Skip to content
 

Wat is IMS?

Bij Intramuscular Stimulation (IMS) worden kleine naaldjes in verschillende punten van spieren geprikt om het zenuwstelsel te stimuleren. Deze behandeling is gericht op zenuwpijn.

Bij zenuwpijn gaat het specifiek over pijn als gevolg van een beschadiging in het zenuwstelsel. Zenuwen geleiden signalen van de hersenen via het ruggenmerg naar de spieren. Hierdoor ontstaan pijnprikkels die geen functie hebben. Het kan ontstaan door beschadiging van één zenuw, van een bundel zenuwen, van het ruggenmerg of van de hersenen.

Hoe werkt IMS?

Net als bij dry needling wordt er met een kleine acupunctuurnaald in de pijnlijke spieren geprikt. IMS richt zich meer op het vrijmaken van beknelde zenuwen. Er worden groepen spieren aangeprikt om zo de hele regio aan te pakken.

Ook de spieren rondom de wervelkolom worden aangepakt omdat veel klachten ontstaan vanuit de rug. De beknelde zenuwen krijgen dankzij deze behandeling meer ruimte.

Wanneer heeft IMS nut?

IMS kan worden ingezet voor de behandeling van chronische spier- en zenuwpijn. Je kunt daarbij denken aan nekklachten met een daaruit voortvloeiende hoofdpijn, sportblessures of pijnklachten na trauma’s. De doorbloeding en beweeglijkheid kunnen soms vrijwel direct verbeteren dankzij het vrijmaken van beknelde zenuwen tijdens de behandeling.

Wat je nog meer moet weten over IMS

IMS kan tijdens en na de behandeling als pijnlijk worden ervaren. Het is mogelijk dat je jezelf na de behandeling misselijk voelt of wat licht in je hoofd bent. Er kunnen blauwe plekken ontstaan op de behandelde plekken. Deze verdwijnen na een paar dagen weer.

Kosten en vergoeding

Voor een eerste consult betaal je een bedrag van rond de € 95,-. De daaropvolgende consulten zullen tussen de € 40,- en de € 70,- bedragen. Alternatieve geneeswijzen worden alleen vanuit de aanvullende verzekering vergoed. Raadpleeg altijd eerst je eigen zorgverzekeraar en polis.

Meer informatie

Uit dit onderzoek blijkt dat intramusculair stimulation een positieve uitwerking heeft op de beweeglijkheid van bepaalde lichaamsregio’s.

Artikelen in het RSI-Magazine over IMS

  • Voor Bas Pronk brachten naalden de oplossing: “Blijf vooral zoeken naar een behandeling die werkt”RSI-Magazine 2017-3, pagina 8-9 (English: Intramuscular Stimulation, Newsletter Australia – Autumn 2018, page 5-6)
  • Moeder en dochter beiden lid van de RSI-vereniging: “Mensen doen soms stomme dingen, dat hoort er gewoon bij”RSI-Magazine 2014-1, pagina 18-19
  • Interview Maarten van Essen, pionier IMS “Destijds betekende fase 3 levenslang RSI”RSI-Magazine 2012-3, pagina 14-16
  • Themadag 10 december 2011Handvat 2012-1, pagina 27
Back To Top