Het is bijna zover. Het webinar RSI-klachten: bevrijd jezelf van pijn en verbeter je gezondheid…
Vandaag is het internationale RSI-dag. Steeds meer onderzoeken laten zien dat veelvuldig achter het telefoonscherm zitten negatieve effecten heeft voor je gezondheid. Niet alleen mentaal, maar ook fysiek. Reden om extra aandacht te vragen voor RSI-klachten door smartphonegebruik. En om dieper in te gaan op de fysieke klachten die het veroorzaakt.
Smartphonegebruik
Tegenwoordig is de smartphone niet meer weg te denken uit het dagelijks leven. Altijd binnen handbereik in een speciaal tasje, in de kontzak van je broek, thuis op de keukentafel of op je nachtkastje.
Het is een deel van onze persoonlijkheid geworden, zeker bij tieners en jongvolwassenen. Zelfs kleine kinderen groeien op met het kleine schermpje en kunnen al op jonge leeftijd swipen.
In Nederland waren er in 2022 20,64 miljoen mobiele connecties. We hebben er vaak meer dan een: voor privé en zakelijk. Onderzoeken laten zien dat we gemiddeld 65,8 keer per dag onze telefoon oppakken.
We zitten gemiddeld vier uur per dag voor een beeldscherm. Daar komt beeldschermgebruik op het werk nog bij. Dat is best veel.
Gevolgen van smartphonegebruik
Sinds de jaren 90 heeft de smartphone in een snel tempo vele technologische ontwikkelingen ondergaan. We kunnen er veel mee en de smartphone heeft veel voordelen, maar onderzoeken tonen aan dat het veelvuldig gebruik ervan ook negatieve effecten heeft.
Slaapproblemen en mentale klachten zoals stress en depressiviteit zijn mogelijke mentale gevolgen.
Maar ook fysieke klachten lijken het gevolg van veelvuldig op je telefoon kijken. De gsm-arm, de sms-duim, de iPad-schouder en de WhatsApp-vinger, het zijn allemaal vormen van RSI-klachten als gevolg van veel op je telefoon zitten. Het ontstaat door steeds dezelfde beweging te herhalen waardoor de spieren en gewrichten overbelast raken.
De klachten kunnen lang aanhouden en doorstralen naar je arm, hand, schouders en/of nek.
Steeds meer nekklachten, de telefoonnek in opkomst
Nekpijn is de meest gebruikte zoekterm voor (RSI-)klachten waarmee mensen via Google zoeken. Reden om eens te kijken hoe het zit met die nekklachten.
Toename in cijfers nekklachten
Wat naspeuren op het internet laat zien dat er een aanzienlijke toename is van het aantal mensen met nekklachten. We vonden gegevens van het Nivel, dat registreert met welke klachten mensen naar de huisarts gaan.
Aandeel nekklachten waarmee mensen naar de huisarts gaan:
2015: 12,3%
2022: 18,3%
Dat is een toename van bijna 50% in zeven jaar tijd.
Bron: Nivel, ziekten op jaarbasis 2022, pagina 24
Oorzaken
De oorzaak van de toename van nekklachten ligt vaak bij het toenemende telefoongebruik. En dan vooral door de houding waarin je hem gebruikt: met het hoofd naar beneden, de nek gebogen om de telefoon te lezen en om berichten te versturen.
Tijdens het typen op een smartphone worden de duim en de nek zwaar belast. Het vasthouden van je telefoon met één hand, het typen met één duim zonder ondersteuning voor de armen lijken de klachten in nek en schouders te verergeren.
Nekklachten voorkomen
Er zijn verschillende manieren om je telefoongebruik aan te passen, zodat je geen klachten krijgt. Deze zijn eigenlijk vergelijkbaar met het voorkomen van RSI-klachten door computerwerk.
- Gebruik je telefoon minder. Installeer bijvoorbeeld een app om je schermtijd te meten en te beperken.
- Neem regelmatig pauzes. Leg je telefoon bewust even weg, op een plek dat deze niet binnen armlengte bereikbaar is.
- Goede telefoonhouding. Met een rechte nek zitten, de onderarm ondersteunen en de telefoon gebruiken met twee handen en twee duimen.
- Doe regelmatig oefeningen. Om te ontspannen en rekken en strekken van de nek. Voorzichtig buigen en ronddraaien.
- Ga op tijd naar een behandelaar, als je klachten hebt.
RSI-klachten & smartphone
Met gemiddeld bijna twee telefoons per persoon en de laatste onderzoeken die aantonen dat veelvuldig telefoongebruik leidt tot fysieke en mentale klachten, vinden wij als RSI-vereniging dat er meer aandacht moet zijn voor deze gevolgen. Langdurige klachten kunnen veel impact hebben op je leven.
Toen er vanaf de jaren 90 meer aandacht is gekomen voor gezond computerwerk door werkgevers is er veel ten goede veranderd op de werkplek. Toch is het verschil tussen een computer op de werkplek en de smartphone groot.
De smartphone gebruik je niet alleen op de werkplek, maar ook in je vrije tijd, onderweg en op vakantie, waardoor het gebruik veel intensiever is. Daarnaast komen we op steeds jongere leeftijd in contact met de smartphone. Het risico op RSI-klachten is daardoor veel groter.
Heb jij klachten door je smartphone? En wil je die delen? Laat een reactie achter of stuur ons een bericht!
Tekst: Corinne Travail
Dit bericht heeft 0 reacties