Webinar RSI-klachten: bevrijd jezelf van pijn en verbeter je gezondheid is de titel van een…
De laatste tijd voel je je lekker. Je kunt je werk redelijk goed doen en thuis ben je tot meer in staat. Je krijgt zelfs het idee dat je de controle hebt over dat RSI-gedoe en ervan af zal komen. En dan – zonder waarschuwing – is de pijn weer terug. Je vraagt je af wat je moet doen en of alles opnieuw begint. Iedereen met chronische pijn heeft last van deze tijdelijke terugvallen, zogeheten flare-ups. In dit artikel krijg je informatie over flare-ups en hoe je ermee om kunt gaan.
Verslechtering of flare-up?
De eerste stap als de pijn terug is, is uitzoeken of dit een tijdelijke terugval is, of een verslechtering van je klachten. Als je de volgende vragen met ‘ja’ moet beantwoorden, zou dit op een verslechtering kunnen wijzen:
- Treden de symptomen op een nieuwe plaats op?
- Zijn de symptomen nieuw?
- Zijn de symptomen niet te onderdrukken?
Als er sprake is van een verslechtering, dan is een bezoek aan je (huis-)arts nodig om uit te zoeken wat er gaande is. Het kan zijn dat je een stap terug moet doen of een andere behandeling moet proberen.
Wat te doen bij een flare-up?
Kom je tot de conclusie dat het om een flare-up gaat, dan kan dat – omdat het leven plotseling weer onvoorspelbaar is – ontmoedigend zijn. Er zijn verschillende dingen die je kunt doen. Allereerst is het zaak de oorzaak van je flare-up te achterhalen:
- Heb je meer gedaan dan je eigenlijk had moeten doen?
- Was je meer gestrest dan anders?
- Is er (te) veel van je gevraagd?
- Ben je te consciëntieus, of te hard voor jezelf geweest?
- Ben je iets op een andere manier uit gaan voeren, een nieuwe activiteit begonnen of ander gereedschap gaan gebruiken?
Het bijhouden van een pijndagboek kan helpen bij het achterhalen van de oorzaak van je flare-up. Dit kan voor jou en je arts een nuttig hulpmiddel zijn om inzicht te krijgen. Als je dit eens wilt proberen, kun je op internet googelen op ‘pijndagboek’ en een voorbeeld uitprinten.
Het kan natuurlijk zo zijn dat je niet direct in staat bent de oorzaak van je flare-up te vinden. Op een gegeven moment wordt dit waarschijnlijk alsnog duidelijk. Als je eenmaal de oorzaak hebt achterhaald, weet je ook wat je moet veranderen en kun je een actieplan opstellen. Dat plan moet zich richten op zowel de fysieke, als de emotionele kant van het omgaan met je flare-ups.
Bij pijn helpt het vaak niet om je terug te trekken uit sociale contacten, ook al heb je soms die neiging
Fysieke oplossingen
Soms is het mogelijk om de weg naar herstel weer op te pakken door simpelweg verandering aan te brengen in wat je doet. Je tempo aanpassen, variatie aanbrengen en een stapje terugdoen zijn heel belangrijk. Ook behandeling verdient aandacht: veroorzaakt die juist verergering tijdens je flare-up? Misschien moet je tijdelijk behandelingen of rek- en strekoefeningen aanpassen tot het weer wat beter gaat. Wie weet is dit een goed moment om jezelf te verwennen met een professionele massage? Warmtekussens of juist koele gelpacks kunnen de pijn helpen onderdrukken. Neem een lang, warm bad met zout om je spieren te ontspannen, of maak een verkwikkende wandeling.
Een Australische RSI’er: “Ik heb regelmatig last van flare-ups in mijn schouders. Om de pijn onder controle te houden doe ik kleine schouderbewegingen om ze los te maken, gebruik ik warmtekussens en betaal ik voor een goede massage. Als dit alles niet werkt, gebruik ik een sterke pijnstiller als laatste redmiddel”.
Emotionele oplossingen
Bij pijn helpt het vaak niet om je terug te trekken uit sociale contacten, ook al heb je soms die neiging. Probeer in contact te blijven met vrienden en familie. Ga samen iets leuks doen: naar de film, een stuk wandelen of je favoriete sport bekijken. Als je behoefte hebt aan geestelijke ondersteuning, of hulp zoekt bij het beheersen van de pijn, vraag dan advies aan je arts of een coach.
Ontspanning
Leren ontspannen kan helpen bij het omgaan met pijn. Je kunt dit bijvoorbeeld via yogalessen leren, of op internet goede ontspanningsoefeningen vinden. Kijk ook naar het artikel over ontspanning in dit magazine met twee eenvoudige ontspanningsmethoden. Een andere handige techniek, voor zowel ontspanning als chronische pijn, is het toepassen van mindfulness. Deze populaire psychologische methode leert je meer bewust te zijn van je gedachten, gevoelens, gewaarwordingen en gedrag.
Als je last hebt van paniekgevoelens, helpt het soms om de ‘5-4-3-2-1-afleidingstechniek’ te gebruiken. Het doel hiervan is rust; dat bereik je door je bewust te worden van de omgeving, door je aandacht te richten op:
- Vijf dingen die je ziet.
- Vier dingen die je hoort.
- Drie dingen die je voelt – zoals je voeten op de grond of je handen op je schoot.
- Twee dingen die je ruikt, of zou willen ruiken.
- Eén lange, langzame ademteug.
Communicatie
[body]Het kan zijn dat je de manier waarop je communiceert moet veranderen om goed met flare-ups om te gaan. Dit zou het goede moment kunnen zijn om te oefenen met het vragen van hulp. Ben je te zelfstandig om hulp te vragen aan mensen die in feite meer dan bereid zijn je die hulp te geven? Vind je het vervelend hulp te vragen?Op je werk
Als de oorzaak van je flare-up werkgerelateerd is zijn daar misschien aanpassingen nodig. Moet je bijvoorbeeld leren om nee te zeggen? Of moet je om hulp vragen? Moet je leren prioriteiten te stellen? De praktijk wijst uit dat dit lastig kan zijn. Je kunt dit eerst bespreken en oefenen met vrienden, of met een psycholoog of coach.
Pas op!
Om met het nare gevoel van een flare-up om te kunnen gaan, is de verleiding groot een extra glas wijn te nemen, of jezelf te verwennen met chocola, een zak chips of andere ‘comfort food’. Kijk uit: als het al helpt, is dit maar voor even. Neem verder geen belangrijke beslissingen wanneer je jezelf slecht voelt en ga geen moeilijke discussies aan.
Toepassen van deze tips
Als je pijn hebt, kan het moeilijk zijn om een stap terug te doen en een actieplan te bedenken. Je kunt jezelf beter van tevoren wapenen met een ‘flare-up toolkit’. Dit kan een lijstje op de koelkast zijn met de zaken die je helpen bij de pijn, zoals dingen die je graag doet en je aandacht afleiden van de pijn. Denk bijvoorbeeld aan:
- Mensen die je op kunnen vrolijken;
- Dvd’s met je favoriete comedyseries;
- Een mp3- of cd-speler met ontspannings- of mindfulness-oefeningen;
- Badzout voor een lang, ontspannend bad;
- Warmtekussens of een spierwrijfmiddel;
- Pijnstillers;
- Een fijne plek buiten om te zitten of te wandelen;
- Een spaarpotje voor een massage, sauna of jet-spa;
- Zelfmassage/triggerpoint-therapie;
- Boeken die je jezelf goed laten voelen;
- Makkelijke recepten of diepvriesmaaltijden.
Ben je te zelfstandig om hulp te vragen aan mensen die in feite meer dan bereid zijn je die hulp te geven?
Conclusie
Bedenk dat een flare-up tijdelijk is en voorbij zal gaan. En, als het voorbij is, dat je waarschijnlijk een aantal handigheden hebt geleerd om de volgende te voorkomen, of op zijn minst uit te stellen!
Bron: How to cope with flare-ups, In Hand (nieuwsbrief van de Australische RSI-vereniging, www.rsi.org.au), september 2015
Vertaald door: Joeki van Etteger-Palm
Dit bericht heeft 0 reacties