skip to Main Content
 

Wat is Reiki?

Reiki is een therapie die behoort tot de alternatieve geneeswijzen. De behandelaar brengt via handoplegging de veronderstelde levensenergie op gang, en heft zo energieblokkades op. Bij Reiki worden geest, lichaam en ziel als één geheel gezien. Het woord ‘rei’ staat voor geest of ziel en het woord ‘ki’ betekent levensenergie of kracht.

De Japanner Mikao Usui (1865-1926) is de grondlegger van Reiki. Hij ontwikkelde dit systeem oorspronkelijk als een weg naar geluk, harmonie en spirituele ontwikkeling. De werking van Reiki is tot op heden niet wetenschappelijk bewezen.

Hoe werkt Reiki?

Tijdens de therapie geeft de behandelaar de universele levensenergie aan de ontvanger door. Volgens beoefenaars heeft deze energie een voedende en harmoniserende werking op energiebanen (nadi’s) en energiecentra (chakra’s).

Het doorgeven van de kosmische energie kan zowel met handoplegging als op afstand. De energie zou een positief effect hebben op alle delen van het menselijk lichaam.

Wanneer heeft Reiki nut?

Reiki kan worden ingezet als behandeling bij geestelijke klachten zoals trauma’s, maar ook voor verschillende lichamelijke klachten zoals, nek- en schouderpijn, rugpijn, hoofdpijn en buikpijn.

Wat je nog meer moet weten over Reiki

Volgens beoefenaars kan Reiki een gunstige werking hebben op fysieke en emotionele klachten en de op gezondheid in het algemeen. Reiki wordt niet door al zijn aanhangers als geneeswijze gezien, eerder als een rustgevende en prettige ervaring zonder direct behandeleffect op ziekten of aandoeningen.

Kosten en vergoeding

Een Reiki behandeling met handoplegging duurt ongeveer 45 minuten en kost gemiddeld € 40,- per behandeling. Zonder handoplegging duurt een behandeling ongeveer twintig minuten en kost gemiddeld € 20,-.

Alternatieve geneeswijzen worden alleen vanuit de aanvullende verzekering vergoed. Raadpleeg eerst je eigen zorgverzekeraar en polis of je in aanmerking komt voor een vergoeding.

Meer informatie

Er zijn verschillende vormen van Reiki beschikbaar. Een behandeling met reiki is niet altijd geschikt. In het geval van botbreuken, na een hartinfarct of voor of na een operatieve ingreep kun je beter geen behandeling ondergaan. Voor meer informatie: Geneesjewijzer.

Bronnen

Artikelen in het RSI-Magazine over Reiki

Back To Top