Skip to content
 

Wat is acupunctuur?

Acupunctuur is een meer dan 2000 jaar oude behandelmethode die in China is ontstaan, maar die constant verder is ontwikkeld en aangepast is aan nieuwe inzichten.

Bij acupunctuur wordt ervan uitgegaan dat pijn en ziekte voortkomen uit verstoringen in de levenskracht Qi (spreek uit “chi”). Deze energie stroomt via kanalen – zogeheten meridianen – door het lichaam.

Hoe werkt acupunctuur?

Acupuncturisten verhelpen deze verstoringen door dunne naalden op specifieke plaatsen op het lichaam in te brengen. Om deze punten te bepalen, zal een uitgebreide intake plaatsvinden. Elke behandeling is dus zeer individueel.

Acupunctuur is vrij pijnloos. Wel kan er een zwaar gevoel ontstaan, wat volgens behandelaars betekent dat een energieblokkade wordt opgeheven. Na de behandeling is de cliënt vaak zeer ontspannen.

Wanneer heeft acupunctuur zin?

Traditioneel wordt acupunctuur vooral ingezet bij pijnklachten, zoals bij het carpaletunnelsyndroom, een tenniselleboog of lage rugpijn, maar ook behandeling van niet-pijnklachten is mogelijk.

Wat je nog meer moet weten over acupunctuur

Door de individuele benadering is de effectiviteit van acupunctuur moeilijk wetenschappelijk te onderzoeken, omdat daarvoor gestandaardiseerde controlegroepen nodig zijn. Toch suggereren sommige recente studies dat acupunctuur wel degelijk positieve effecten op kan leveren.

Acupunctuur is een vrij veilige behandelmethode, maar is niet geschikt als enige behandeling. Wees op je hoede voor acupuncturisten die je vertellen met andere behandelingen te stoppen.

Kosten en vergoeding

Een behandeling van een uur kost doorgaans tussen € 60,- en € 80,-. De eerste intake is vaak wat duurder.

Acupunctuur wordt niet vanuit de basisverzekering vergoed, maar wel (gedeeltelijk) vanuit de wat uitgebreidere aanvullende pakketten. Let goed op de eisen die daarbij gelden, zoals een behandelaar die is aangesloten bij een erkende beroepsvereniging.

Meer informatie

Meer achtergronden over klachten, acupunctuurtechnieken, vergoedingen en meer vind je op de website van de Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur.

Bronnen

  • Flogg, Douglas. “Acupuncture.” Encyclopedia of Aging and Public Health. Eds. Sana Loue, Martha Sajatovic, 2008; 81, 82.
  • Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur

Artikelen in het RSI-Magazine over Acupunctuur

  • Mijn RSI-catastrofe (en hoe ik terug ben geklauterd), Andy Riley (deel 1)RSI-Magazine 2018-1, pagina 14-18
  • Wat te doen bij schouderpijn? Waar een sprintje al niet toe kan leidenRSI-Magazine 2018-1, pagina 13
  • Mijn zoektocht kan anderen misschien tijd besparenRSI-Magazine 2015-2, pagina 16-17
Back To Top