Skip to content
 

Hoe krijg je de juiste diagnose?

Veel mensen met klachten zijn op zoek naar een diagnose. Als je denkt dat jouw klachten RSI-klachten zijn, is het verstandig om een arts te raadplegen.

Als jouw arts netjes de richtlijn volgt, zal hij of zij eerst een aantal zaken uitsluiten, en vervolgens een diagnose kunnen stellen van specifieke of aspecifieke KANS (Klachten Arm, Nek en/of Schouder), de huidige benaming van RSI in de medische wereld. Dit helpt jou om vervolgens de juiste behandeling te krijgen.

Op deze pagina lees je meer over dit proces.

RSI en KANS

RSI is een verzamelnaam voor klachten en symptomen die voorkomen in bovenrug, het nek- en schoudergebied, de armen, ellebogen, polsen, handen en vingers. Het zijn geen klachten die het gevolg zijn van een ongeluk of operatie, maar sommige aangeboren afwijkingen vallen wel onder RSI/KANS.

Sinds 2011 is de officiële naam voor RSI-klachten KANS (Klachten aan Arm, Nek/Schouder): “Klachten van het bewegingsapparaat in de arm, nek en/of schouder waaraan geen acuut trauma of systemische ziekte ten grondslag ligt.” De termen KANS en RSI worden vaak door elkaar gebruikt, hoewel ze niet helemaal hetzelfde inhouden.

Wat de oorzaken zijn van RSI-klachten kun je lezen op onze webpagina over Oorzaken.

Waarom is een goede diagnose zo belangrijk?

Een goede diagnose is belangrijk, zodat je de juiste behandeling krijgt. Veel artsen stellen de diagnose aspecifieke KANS erg gemakkelijk, zonder onderzoek en dat mag niet. Hoe meer onderzoeken je krijgt, hoe groter de kans dat je klachten een aantoonbare lichamelijke oorzaak hebben, waarvoor wel een passende behandeling bestaat.

Als je niet de juiste behandeling krijgt, krijg je mogelijk behandelingen die niet helpen, of die juist je klachten verergeren. Soms moet je ze ook nog zelf betalen, of je er extra voor verzekeren.

In het Zorgpad Diagnostiek aspecifieke arm, nek en/of schouderklachten vind je richtlijnen voor het vaststellen van de diagnose. Meer informatie vind je in het RSI-Magazine, 2016-4, pagina 16-18. Voor behandelingen kijk je op onze webpagina daarover.

Artikelen over dit onderwerp in het RSI-Magazine

Specifieke en aspecifieke KANS

Specifieke KANS

Als je na onderzoek een lichamelijke afwijking blijkt te hebben, dan heb je een vorm van specifieke KANS. Tendinitis, epicondylitis, carpaaltunnelsyndroom, rotator cuff syndroom, tension neck syndroom en De Quervain syndroom zijn vormen van specifieke KANS.

Aspecifieke KANS

Bij aspecifieke KANS vindt je dokter geen aantoonbare afwijkingen en kan hij geen duidelijke diagnose stellen. Je arts moet wel het Zorgpad Diagnostiek volgen voor hij de diagnose aspecifieke KANS mag stellen. Het Zorgpad Diagnostiek is onderdeel van de Multidisciplinaire Richtlijn aspecifieke KANS.

Artikelen over dit onderwerp in het RSI-Magazine

Aandachtspunten lichamelijk onderzoek

Bij goed lichamelijk onderzoek kan de hulpverlener één of meer van de volgende symptomen vinden:
• een hoge spanning van de nek-/schouderspieren en vaak ook van de onderarmspieren;
• pijnlijke punten bij het aanraken tussen de schouderbladen, op de schouderspier, rond de schouder en op de rugzijde van de onderarm (triggerpoints);
• vaak een stram verlopende polsbeweging;
• heel vaak een verminderd elastisch gewrichtskapsel van het schoudergewricht;
• een prikkelbare grote zenuwstreng in de arm bij rek;
• minder goede doorbloeding van de arm bij heffen van die arm;
• soms een verminderd vermogen tot het uitvoeren van (heel) fijne motorische bewegingen.

Bron: Jip Driehuizen & Carien Karsten in Omgaan met RSI: hoe je voorkomt dat het chronisch wordt 2002.

Pijndagboek en pijnkaart

Voor het stellen van de juiste diagnose is het ook belangrijk dat je goed kunt aangeven welke soort(en) pijn je hebt op welke plek(ken). Wanneer ontstaat die pijn en waardoor verbetert het? Hoe erg is de pijn?

Over al deze vragen kun je thuis rustig nadenken voor je naar de dokter gaat. Download de pijnkaart, vul je antwoorden in en neem dit mee naar je arts. Zo ben je goed voorbereid en heb je een compleet verhaal. Voor het vaststellen van de juiste diagnose zijn richtlijnen vastgesteld, volgens een Zorgpad Diagnostiek.

Veel artsen houden zich niet aan de richtlijnen of kennen ze niet eens. Let goed op of jouw arts zich aan de richtlijnen houdt. Bij een verkeerde diagnose krijg je niet de juiste behandeling en dat kan gevolgen hebben. Zorg dus dat je weet wat er in de richtlijnen en het Zorgpad Diagnostiek staat.

Artikelen over dit onderwerp in het RSI-Magazine

Een pijndagboek: Waarom zou je zoveel schrijven of typen, als je toch al pijn hebt? RSI-Magazine 2017-3, pagina 12-13

Back To Top