Skip to content
 

Natuurlijke ontstekingsremmers bij chronische pijn

Als je chronische pijn hebt, wil je alles doen om er vanaf te komen. Dus ook medicijnen slikken, al kunnen die de nodige bijwerkingen hebben. Maar er is een alternatief: natuurlijke, ontstekingsremmende pijnstillers met minder bijwerkingen. Sommige hiervan zijn wetenschappelijk onderzocht. Lees over de effecten van geelwortel tot groene thee.

Waarom natuurlijke pijnmedicijnen?

Pijnmedicatie lijkt een logische stap bij chronische pijn, maar is niet zonder risico’s. Zelfs ‘onschuldige’ middelen als paracetamol kunnen serieuze bijwerkingen hebben. Alternatieven zijn dus het overwegen waard, maar hoe vind je de juiste? In een Amerikaans literatuuronderzoek zijn effectieve, alternatieve ontstekingsremmers vergeleken.1 Hieronder een selectie.

“Alternatieve pijnstillers hebben vaak minder bijwerkingen”

Visolie

Visolie wordt al sinds de achttiende eeuw gebruikt bij spieraandoeningen. Iets recenter, tijdens een onderzoek in 2005, hebben patiënten met nek- of rugpijn 1200 milligram visoliesupplementen per dag gekregen. Zestig procent van hen gaf aan dat hun pijnklachten waren verminderd. Hoewel visolie niet samengaat met bloedverdunners, heeft het verder weinig bijwerkingen.

Geelwortel

In exotische recepten kom je geelwortel tegen, ook wel kurkuma of koenjit genoemd. Recent is duidelijk geworden dat de curcumine in geelwortel verantwoordelijk is voor het ontstekingsremmende effect. Helaas breekt het lichaam curcumine snel af, dus het moet zijn bewerkt om beter opgenomen te worden. Curcumine gaat net als visolie niet samen met bloedverdunners; mogelijke bijwerkingen bij hoge doses over lange tijd zijn maagproblemen.

Groene thee

Groene thee staat al bekend om positieve, preventieve effecten op hartproblemen en kanker. Een onderzoek uit 2007 toont aan dat er ook positieve effecten zijn op ontstekingen. De aanbevolen dosering is drie tot vier koppen groene thee per dag.

Wierook

Wierook is een onverwachte kandidaat. Niet om te branden, maar voor het innemen van wierook-olie, gewonnen uit de hars van Boswelliabomen. Met degelijk onderzoek is een positief effect aangetoond van wierookcapsules op gewrichtsontstekingen. Een combinatie van curcumine en wierook was bij artrose zelfs effectiever en makkelijker te verdragen dan de pijnstiller diclofenac. Het gebruik van wierookolie veroorzaakt bij sommige mensen misselijkheid of diarree.

Quercetine

Quercetine, een biofl avonoïde, is een stof die voorkomt in groenten en fruit en die een ontstekingsremmende werking heeft. De stof zit met name in citrusfruit, appels, uien, peterselie, salie, thee en rode wijn. Mogelijke bijwerkingen zijn hoofdpijn en maagproblemen. Heel hoge doses kunnen schadelijk zijn voor de nieren. Quercetine is een slecht idee voor zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven en voor mensen met nierproblemen.

“Wierook is een onverwachte kandidaat”

Conclusie

Wil je kiezen voor een natuurlijke pijnstiller, kijk dan naar bovenstaande middelen. Deze zijn goed onderzocht en de positieve effecten zijn wetenschappelijk aangetoond. In het artikel worden verder nog beschreven: witte wilgenbast, pijnboomschors, resveratrol, ‘cat’s claw’ en chilipeper. Keuze genoeg dus!

 

Tekst: Sandra Oudshoff
Foto’s: Wikimedia commons, Publicdomainpictures.net

Bron: (1) Artikel: Joseph C. Maroon, Jeff rey W. Bost, and Adara Maroon,
Natural anti-infl ammatory agents for pain relief, in Surgical Neurology
International 2010; 1: 80, published online 2010 Dec 13,
ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3011108

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top