Skip to content
 

Eerste hulp bij RSI

Op deze pagina vind je tips & tricks voor het beter omgaan met je RSI-klachten en met alles wat je tegen kunt komen bij bijvoorbeeld het kiezen van een behandeling tot hoe je je werk kunt aanpassen. De tips zijn geschreven vanuit de ervaringen van anderen met RSI-klachten.

Wil jij meer leren over doen- en laten of tips van ervaringsdeskundigen? Sluit dan aan bij een van onze evenementen (zoals de digitale huiskamerbijeenkomsten & themamidagen.) Bekijk de evenementen hier. 

RSI-tips voor beginners (en gevorderden)

Benieuwd naar tips van redactieleden van onze vereniging? We hebben ze in 2013 al verzameld, maar ze gelden nog steeds:

Dit geldt ook voor RSI!

Als je RSI-klachten hebt, roept dat veel vragen op. De hoeveelheid informatie die op je afkomt is enorm en je weet niet waar je moet beginnen. We hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet.

RSI kan genezen, maar het kan ook terugkomen als je je lichaam weer overbelast. Als je je leefstijl aanpast en rekening houdt met je beperkingen kun je er mee leren leven.

Lees de tips en krijg inzicht in waar je zelf op kunt letten en wat je allemaal kunt doen. De tips zijn voor zowel beginnende als langdurige klachten. Kijk zelf welke tips het beste passen bij jouw situatie.

Bouw een dossier op

Noteer waar en wanneer je klachten krijgt en hoe erg de pijn is. Wat was je aan het doen toen je pijn kreeg, waardoor werd de pijn erger of minder? Wat heeft de Arbodienst of je werkgever gedaan om je te helpen?

Noteer alles vanaf het begin en bouw een dossier op. Dat kan dat nuttig zijn als je later bijvoorbeeld moet aantonen dat de klachten door je werk of werkomstandigheden zijn ontstaan.

Bewijsstukken verzamelen

Stel je vragen en opmerkingen schriftelijk, want de inhoud van telefoongesprekken is moeilijk te bewijzen. Maak afdrukken van e-mails en neem geen genoegen met telefonische antwoorden.

Pijndagboek

Op de website van Change Pain vind je meer informatie over het bijhouden van een pijndagboek en daar kun je ook een pijndagboek downloaden (pdf). Op deze website staan meer handige lijsten, zoals een pijnvragenlijst, waarmee je je klachten goed kunt beschrijven. Pijn is er in verschillende vormen.

Speciaal voor RSI-klachten hebben we zelf een pijnkaart gemaakt die je kunt downloaden als pdf-bestand. Meer over de pijnkaart lees je in ons RSI-Magazine 2017-3, pagina 12-13.

Zorg dat je je goed informeert

Op onze website vind je de nieuwste informatie. Word lid van de RSI-vereniging en ontvang een uitgebreide informatiemap, vier keer per jaar het RSI-Magazine en neem deel aan themabijeenkomsten en lotgenotencontact. Er zijn veel boeken over RSI en over de meest interessante schrijven we in het RSI-Magazine.

Richtlijn aspecifieke KANS

In de Richtlijn aspecifieke KANS lees je volgens welk pad je klachten moeten worden behandeld. Wat moet je arts doen om andere ziekten uit te sluiten en een diagnose te stellen? Wie is verantwoordelijk voor je behandeling en wanneer moet je dokter je doorsturen naar een therapeut of specialist?

Blijf in beweging

Rust nemen?

Lichaamsdelen die pijn doen wil je het liefst rust geven, maar als je ze niet meer gebruikt zal de belastbaarheid verder afnemen. Zorg liever voor afwisseling in taken en belastende activiteiten, maar ga niet helemaal stilzitten.

Beweeg

Het is belangrijk dat je voldoende beweegt zonder grote inspanning. Beweging stimuleert de bloedsomloop, afvalstoffen kunnen worden afgevoerd en zo blijft je spierstelsel in goede conditie. Je kunt bijvoorbeeld elke dag wandelen, of zwemmen, Tai Chi of QiGong beoefenen, of af en toe een massage nemen of een sauna bezoeken.

Kijk op onze webpagina over Ontspannen en bewegen A-Z voor meer informatie.

Richtlijnen

Lees de Richtlijn aspecifieke KANS voor de behandeling van RSI-klachten. Daarin staat wat je arts moet doen om andere ziekten uit te sluiten en hoe de diagnose moet worden gesteld. Als je klachten blijven bestaan mag je arts niet passief blijven afwachten, maar moet hij je doorverwijzen voor meer onderzoek of behandeling.

Misdiagnoses

Niet alle artsen houden zich aan de richtlijnen en dan kun je een verkeerde diagnose krijgen. Dat betekent ook een verkeerde of geen behandeling. In ons RSI-Magazine 2016-4, pagina 16-18, staat het artikel Aspecifieke KANS: diagnose of misdiagnose?, met praktijkvoorbeelden van misdiagnoses.

Behandelingen

Fysiotherapie en oefentherapie Mensendieck of Cesar zijn bewezen effectief in de behandeling van RSI-klachten. Er zijn heel veel soorten behandelingen of therapieën, waarvan een overzicht en informatie op onze website staan. We werken dit overzicht regelmatig bij en vullen het aan.

Vergoeding behandelingen

Kijk, voor je naar een therapeut gaat, of je verzekerd bent voor de behandelingen, anders moet je ze misschien zelf (gedeeltelijk) betalen. Controleer je polis of bel je verzekeraar.

Neem pijnklachten serieus

Zorg ervoor dat je pijnklachten niet verder toenemen. Doe geen dingen waarvan je meer pijn krijgt. Forceer klachten niet en stop tijdig met activiteiten, voordat de pijn heftig is. Als de pijn gezakt is, kun je weer op een rustige manier actief zijn. Lees hier op onze website wat je kunt doen tegen pijn.

Pijnstillers

Hevige pijn kan je belemmeren bij rust of ontspanning. Toch is het niet verstandig om pijnstillers te slikken – die hebben veel nadelen. Overleg met je arts of er andere manieren zijn om de pijn onder controle te houden.

Kijk op onze webpagina´s Over pijn (wat je moet weten) en Tegen pijn (wat je kunt doen) voor uitleg en tips.

Nachtrust

Een goede nachtrust is belangrijk, maar de pijn kan je uit je slaap houden. Slaapmiddelen hebben veel nadelen en er zijn andere manieren om beter te slapen. In ons RSI-Magazine 2016-1, pagina 27, staat het artikel Verhaaltje voor het slapengaan, met tips.

Ergonomische werkplek

Een ergonomisch ingerichte werkplek kan klachten helpen verbeteren of voorkomen. Op onze website vind je voorbeelden van hulpmiddelen en aanwijzingen hoe je je werkplek ergonomisch inricht. Een ergonomische werkplek alleen is niet genoeg: kijk ook naar je werkomstandigheden en werkdruk.

IWH

Het Canadese Institute for Work and Health heeft een uitgebreide (Engelstalige) webcursus voor beeldschermwerkers gemaakt. In verschillende stappen leer je alles over klachten, werkhouding en pauzes, de inrichting van je werkplek en licht en lichtinval. Kortom, hoe je het jezelf zo comfortabel mogelijk maakt, met zo weinig mogelijk risico op klachten.

De vijf W´s

Houd de vijf W´s in de gaten:
Werktaken : wissel taken af
Werktijden : neem veel kleine en regelmatig een grote pauze
Werkdruk : stel prioriteiten
Werkplek : zorg voor een ergonomische werkplek
Werkhouding : let op je houding

Kijk op onze webpagina Preventie voor meer tips.

Let op je grenzen

Het allerbelangrijkste eerst

Zorg ervoor dat je klachten niet erger worden. Beperk zo nodig je dagelijkse activiteiten om de totaalbelasting te verminderen. Stel prioriteiten: doe eerst het allerbelangrijkste en schuif alles wat wachten kan door. Geef het duidelijk aan als sommige dingen even moeten wachten.

Leer nee zeggen

Het stellen van grenzen is moeilijk. Je hebt teveel werk en/of verantwoordelijkheden en je lichaam protesteert daartegen. De belasting en belastbaarheid van je lichaam zijn niet in evenwicht en daarom moet je nee zeggen tegen sommige taken, ook al vind je ze leuk. Hoe beter je op je grenzen let, hoe groter de verbetering.

Social media

Deel niet alles

Wees voorzichtig met wat je op social media deelt met anderen. Huidige en toekomstige werkgevers zijn daarop ook vaak actief. Als een (potentiële) werkgever leest dat je RSI-klachten hebt, dan zal hij waarschijnlijk je contract niet verlengen of je niet uitnodigen voor een sollicitatiegesprek. Gebruik eventueel een niet naar jou te herleiden schuilnaam.

Eigen verantwoordelijkheid

Langdurig met social media bezig zijn kan je klachten in stand houden. Een werkgever die dat ziet zal zich afvragen waarom je niet kunt werken, maar wel langdurig op een smartphone bezig kunt zijn. Het is jouw verantwoordelijkheid om er alles aan te doen dat je klachten afnemen.

Zorg goed voor je zelf

Zorg voor je lichaam

Alles waar je je goed door voelt draagt bij aan je herstel, bijvoorbeeld lichaamsverzorging. Een warme douche of warm bad kan je spierpijn verlichten. Goede voeding levert energie en bevordert het herstelproces. Als je welzijn verbetert kun je beter ontspannen.

Ga slim om met energie

Pijn kost veel energie en dat kan frustratie geven. Accepteer dat je minder kunt en maak een goede planning om zoveel mogelijk noodzakelijke activiteiten te kunnen doen. Spreid pijnlijke klussen, plan ook beweging en pauzes tussendoor en vergeet niet te genieten.

Artikel over dit onderwerp in het RSI-Magazine:

Vraag om hulp

Durf om ondersteuning te vragen voor belastende taken. Anderen kunnen dat niet aan je neus zien en ermee doorgaan helpt zeker niet. Maak het jezelf gemakkelijker en wees wat minder precies, bijvoorbeeld in het huishouden. Het hoeft allemaal niet perfect te zijn, goed is genoeg.

Besteed je energie aan herstel

Uitputting reserves

Als je bij RSI-klachten blijft doorgaan met overbelasten, dan verbruik je op den duur al je reserves. Dat merk je aan symptomen als extreme vermoeidheid of weinig energie. Voor herstel heb je ook energie nodig en tijd – veel meer tijd dan je denkt.

Altijd klachten, pijn en beperkingen

Bij ernstige RSI-klachten kun je bijna 24 uur per dag klachten, pijn en beperkingen hebben. Leer zuinig om te gaan met je energie en geef je lichaam de kans en tijd om te herstellen.

Verspil geen energie

Verspil je energie niet aan voortdurend bezig zijn met je klachten. Zorg voor afleiding en ontspanning, of doe dingen waar je energie van krijgt. Probeer een balans te vinden tussen rust en beweging – en doseer beide.

Goede voeding

Goede voeding ondersteunt het herstelproces. Veel drinken helpt om afvalstoffen af te voeren. Probeer – hoe moeilijk ook – regelmatig gezonde maaltijden te koken of kijk op bijvoorbeeld de website van Thuisafgehaald voor een maaltijd van een thuiskok. Op onze website staan tips om het jezelf gemakkelijker te maken bij het koken.

In ons RSI-Magazine van 2017-4, pagina 12-13 lees je het artikel Hoe bereid je een lekkere maaltijd zonder pijn?

Vermijd stress en probeer te ontspannen

RSI-klachten kunnen stress opleveren, bijvoorbeeld door:
• pijn en beperkingen;
• onzekerheid over herstel en hoe lang dat duurt;
• onbegrip van de omgeving;
• het moeten leren omgaan met de nieuwe situatie.

Je kunt het bovenstaande proces niet helemaal vermijden of een-twee-drie oplossen. Probeer te ontspannen en ga 10 minuten eerder weg om je niet te hoeven haasten. Doe elke dag iets leuks: een film zien, uitgaan, of vrienden bezoeken. Zwemmen of yoga kunnen ontspannend werken en een massage ook, al is dat soms eerst pijnlijk.

Breng belasting en belastbaarheid in evenwicht

Praktische tips

Lichte klachten hebben meestal weinig invloed op je functioneren. Pas praktische tips toe om te voorkomen dat je belastbaarheid verder afneemt. Op onze website staan tips voor het dagelijks leven, vervoer en sport en vrije tijd.

Doorgaan of stoppen?

Het ligt aan de ernst van je klachten en je werksituatie of je op een aangepaste manier kunt blijven werken. Als zelfs de meest eenvoudige handelingen een probleem zijn, dan kun je beter een tijdje minderen of stoppen. Zeker als gezonde werkomstandigheden achterwege blijven. Overleg dit altijd met je Arboarts.

Kijk op onze webpagina Werken met RSI hoe je aan het werk kunt blijven, of lees het artikel RSI werkt! Wat bepaalt of je je werk vol kan houden? in ons RSI-Magazine 2017-3, pagina 16-17.

Arboarts

Overleg met je Arboarts wat je wel en niet kunt doen. Maak afspraken over hoe lang je gaat werken en wanneer, en of je dat zelf mag bepalen. Spreek ook af welke taken je wel en niet blijft doen en houd je aan deze afspraken. Dat vereist veel inzet en discipline van jou.

Werken met RSI

Welke mogelijkheden zijn er om te (blijven) werken met RSI-klachten? Waar moet je rekening mee houden als je je ziek meldt? Kijk op onze webpagina’s over Werken met RSI en Ziekte voor uitgebreide informatie en lees ook de tips hierna.

Bereikbaarheid

Wie een smartphone heeft is daar vaak de hele dag (en soms ook ’s nachts) mee bezig. Altijd bereikbaar zijn is niet gezond, maar over mailen en bellen na werktijd is wettelijk weinig geregeld. Er kunnen wel afspraken zijn gemaakt in de cao, maar die mogen niet in strijd zijn met wettelijke bepalingen.

Lees op onze webpagina over Wetgeving meer over het recht op onbereikbaarheid. Of lees het artikel Technostress reële bedreiging, RSI-Magazine 2013-1, pagina 16.

Voorkom repeterende bewegingen en langdurig dezelfde houding

Neem vaak een korte en geregeld een lange pauze en voorkom repeterende bewegingen en langdurig in dezelfde houding bezig zijn. Wissel steeds verschillende soorten activiteiten af en sta regelmatig op als je zittend werkt.

Conflictsituaties

Je kunt goede afspraken maken over wat je nog wel en niet gaat doen, maar daardoor kunnen conflictsituaties ontstaan. Wat doe je als je collega die een bepaalde taak overneemt afwezig is en er komt een spoedklus binnen? Meld deze situaties bij je werkgever en Arboarts en vraag om een oplossing.

Stoppen met werken?

Stoppen met werken moet je altijd in overleg met je Arboarts en werkgever doen. Je kunt beter (aangepast) aan het werk blijven, want stoppen betekent niet altijd direct minder klachten. Maar als de klachten zeer ernstig zijn kan het nodig zijn dat je (tijdelijk) stopt met werken.

Betrokken blijven

Je kunt bij je werk betrokken blijven als collega’s je kunnen en willen ondersteunen. Je kunt bijvoorbeeld – voor een deel – wel aan een vergadering deelnemen. Doe dat alleen als je kunt rekenen op goede ondersteuning van de leiding en collega’s.

Terugkeer

Hoe langer je uit het werkproces bent, hoe moeilijker het is om terug te keren. Maar het is niet onmogelijk. Goede ondersteuning van leidinggevenden en collega’s is een voorwaarde om terugkeer te laten slagen.

Neem de regie in eigen hand

Verantwoordelijkheid

In het begin krijg je met veel vragen te maken. De verantwoordelijkheid voor de keuzes die je moet maken om te herstellen ligt bij jou, niet bij anderen. De huisarts, Arboarts, of behandelaar kunnen je helpen door te verwijzen, behandelen of adviseren.

Jij beslist

Jij weet wat je voelt, wat je kunt en waar je beperkingen liggen. Jij moet de beslissing nemen over wat jij denkt dat goed voor je is. Doe alleen wat positieve invloed heeft en vermijd de rest. Houd in de gaten of je arts wel de richtlijnen volgt.

Leer omgaan met je klachten

Lotgenotencontact

Plotseling geconfronteerd worden met pijn, beperkingen en vele vragen kan emotionele stress geven. Om te herstellen moet je daarmee leren omgaan. Lotgenotencontact of boeken kunnen je hierbij helpen. Anderen, die hetzelfde al hebben meegemaakt, kunnen jou op weg helpen. Maak daar gebruik van.

Onze vereniging kent verschillende vormen van lotgenotencontact, bijvoorbeeld de RSI-lijn (#RSI-lijn: 0900-774 54 56), de RSI-e-maillijn en themadagen. Kijk onder RSI-nieuws voor nieuws over nieuwe themadagen, of bekijk informatie over vorige themadagen op onze webpagina Over ons (#Themadagen en lotgenotencontact).

Depressieve gevoelens

RSI-klachten kunnen je leven helemaal ontregelen en op de kop zetten en daar kun je depressieve gevoelens van krijgen. Blijf niet te lang doormodderen als dat gebeurt, maar roep professionele hulp in, bijvoorbeeld van een RSI-coach of psychologische hulp om met je klachten te leren omgaan.

Richt je op wat je kunt, niet op wat je niet (meer) kunt

Hoe kun je, ondanks klachten, toch gelukkig zijn? Als het verminderen of voorkomen van pijn niet lukt, zoek dan naar andere kwaliteiten die je hebt. Blijf niet hangen in wat je niet meer kunt, maar kijk naar wat je nog wel kunt en zoek andere uitdagingen, die voor jou een nieuw doel kunnen worden.

Maak van je handicap of hobby je beroep

Heb je een hobby, die geen invloed heeft op je klachten, waar je – eventueel met (bij)scholing – je beroep van kunt maken? Heb je beperkingen waar je zelf goed mee hebt leren omgaan en wil je anderen helpen met jouw ervaringen?

Anders herstarten

Op de website Anders herstarten vind je voorbeelden van alternatieven voor als je je oude beroep niet meer kunt uitoefenen.

Artikelen en inspirerende verhalen in het RSI-Magazine over dit onderwerp

Als ontslag dreigt

RSI-coaches

Dreig je te worden ontslagen of wordt je contract niet verlengd? Onze vereniging werkt samen met een aantal RSI-coaches die je kunnen helpen. De coaches hebben zelf RSI-klachten (gehad) en kunnen je helpen bij werkgerelateerde problemen en je loopbaan begeleiden, ook als dat is naar ander, passend werk.

Solliciteren

Als je moet solliciteren, moet je dan vertellen dat je RSI-klachten hebt? Wat mag een werkgever aan je vragen over je gezondheid bij een sollicitatie? Daar zijn strenge regels voor die je kunt lezen op onze webpagina over Solliciteren. Je vindt er het antwoord op deze en andere vragen.

Denkhulp werk en chronisch ziek

De Denkhulp werk en chronisch ziek geeft informatie over werk en inkomen als je chronisch ziek wordt. Alle relevante informatie staat overzichtelijk bij elkaar en de meest gestelde vragen worden beantwoord. Wat kun je van verschillende instanties verwachten en wat moet jij zelf wanneer doen?

Lees meer over de Denkhulp werk en chronisch ziek op onze webpagina over Ontslag.

Mijn Re-integratieplan

Mijn Re-integratieplan helpt mensen met een chronische aandoening of beperking om aan het werk te blijven of een nieuwe functie te zoeken. Het geeft inzicht in je belemmeringen en informatie over wet- en regelgeving. Je kunt gesprekken oefenen met je werkgever, bedrijfsarts of UWV en nog veel meer …

Lees meer over Mijn Re-integratieplan op onze webpagina over Re-integratie.

Back To Top