Mijn RSI-klachten bestaan al heel lang, tientallen jaren. Ze worden niet minder, maar ik heb…
Fijn, fijn, je RSI-klachten zijn over, of zo goed als over. De pijn is (meestal) weg. Gelukkig, je kunt weer gewoon aan het werk. Maar je zult niet de eerste zijn, bij wie de klachten na een tijdje terugkomen. Want …
Als je weer doet wat je deed, krijg je weer wat je had
Een veel gebruikte kreet, waarin de waarheid zit. Verwonderlijk is dat eigenlijk niet. Want als je niets verandert heb je grote kans dat je klachten terugkomen.
Vaak ga je na uitval door RSI-klachten langzaam en voorzichtig opbouwen. Als dat goed gaat, ga je steeds meer doen. Totdat je weer in het oude werkritme zit en iedereen (nooit tevergeefs) een beroep op je doet. Op een dag merk je dan dat die bekende RSI-pijn teruggekomen is.
Hoe kun je dat voorkomen?
Ga vooral niet terug naar het oude normaal, naar werken zoals je deed. Besef dat niemand er iets aan heeft als je weer uitvalt door RSI-pijn. Jijzelf al helemaal niet, maar anderen ook niet. Het is echt nodig om anders te gaan werken. Ontspannen is daarbij het sleutelwoord.
Anders werken
Wat is anders werken en hoe doe je dat? Anders werken betekent dat je een aantal dingen aanpast.
1. Werk met voor jou prettige apparaten en meubilair
- een muis die bij (het formaat van) je handen en/of klachten past
- een prettig toetsenbord
- goed meubilair
2. Werk fysiek ontspannen
- zit ontspannen en wissel regelmatig van zithouding
- neem veel korte en af en toe langere pauzes (bijvoorbeeld met pauzesoftware)
- controleer af en toe (en ga als het antwoord ja is even bewust ontspannen):
- zit er spanning in je lichaam?
- trek je je schouders op?
3. Blijf bewegen
Onder bewegen valt onder andere ook:
- sporten
- fietsen
- wandelen
Doe wat je fijn vindt en wat goed voelt, maar wees voorzichtig met krachttraining.
4. Werk mentaal anders
- Laat je niet opjagen door anderen en ook niet door jezelf
- Zeg vaker nee (ga niet over je grenzen)
- Gun jezelf een rustiger tempo (typ minder snel, neem meer pauzes)
Rustiger werken en toch beter presteren
Rustiger werken wil niet zeggen dat je lui bent. Zo voelt het misschien wel, maar uiteindelijk presteer je meer en beter als je rustiger werkt, vaker pauzeert en ook eens nee zegt.
Want na een pauze is je hoofd weer helder en kun je beter nadenken. Pauzeren verhoogt je productiviteit.
Het goede nieuws: je kunt het leren
Ontspannen werken kun je leren door te oefenen en oefening baart kunst. Ook – en vooral – als je druk aan het werk bent. Het is belangrijk dat je dat leert, want het is de sleutel waarmee je terugvallen voorkomt.
Dat kun je zelf doen, maar je kunt er ook hulp bij zoeken.
Voor jezelf opkomen
Leer wat meer voor jezelf op te komen en bedenk dat:
- je niet altijd hoeft aan te staan (als je vrij bent ben je niet met je werk bezig)
- je smartphone na het werk uit kan, tenzij dat door de aard van je werk niet mogelijk is, bijvoorbeeld als je oproepbaar bent
- je e-mail van je werk de volgende dag kunt lezen (tenzij jullie binnen het bedrijf iets anders hebben afgesproken)
- je niet verantwoordelijk bent voor alles en iedereen (dop alleen je eigen boontjes, niet die van een ander)
- je problemen van collega´s niet hoeft op te lossen (een keer helpen kan, maar niet altijd en overal)
- je het werk van anderen niet erbij hoeft te doen bij ziekte of vakantie (dat moet je baas regelen, maar dan moet je er ook extra tijd voor krijgen)
- jij dat feestje niet hoeft te organiseren omdat niemand anders dat doet (laat een ander dat maar eens doen en anders gaat het maar een keer niet door)
Respect voor jezelf
Je zult zien dat je eigenbeeld verbetert, juist als je al die extra dingen niet doet. Het betekent dat je respect hebt voor jezelf, dat jij er ook mag zijn.
Zodra jij ziek bent en het niet meer kunt doen is iedereen vergeten dat jij altijd klaar stond om alles op te lossen. Niemand zal je missen en opeens valt er wel iets te regelen, zodat het werk gewoon door gaat. Niemand is onmisbaar en iedereen is vervangbaar.
En als je eenmaal geleerd hebt om ontspannen te werken, dan gaat het daarna vanzelf. Daarmee is de kans op een terugval aanzienlijk kleiner. Daar doe je het allemaal voor en het is de moeite waard.
Waar kun je terecht voor ondersteuning?
Heb je ondersteuning nodig, dan zijn er veel mogelijkheden. Van kantoormeubilair en apparatuur, tot fysiek leren ontspannen, of iemand die je mentaal ondersteunt.
1. Kantoormeubilair en apparatuur
Er zijn verschillende bedrijven die gespecialiseerd zijn in ergonomisch meubilair en computerapparatuur en die dat ook verkopen. Bijvoorbeeld:
Sommigen hebben ergonomen in dienst die jarenlange ervaring hebben met het inrichten van werkplekken en het gebruik van ergonomische hulpmiddelen.
Hulpmiddelen
Op onze website staan voorbeelden van Hulpmiddelen. Je kunt ook naar de computerwinkel in de buurt gaan en vragen of je enkele muizen of toetsenborden mag proberen.
2. Fysiek leren ontspannen
Er zijn veel therapieën om te leren fysiek te ontspannen. Vaak is het uitzoeken wat jou helpt. Neem maar eens een kijkje op onze webpagina Ontspannen en bewegen A-Z. Daar staan beschrijvingen van therapieën die je kunnen helpen te ontspannen.
3. Mentale ondersteuning
Voor mentale ondersteuning kun je terecht bij onder andere:
- ervaringsdeskundige RSI-coaches
- Yvonne Lankhaar (de wandelende psycholoog)
Assertiviteitstrainingen, cognitieve gedragstherapie, of andere psychologische ondersteuning kunnen je zelfinzicht vergroten.
Meer informatie
In het artikel Een tijdelijke terugval, wat nu?! uit RSI-Magazine 2016-1, op pagina 18-19, staat meer over wat een tijdelijke terugval is en wat je er aan kunt doen. Het staat nu als blog op onze website.
Geschreven door Joke Huisman en Corinne Travail
Afbeeldingen: PxHere
De RSI-vereniging is op geen enkele wijze verbonden met bedrijven of therapeuten. We geven alleen ervaringen van leden weer.
Dit bericht heeft 0 reacties