Wat is Alexandertechniek?
Alexandertechniek is niet zozeer een behandeling, als wel een leer om bewust te bewegen en een natuurlijke balans van het lichaam te herstellen. Er wordt dus geen diagnose gesteld, maar je ‘leert’ de techniek bij een leraar.
De Alexandertechniek is vernoemd naar acteur Frederick M. Alexander (1869 – 1955), die de methode ontwikkelde toen hij spraakproblemen kreeg.
Hoe werkt Alexandertechniek?
De Alexandertechniek is gericht op zowel lichaam als geest en leert om bewust te reageren op prikkels van buitenaf. De eigen handelingen worden centraal gesteld, waarbij je rustmomenten inbouwt en je, door er bewust bij stil te staan, verkeerde bewegingen voorkomt die je anders automatisch zou maken.
De handeling zelf is belangrijk, niet het doel ervan. De techniek moet ertoe leiden dat de deelnemer de eigen natuurlijke houding en balans terugvindt.
Wanneer heeft Alexandertechniek zin?
Volgens leraren Alexandertechniek is de methode geschikt voor mensen met RSI-klachten, omdat die uit een verstoorde balans en verkeerde bewegingen voortkomen. Door bewust te bewegen en de natuurlijke balans te herstellen, wordt de oorzaak van de klachten weggenomen.
Ook leer je met de Alexandertechniek bewuster op stressprikkels te reageren, met als resultaat een meer ontspannen geestelijke en lichamelijke houding en betere concentratie. Dit wordt verder bevorderd door rustiger te leren ademhalen, met minder stress en verkramping als gevolg.
Wat je nog meer moet weten over Alexandertechniek
In sommige delen van het land is het aantal leraren schaars. Lessen vinden doorgaans in individueel verband plaats. Er wordt naar oorzaken gekeken, dus de methode is vooral geschikt als preventie of ter ondersteuning van een revalidatietraject.
Kosten en vergoeding
De kosten verschillen per praktijk; doorgaans zo’n € 40,- tot € 60,- per les van drie kwartier. De intake duurt vaak langer en kan daarom iets meer kosten.
Lessen Alexandertechniek worden vrijwel niet vergoed door zorgverzekeringen. Wel kunnen ze vergoed worden als onderdeel van een re-integratietraject of bekostigd worden door een werkgever.
Meer informatie/bronnen
Meer informatie over Alexandertechniek en wat die bij diverse klachten op kan leveren, vind je op de website van de Nederlandse Vereniging van Leraren in de Alexandertechniek. Hier kun je ook een leraar in jouw omgeving vinden.
Artikelen in het RSI-Magazine over Alexandertechniek
- Mijn RSI-catastrofe (en hoe ik terug ben geklauterd), Andy Riley (deel 1), RSI-Magazine 2018-1, pagina 14-18