet voor gemaakt om voortdurend dezelfde bewegingen te maken in een statische houding. Blijven bewegen dus! Ook met de armen.

Behalve adviezen om met de klachten om te gaan, gaf hij me ook inzicht en steun bij het proces waar ik in zat. ‘Misschien deed ik ook iets wat niet helemaal meer bij me paste. En was het een sein van mijn lichaam dat mij iets wilde vertellen. Als het lichaam zo hard roept, dan is er misschien iets uit balans en is het een teken dat je een nieuw evenwicht moet vinden.’ Het was nogal wat om dat te horen!

Omdat de vrijwilliger uit eigen ervaring sprak, ‘mocht’ hij dit tegen me zeggen en durfde ik daar naar te gaan kijken. Over de connectie tussen mind en body leerde ik ook tijdens mijn revalidatietraject. Dit was het begin van een hele ommezwaai. Verhalen en steun van ervaringsdeskundigen hebben mij dat zetje gegeven.

Op de websites www.depijnvoorbij.nl en www.pijnstop.nl vind je meer informatie over de rol van het brein en emoties bij langdurige klachten. Op mijn website www.selasens.nl schrijf ik over mijn eigen ervaringen.

Judith Neven – juni 2024

Judith Neven is Schrijfcoach intuïtief schrijven en Lichaamsgericht Coach.

 

Links:

RSI-lijn: 0900-774 54 56

RSI coach

Huiskamerbijeenkomsten: kom in contact met lotgenoten

Comments (0)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top