Skip to content
 

Wat zijn triggerpoints?

Triggerpoints zijn kleine spierknoopjes in overbelaste of geblesseerde spieren in onder andere bovenrug en schouders. Ze kunnen pijn op een andere plek veroorzaken, zodat je de eigenlijke oorzaak niet vindt.

Bijvoorbeeld, bij nekpijn kunnen de triggerpoints veel lager, in je bovenrug, liggen. Triggerpoints in de nek kunnen hoofdpijn veroorzaken.

Andere namen voor triggerpoints

  • Spierknoop
  • Myofasciaal

Wat zijn de symptomen/klachten?

Triggerpoints veroorzaken vooral pijn, maar kunnen ook andere klachten veroorzaken, zoals duizeligheid, oorpijn en gevoelloosheid in handen en voeten.

Wat is de oorzaak?

De oorzaak van een triggerpoint is een plaatselijke verkramping in spieren die de doorbloeding belemmert. Afvalstoffen hopen op en worden niet afgevoerd, en de spieren krijgen geen zuurstof en voedingsstoffen meer. Dat veroorzaakt pijn – een signaal dat er iets niet goed is.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Als je met een vingertop op een triggerpoint drukt voel je een keihard bolletje en een scherpe pijn.

Welke behandelingen zijn mogelijk?

Met massage kun je de triggerpoint los maken. Dat is eerst zeer pijnlijk, maar daarna verdwijnt de pijn. Je kunt er voor naar een triggerpointtherapeut, maar je kunt het ook zelf leren, al kan het lastig zijn om dat bij jezelf te doen. Rek- en strekoefeningen (oefentherapie) kunnen triggerpoints juist verergeren.

In ons RSI-Magazine van 2017, nummer 2, pagina 6, staat een artikel met tips voor behandelingen.

 

Bronnen:
Handboek triggerpointtherapie
Triggerpointtherapie

 

Back To Top