Skip to content
 
Vraag:

Half juni dit jaar (2014) heb ik een TENS-apparaat gekregen. TENS is een vorm van pijnbestrijding die geen bijwerkingen heeft. Toch heb ik nu eczeem op de rug, vooral op de plekken waar de plakkers met elektroden zitten. Wat is de oorzaak van dit eczeem? Is dat de gel die je kunt gebruiken om de plakkers meer plakkracht te geven, de watervaste viltstift waarmee je elke avond de plekken aftekent, of iets anders?
TENS betekent Transcutane (onderhuidse) Elektrische Neuro Stimulatie. TENS stimuleert mechanismen in je lichaam die pijn verlichten. Het geeft stroomprikkels aan zenuwen die vlak onder de huid liggen en het zorgt voor een betere doorbloeding van spierweefsel.
Het apparaat zelf heeft geen bijwerkingen, maar de huid kan wel rood zijn na gebruik. Dat gaat vanzelf over en is niet gevaarlijk. TENS wordt bijvoorbeeld ook gebruikt bij bevallingen. Alleen als je een pace maker hebt, dan mag je geen TENS gebruiken.
TENS wordt voorgeschreven door een Pijnpoli in een ziekenhuis en het wordt (meestal) door de verzekering vergoed.
Op de plekken waar de pijn zit, de triggerpoints, worden ´s morgens twee plakkers aangebracht, die met elektrodes aan een TENS-apparaat worden gekoppeld. Er kunnen twee setjes van twee plakkers per apparaat worden gekoppeld (links en rechts).
Op het apparaat kun je zelf de sterkte regelen, een programma kiezen en een tijd instellen. Je kunt TENS net zo vaak gebruiken als je zelf wilt, ook als je medicijnen gebruikt of andere therapieën volgt.
De plakkers met snoeren blijven de hele dag zitten, het apparaat (beetje zwaar) kun je afkoppelen. ´s Avonds haal je alles er af.
De plakkers gaan nog wel eens aan de wandel, zeker bij warm, vochtig weer en dan werken ze niet meer. Je kunt bij het aanbrengen ´s morgens een paar druppels gel gebruiken, waarmee de plakker beter blijft zitten. Dan vind je die niet ´s avonds aan de achterkant op je trui terug.Voor je de plakkers ´s avonds verwijdert, moet je de juiste plekken voor de volgende dag aftekenen. Dat doe je met een watervaste stift. Bij mij zitten de plakkers op de rug en daarom komt de thuiszorg langs om dat te doen. Sommigen (met of zonder tekentalent) kunnen het niet laten … die tekenen poppetjes, bloemetjes en andere dingen in de vakjes. Jammer, dat ik het zelf niet kan zien – het zit allemaal op mijn rug.

TENS helpt (bij mij) wel, al zitten het apparaat  (bij gebruik) en de snoeren (de hele dag) in de weg. Zeker als het “blote-mouwen-weer” is, dan zijn de snoeren en het apparaat wel erg zichtbaar. Zegt een buurtbewoonster tegen mij: “Nou, er is met jou ook wel van alles mis, he?” Gelukkig dacht ze niet dat ik een bomgordel om had – zo erg ziet het er toch ook weer niet uit. Maar je weet maar nooit, tegenwoordig.

Corinne Travail

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top