Hoe is het nu, twee jaar na de operatie aan het carpaletunnelsyndroom in mijn rechterhand?…
Hoe moet het verder als je RSI-klachten blijven terug komen of maar niet over willen gaan? Wat kun je dan nog wel? Wanneer is het verstandig om ander werk te zoeken?
RSI-klachten ontstaan vaak door werk waarin je veel en lang aan de computer werkt. Als dat computeren steeds pijnlijk blijft komt bij veel mensen de vraag op of er geen ander werk is, dat nog wel kan. Werk waarin je minder achter een PC werkt.
Dit artikel geeft enkele ervaringen van mensen die daar een oplossing voor gevonden hebben. De RSI-klachten zijn niet helemaal weg, maar met ander werk valt er voor hen goed mee om te gaan.
RSI-coach
Wil je hulp bij het proces van uitzoeken wat je nog wel kunt doen? Onze RSI-coaches kunnen je daarbij helpen.
Het verhaal van Corné: ander werk
In het RSI-Magazine (2022) heeft het verhaal van Corné gestaan. Hij vertelt hoe hij een aantal jaren geleden klachten aan zijn muispols kreeg, die steeds erger werden.
“Ik herinner me dat ik op een terras zat en het niet lukte om een bierglas vast te houden, omdat de pijn dan in m’n pols schoot – snel drinken dus.”
Na een reis van een maand waren zijn klachten, zowel fysiek als mentaal, zo goed als verdwenen. Totdat hij fulltime thuis ging werken op zijn semi-ergonomische thuiswerkplek. Zoals iedereen in de corona-periode.
Na een tijd met veel aanpassingen aan zijn werkplek, fysiotherapie, ergotherapie en een polsspecialist worden de klachten alleen maar erger. Het gaat slechter en slechter en hij meldt zich volledig ziek. Hij gaat op zoek naar andere oplossingen: spraaksoftware en hij neemt telefonisch contact op met de RSI-vereniging.
Daarnaast zoekt hij therapie die is gericht op het hele lichaam én ontspanning. Maar na anderhalf jaar aan therapieën en verschillende hulpmiddelen besluit hij om actief op zoek te gaan naar ander werk. Zijn huidige baan als organisatieadviseur waarbij hij veel schakelt in applicaties en op twee beeldschermen gaat niet meer lukken.
Met hulp van zijn bedrijfsarts, werkgever en psycholoog gaat Corné op zoek naar een nieuwe uitdaging.
Dat wordt de lerarenopleiding Nederlands. Na twee jaar zoeken is er eindelijk een mooie stip aan de horizon. De RSI is eindelijk weg, hij gebruikt de laptop veel minder intensief en de studie loopt goed!
Het verhaal van Corné is in twee delen te vinden in:
- RSI-Magazine 2022-1, pagina 8 – 9
- RSI-magazine 2022-2, pagina 8 – 10
Het verhaal van Vincent: andere functie
Vincent was een aantal jaar programmeur totdat hij zich fulltime ziek moest melden met RSI-klachten. Hij kreeg een kans toen zijn direct leidinggevende een andere baan had aangenomen en hij het als leidinggevende van zijn huidige team mocht proberen.
Hij zegt hier zelf over: “In mijn nieuwe rol als leidinggevende waren mijn taken veel afwisselender, ik werkte nog steeds enkele uren per dag met de computer maar regelde ook veel met de telefoon, of in overleg met de medewerkers, of ik coördineerde werkzaamheden waardoor ik minder met de computer kon gaan werken.”
Vincent heeft in de nieuwe functie meer regelruimte gekregen om de slechte dagen door te komen met andere taken.
“Ik heb daarna nooit meer uitval gehad door RSI-klachten. Niet dat ik geen last had, maar wel omdat ik het kon regelen binnen de nieuwe functie, door het een tijdje op een andere manier te doen.”
Door zijn nieuwe functie moest hij ook dingen buiten zijn comfortzone doen. Hij ging veel naar het buitenland voor overleggen en om trainingen geven.
Hij ging in zijn eigen tijd yoga, meditatie en mindfulness doen om zich meer te ontwikkelen in deze gebieden. Dit heeft geholpen met de beheersing van zijn RSI-klachten, maar hij heeft hierdoor ook een persoonlijke groei doorgemaakt.
Ondertussen werkt Vincent al een tijd als IT manager bij een andere organisatie. Ook hier zijn de werkzaamheden veelzijdig en hij zit gemiddeld vijf uur per dag achter de computer. Hij weet ook dat er zeker nog slechte dagen tussen zitten, maar hij heeft geleerd dat het altijd weer goed komt met zijn handen!
Het verhaal van Alexandra: eigen onderneming
Drie jaar geleden stond in het RSI-Magazine 2020-2, op pagina 7 – 9, het verhaal van Alexandra. Als ze 23 jaar jong en vol ambitie bezig is met haar masterstudie krijgt ze klachten aan handen, pols en rug.
Tijdens haar werkstage bij Shell waarschuwt de bedrijfsarts haar: “Als je zo doorgaat, is er straks geen baan meer voor jou”.
Ze volgt alle adviezen van de arts op, de RSI-klachten verminderen maar de pijnklachten komen af en toe nog terug.
Ze besluit na haar studie te gaan voor een eigen onderneming waarbij ze haar werk en werkomstandigheden beter in de hand kan houden. Gesteund door een goed plan begint ze met de oprichting van Plantoor.
Plantoor is een kantoor met flexibele werkplekken, in een groene omgeving. De werkplekken zijn ergonomisch ingericht, met zit-stabureaus en met veel ruimte en licht.
Alexandra heeft haar zittend beroep ingeruild voor een meer actief beroep.
Als gastvrouw loopt ze meerdere malen door het pand, afgewisseld met werkzaamheden achter de computer. Alexandra: “Doordat er meerdere verdiepingen zijn, blijf ik in beweging. Ik heb nog maar twee keer per jaar last van mijn handen en polsen.’’
Het verhaal van Dominique: zzp´er met bijbaantje
Dominique studeerde in 2017 af met RSI-klachten. Het jaar daarna probeerde hij te herstellen en hij liet zich opereren aan zijn arm. De operatie was een beetje een gok, want het was niet duidelijk wat de oorzaak van zijn klachten was. Het resultaat viel dan ook tegen.
Een uitkering kreeg hij niet, omdat hij teveel spaargeld had en dan heb je er geen recht op. Maar hij was ook niet op zoek naar een uitkering en gaf duidelijk aan dat hij wilde werken. Op den duur werd hij zzp´er en ging op zoek naar een bijbaantje.
Dat bijbaantje werd receptionist bij een zwembad. Daarvoor had hij eigenlijk een te hoge opleiding en geen ervaring. Toch beviel die functie erg goed, want als receptionist heb je sociale contacten, je hebt het gevoel dat je deelneemt aan de samenleving. Hij heeft er dan ook lang als oproepkracht gewerkt.
“Werken als ober kan erg stressvol zijn, maar het is vooral erg leuk en sociaal en zo blijf ik toch betrokken bij de maatschappij.”
De collega´s waren super vriendelijk en begripvol en met sommigen heeft hij nog steeds contact. Toch waren er ook nadelen aan de functie als receptionist. Als je mensen soms moet wegsturen dan ben je een soort politieagent en dat paste niet bij hem. Het gaf teveel stress.
Uiteindelijk ging hij emigreren naar Noorwegen, want zijn werk kan hij overal doen. Als zzp´er kan hij zijn eigen tijd indelen, werken wanneer het kan en ook de werkzaamheden goed verdelen, met veel pauzes tussendoor. Bijbaantjes zijn overal wel te vinden.
In Noorwegen heeft hij nu zijn eigen bedrijf als zzp´er en hij werkt daarnaast als ober. Dat werk kan ook stressvol zijn, maar het is vooral erg leuk en sociaal. Zo blijf je betrokken bij de maatschappij.
Wie zzp´er is heeft geen vast inkomen, maar met een bijbaantje heb je wel een basis.
Door de combinatie zzp´er/bijbaan heeft Dominique geen uitkering nodig gehad.
Meer over Dominique staat in het artikel Kansen grijpen en loslaten is een kunst, RSI-Magazine 2021-2, pagina 7 – 8.
De volledige namen zijn bij de redactie bekend.
Comments (0)