Skip to content
 

Maak een worst

“Door een worst te maken waar je naar verlangt en naar uitziet, maak je de toekomst tot een uitdaging in plaats van een bedreiging.” Dat klinkt mooi, maar hoe werkt dat in de praktijk? Coach Barbara vertelt hoe ze Carien daarbij heeft geholpen.

Twintig jaar geleden stopte Carien met haar hbo-opleiding, want ze kon binnen de ICT aan de slag, bij de werkgever van een vriend. Toen ze door haar werkzaamheden regelmatig RSI-klachten kreeg, besloot ze om te solliciteren bij een andere werkgever. De beloofde werkomstandigheden blijken in de praktijk echter helemaal niet te kloppen. Weer zit ze in haar eentje hele dagen gegevens in te voeren; het team waarmee ze samen zou werken, bestaat nog niet.

De RSI-klachten worden binnen een maand onhoudbaar en ze besluit in de proeftijd haar baan op te zeggen – zij denkt hiermee de nieuwe werkgever en zichzelf veel problemen te besparen.

Op dit punt trof ik Carien. Geen werk, geen opleiding, ongelooflijk veel stress en angst voor de toekomst, en bovenal veel pijn aan armen, nek en schouders. En toen brak corona uit.

Haar vraag aan mij was tweeledig:

Werk Hoe kom ik aan een nieuwe baan waar ik met deze RSI-klachten kan werken? Welk werk zou ik kunnen gaan doen, waar liggen mijn talenten? Hoe verkoop ik mijn ontslagverhaal?

RSI Wat kan ik daar aan doen? Welke behandeling is voor mij geschikt? Hoe krijg ik het ziektebeheer onder controle en vind ik de energiebalans?

Wonder

Stel, je gaat straks naar bed en terwijl je slaapt voltrekt zich een wonder, eentje waardoor al je problemen in één klap zijn verdwenen. Waar zou je ’s ochtends aan merken dat dit wonder zich voltrokken heeft? En waar zouden de mensen om je heen dit aan merken? Door deze ‘wondervraag’ te stellen, bleek dat het vinden van ontspanning voor Carien op alle vlakken echt heel lastig was. Het goed kunnen ontspannen werd prioriteit nummer één. Carien vond om de hoek een haptonoom, waar ze ook tijdens de lockdown terecht kon.

Om inzicht te krijgen in haar klachtenbeheer, maakten we een plaatje van haar ‘ziektereis’: ze had al revalidatie gedaan, fysio gehad, een psycholoog bezocht en pijnstillers geslikt, maar niets had echt geholpen. Dit plaatje vulden we met kennis over het beloop van haar RSI-klachten. Dat gaf rust, inzicht en een gevoel van controle.

Kwaliteiten

Bij het vinden van geschikt werk, gingen we op zoek naar prestaties waar ze zelf heel erg trots op was. Die hebben we geanalyseerd en daardoor kwamen we tot enkele kernkwaliteiten. Het Kwaliteitenspel, twee sets kaarten met 70 karaktereigenschappen, kwam ook van pas en de valkuilen en allergieën werden inzichtelijk. Die kwaliteiten konden we in Eigenschappen, Vaardigheden en Kennis onderverdelen.

Gecombineerd met feedback vanuit de familie en vriendenkring kreeg Carien zo een beeld van wat ze kon en hoe men haar ervoer. Het ontslagverhaal hebben we om kunnen buigen tot een houding van verantwoordelijkheid nemen, in plaats van weglopen voor problemen. Vervolgens hebben we een omschrijving van de  ideale werkomgeving (taken, inhoud, locatie en collega’s) kunnen maken, waarbij eigen agendabeheer en een rustige werkplek hoog scoorden. Dit werd de worst aan het hengeltje
waar zij naar op jacht kon gaan.

Uitdaging

Natuurlijk lukte het niet direct, maar na zes coach-sessies kon ze zichzelf vrij duidelijk neerzetten. Nu werkt ze in een team bij Binnenlandse Zaken en krijgt ze intern een opleiding tot projectmanager. Het werken achter de computer is onvermijdelijk, maar met alles kort doen en het opsplitsen van werkzaamheden lukt het tot nu toe prima.
Door een worst te maken waar je naar verlangt en naar uitziet, maak je de toekomst tot een uitdaging in plaats van een bedreiging. Soms heb je daar wat hulp bij nodig.
Daar dient nu juist een coach voor.

Eerder gepubliceerd in RSI-Magazine – december 2020

Tekst: Barbara Sneller – Barbara@snellerbeterverder.nl

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top