Skip to content
 

Overcommitment kun je vertalen door ‘overmatige inzet’. Hebben RSI’ers hier vaker last van op hun werk, en heeft dat effect op het ontstaan en het voortduren van RSI-klachten? Het antwoord uit meerdere onderzoeken is een duidelijk ´ja´. Belangrijk dus om te weten hoe je overcommitment herkent en wat je eraan kunt doen.

Hoe herken je over-commitment?

  • Ik word makkelijk overstelpt door tijdsdruk op mijn werk.
  • Zodra ik ’s ochtends opsta denk ik na over werkproblemen.
  • Als ik thuiskom kan ik niet makkelijk ontspannen en loskomen van het werk.
  • Familie en vrienden zeggen dat ik teveel opoffer voor mijn werk.
  • Het werk laat me niet los, het houdt me nog steeds bezig als ik naar bed ga.
  • Als ik iets uitstel dat ik vandaag zou doen, heb ik moeite om te slapen.
  • Ik pieker over het werk in mijn vrije tijd.

Als je ‘ja’ antwoordt op één of meer van deze vragen, dan heb je wellicht last van overcommitment. Dat vergroot de kans op RSI-klachten én verkleint de kans op herstel daarvan, zoals we in de volgende alinea toelichten. Aan het eind van dit artikel vind je tips hoe om te gaan met overcommitment.

Wat is de relatie tussen over-commitmenten RSI?

Nederlandse onderzoekers hebben 2.000 kantoorwerkers twee jaar gevolgd en gegevens verzameld over risicofactoren en RSI-klachten. Eerdere RSI-klachten bleken de belangrijkste risicofactor. Voor arm-, pols- en handklachten waren minimaal vier uur per dag computergebruik én een hoog niveau van overcommitment de volgende twee risicofactoren.

Ander Nederlands onderzoek keek naar het effect van een groot verantwoordelijkheidsgevoel op het volhouden van een pijnlijke taak. Dit langdurig volhouden zou een oorzaak kunnen zijn van het ontstaan van RSI-klachten. Inderdaad zetten mensen met een hoog verantwoordelijkheidsgevoel langer door bij pijnlijke taken, en hebben mensen die harder en langer werken ook méér pijn.

Een Zweedse psychologe volgde 160 mondhygiënistes zes maanden lang. ‘Moeilijk van het werk los kunnen komen’ was een belangrijke voorspeller van vermoeidheid en onvoldoende herstel de volgende dag. Deze factor is een belangrijk onderdeel van overcommitment.

De trapeziusspier of monnikskapspier is een ruitvormige spier bovenaan je rug. Verhoogde activiteit in deze spier kan een voorbode zijn van RSI-klachten. Nederlandse en Amerikaanse onderzoekers keken naar het effect van over-commitment en lage beloning in het werk op spieractiviteit, door die activiteit met huidelektrodes te meten. Deelnemers met hoge overcommitment én lage beloning in het werk hadden als enige groep significant hogere spieractiviteit en bogen hun nek meer naar voren.

Ten slotte zijn in Denemarken 118 schoonmaaksters die thuis zaten met RSI-klachten gevolgd om te bepalen wat de factoren zijn die terugkeer naar werk beïnvloeden. De drie belangrijkste gevonden factoren zijn werkvermogen, sociale steun van collega’s en, jawel, overcommitment.

Deze vijf onderzoeken tonen aan dat er een duidelijke relatie is tussen het ontstaan of het voortduren van RSI-klachten en overcommitment. Dit kan komen doordat personen met overcommitment meer last hebben van werkdruk en meer inspanning leveren om taken uit te voeren. Of ze hebben veel stress doordat ze in een omgeving werken met teveel te doen en te weinig tijd. Of een combinatie daarvan. Overcommitment kan hierdoor leiden tot een hoog stressniveau en daarmee tot RSI-klachten en risico op burn-out.

Wat kun je doen aan die overmatige inzet?

Als je jezelf herkent in de beschrijving van over-commitment, probeer dan eens de volgende tips. Ze zijn afkomstig van de American Psychological Association, medicinfo.nl en gezondnu.nl:

  • Focus eerst op wat urgent én belangrijk is, doe daarna de andere belangrijke dingen, en leer om de rest los te laten. Het kan helpen om je taken in een tijdschema te zetten, let daarbij op dat je de benodigde tijd per taak niet onderschat.
  • Als je teveel taken hebt, kijk dan welke taken je kunt afstoten of verkleinen, zodat het wel past. Kijk daarbij ook naar je functieomschrijving en die van je collega’s. Misschien doe je wel het werk van anderen.
  • Leer om nee te zeggen. Als je agenda vol zit, zeg dan vol overtuiging nee. Het is beter voor jezelf en je reputatie om een paar dingen heel goed te doen, dan heel veel dingen middelmatig.
  • Volg een cursus timemanagement, hier leer je tips en tricks om je tijd goed in te delen en prioriteiten te stellen.
  • Praat met je leidinggevende over je werkdruk en zoek samen naar oplossingen. Als dat niet werkt, schakel dan iemand van personeelszaken of de vakbond in.
  • Als het in je huidige baan niet lukt om de werkdruk hanteerbaar te maken, denk dan na over een andere baan. Je gezondheid is het allerbelangrijkste.
  • Gebruik vrije tijd écht als vrije tijd: neem geen werk mee naar huis, pieker niet over werkzaken, en zorg voor voldoende ontspanning door sporten, familie en vrienden. Let ook op gezonde voeding en voldoende slaap, doe geen drukke dingen voor het slapengaan.
  • Yoga of ademhalingsoefeningen kunnen helpen om beter te leren ontspannen. Let ook zelf op de stand van je schouders en je ademhaling.
  • Schrijven kan helpen om gebeurtenissen te verwerken. Hou een dagboek bij, of probeer voor het slapengaan bijvoorbeeld drie positieve zaken van die dag op te schrijven. Ook schilderen, haken, beeldhouwen of welke creatieve activiteit je maar leuk vindt kan een goede uitlaatklep zijn.
  • Ga het bos in! Diverse onderzoeken tonen aan dat in de natuur zijn de beste ontspanning oplevert. Ruik en kijk bewust zodat je het relaxte gevoel van zo’n wandeling op drukke momenten kunt terughalen om te ontspannen.

Comments (0)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top