Wat is triggerpoint-therapie?
Triggerpoints zijn pijnlijke verhardingen in de spieren, ook wel spierknopen genoemd. Dit zijn heel kleine spierverkrampingen.
Ze kunnen ontstaan door overbelasting, maar ook door beschadiging, zoals een ongeluk. Sommige triggerpoints doen alleen pijn als ze aangeraakt worden, andere veroorzaken ook uitstralende pijn naar andere plekken in het lichaam.
Triggerpoint-therapie bestaat uit het uitoefenen van druk op de verkrampingen, zodat die ontspannen, en wordt meestal toegepast door de fysiotherapeut.
Hoe werkt triggerpoint-therapie?
Triggerpoints kunnen op verschillende manieren behandeld worden.
Met dry needling (zie onder D voor beschrijving) wordt een lange, dunne naald ingebracht, om de spierknoop aan te raken en zo te laten ontspannen. Een therapeut kan er ook voor kiezen dit met de hand te doen. Soms kan geleerd worden ze zelf te masseren.
Daarnaast is wellicht een psychische benadering van toepassing, omdat bijvoorbeeld stress en perfectionisme invloed hebben op de spierspanning en doorbloeding; zo dragen psychische oorzaken bij aan het ontstaan van triggerpoints.
Wanneer heeft triggerpoint-therapie zin?
De therapie kan op zichzelf staan, maar dit is afhankelijk van de oorzaak van de triggerpoints. Als psychische oorzaken of een slechte houding steeds opnieuw triggerpoints blijven veroorzaken, zullen voor structurele verbetering deze factoren ook behandeld moeten worden.
Wat je nog meer moet weten over triggerpoint-therapie
Er bestaat enige controverse rondom het wetenschappelijk bewijs voor triggerpoints. Dit heeft niet zozeer te maken met het bewijs dat deze pijnlijke plekken bestaan, maar meer met de aard van deze plekken: hoe ze precies ontstaan en wat ze precies zijn. Dit zegt dus niets over het effect van de behandeling.
Kosten en vergoeding
Wanneer een triggerpointbehandeling wordt toegepast door een fysiotherapeut, zijn vergoedingen voor fysiotherapie van toepassing. Op een frozen shoulder na, behoren RSI/KANS-klachten niet tot de chronische aandoeningen die voor fysiotherapie vanuit de basisverzekering vergoed worden.
Voor mensen die jonger zijn dan 18 jaar, wordt onafhankelijk van de aandoening wel een beperkt aantal sessies vergoed.
Vergoeding voor een aantal behandelingen is via aanvullende verzekeringen wel mogelijk. Triggerpointbehandelingen worden door sommige zorgverzekeraars via aanvullende verzekeringen ook vergoed als alternatieve of complementaire geneeswijze.
Meer informatie/bronnen
- Carel Bron heeft een proefschrift geschreven over triggerpoints. Het artikel daarover staat hieronder vermeld bij Artikelen in het RSI-Magazine over triggerpoints.
- Drie fysiotherapeuten vertellen meer over triggerpoints op Triggerpointtherapie Nederland.
- Voormalig massagetherapeut Paul Ingraham houdt de controverse en diverse ontwikkelingen rond triggerpoints bij op een helder geschreven, goed gedocumenteerde en regelmatig bijgewerkte website Trigger Point Doubts.
- Op onze webpagina Triggerpoints vind je meer uitleg over wat triggerpoints zijn.
Artikelen in het RSI-Magazine over triggerpoints
- Mijn RSI-catastrofe (en hoe ik terug ben geklauterd), Andy Riley (deel 2), RSI-Magazine 2018-2, pagina 10-14
- Wie helpt mij? Spierknopen, RSI-Magazine 2017-2, pagina 6
- Bron maakt een punt bij schouderpijn, Handvat 2011-3, pagina 18-20.