Skip to content
 

Omgaan met RSI-klachten

Hoe ga je om met chronische RSI-klachten en wie of wat kan jou daarbij helpen? We geven je wat tips.

Leer met je klachten omgaan

Als je chronische RSI-klachten hebt, dan kun je maar beter accepteren dat je niet alles meer (zelf) kunt doen. Bedenk dat er meer mensen zijn met beperkingen die daar ook mee hebben moeten leren omgaan. Je bent niet de enige.

Geen schande of eigen schuld

Het is geen schande om een beperking te hebben, of je eigen schuld – zeer waarschijnlijk heb je deze klachten gekregen van hard werken en lang doorgaan ondanks die klachten.

Acceptatie

Acceptatie geeft rust en dan kun je je energie gaan besteden aan nuttiger dingen en kijken hoe je dan je leven het beste kunt inrichten.

Vraag om hulp

Aarzel niet anderen om hulp te vragen voor dingen die je niet meer zelf kunt doen. Je moet sommige dingen wel steeds weer vragen, want RSI is onzichtbaar. Anderen vergeten snel dat je iets niet meer kunt en aan jouw lichaam is dat niet te zien. Of laat je begeleiden door een RSI-coach (zie voor uitleg uitklapmenu hieronder).

Hulpmiddelen en tips

Gebruik zoveel mogelijk hulpmiddelen, of doe dingen op een minder belastende manier. Welke hulpmiddelen dat zijn en op welke manier moet je voor jezelf uitzoeken. Kijk op onze pagina Doen en laten voor tips en probeer of een tip jou helpt – voor de één zal het werken, voor een ander niet.

Musici

Kijk voor informatie voor musici op onze webpagina Behandeling of behandelaar kiezen.

Welke organisaties kunnen je helpen?

Wie kan je helpen als je procedures rond wetten en regelgeving niet begrijpt? Wetten over zorg, arbeid en het sociale domein zijn ingewikkeld en ze veranderen geregeld. Ieder(in) heeft de Juridische wegwijzer gemaakt, waarin je kunt vinden bij welke organisatie je vanaf 1 januari 2019 terecht kunt.

De informatie staat per probleem bij elkaar:

  • problemen met de aanvraag;
  • als je een besluit niet begrijpt of het er niet mee eens bent;
  • vragen over pgb;
  • een conflict met je werkgever of de uitkeringsinstantie;
  • een probleem met een hulpmiddel dat je zelf hebt gekocht;
  • vragen over wilsbeschikking en vertegenwoordiging.

In de Juridische wegwijzer, die je kunt downloaden op de pagina Juridisch Steunpunt moet stoppen van Ieder(in) vind je wie je kan helpen. Onze blog Juridisch steunpunt Ieder(in) stopt gaat ook over dit onderwerp.

Lotgenotencontact

Je leven verloopt soms anders dan je je had voorgesteld. Je moet je verwachtingen bijstellen en je leven anders inrichten. Dat zijn grote veranderingen en die moet je verwerken. Praat erover met anderen, bel bijvoorbeeld de RSI-lijn, of stuur een e-mail naar de RSI-e-maillijn.

Iemand zoals ik

Op de website Iemandzoalsik kun je contact maken met lotgenoten en informatie vinden over allerlei ziekten. Voor RSI is er (nog) geen groep, maar daar kun je zelf mee beginnen. De website is ontwikkeld op initiatief van de Vereniging Spierziekten Nederland en het Longfonds.

Artikelen over lotgenotencontact in het RSI-Magazine

In ons RSI-Magazine schrijven we ook over lotgenotencontact. We hebben de artikelen voor je op een rij gezet.

Weet je niet wat je moet doen?

Loop je door je RSI-klachten aan tegen knelpunten op je werk, bij je studie, of in het dagelijkse leven? Ben je bang je baan kwijt te raken, of als zelfstandige je huidige werk niet meer te kunnen blijven doen? Overweeg je te stoppen met je studie vanwege je klachten?

Laat je ondersteunen door een RSI-coach

Laat je dan ondersteunen, coachen en adviseren door een ervaringsdeskundige coach. Onze coaches hebben zelf ervaring met RSI en weten hoe het is om daarmee te leven en te werken. Zij begrijpen je problemen en weten hoe je daar het beste mee om kunt gaan.

Wat kan een coach doen?

Een coach kan:
• je meer evenwicht leren te vinden in je belastbaarheid en belasting;
• je leren hoe je over je beperkingen moet communiceren met je werkgever, leidinggevende, collega´s, bedrijfsarts, of uitkeringsinstantie;
• je helpen bij werk gerelateerde problemen, zoals werkdruk, takenpakket, aanpassingen en voorzieningen;
• je begeleiden bij een loopbaantraject, bijvoorbeeld naar passend werk;
• je begeleiden in deelname aan het maatschappelijke leven, zoals bijvoorbeeld vrijwilligerswerk, mantelzorg of sociale activiteiten;
• je helpen bij rouwverwerking van het verlies van gezondheid en/of werk;
• je helpen bij de uitvoering van de Wet Verbetering Poortwachter. Lees meer over deze wet op onze pagina Wetgeving.

Opleiding coaches

De RSI-vereniging heeft in samenwerking met Centrum Chronisch Ziek en Werk (CCZW) ervaringsdeskundige coaches gecertificeerd. Deze professionele coaches hebben ruime ervaring in het coachen en begeleiden van mensen met een chronische ziekte én hebben zelf ook RSI.

Meer informatie

Meer informatie vind je in de flyer over de coaches (pdf). Daarin staan alle gegevens, zoals hun telefoonnummer, adres website, e-mailadres en een korte omschrijving van wie zij zijn.

Artikelen over dit onderwerp in het RSI-Magazine

In ons RSI-Magazine schrijven we ook over RSI-coaches. De coaches hebben sinds 2017 een eigen rubriek, genaamd Coach denkt mee, waarin ze om beurten schrijven over wat ze meemaken. We hebben de artikelen voor je op een rij gezet.

Wil je meer weten over RSI, of er gewoon even over praten? De vrijwilligers van de RSI-lijn zijn ervaringsdeskundigen: ze hebben zelf RSI of RSI gehad. Je kunt ze 24/7 bellen, buiten kantoortijden kun je een bandje inspreken, waarna je wordt teruggebeld.

Heb je geen zin in bellen, dan kun je ook contact zoeken via e-mail, of een formulier voor terugbellen invullen.

Artikelen over dit onderwerp in het RSI-Magazine

In ons RSI-Magazine schrijven we ook over dit onderwerp. We hebben de artikelen voor je op een rij gezet.

De RSI-lijn aan de lijn, interview, RSI-Magazine 2015-1, pagina 20-21
Vrijwilliger Joke Huisman van de RSI-lijn: “RSI? Ga minder hard werken”, RSI-Magazine 2015-1, pagina 22

Een goede Arboarts of bedrijfsarts helpt jou je klachten te verminderen. Dat kan zijn met rust, hulpmiddelen, het aanpassen van je werkplek, tot afspraken over welke werkzaamheden je nog gaat doen. Het kan zelfs ander werk zijn.

Een Arboarts of bedrijfsarts hoort onafhankelijk te zijn en moet zich aan bepaalde voorwaarden houden. Lees er meer over op onze webpagina Arboarts.

Grote onderwijsinstellingen hebben meestal een studentenarts waar je terecht kunt met je klachten, of die nu psychisch of lichamelijk zijn. De studentenarts is vergelijkbaar met een bedrijfsarts: deze artsen hebben specifieke kennis van het bedrijf of de onderwijsinstelling waar ze voor werken.

Meer informatie over dit onderwerp vind je op onze webpagina Studentenarts.

Wat is een ergotherapeut?

Een ergotherapeut helpt je om uit te zoeken wat jouw problemen zijn in het dagelijks leven en hoe je daarmee, met aanpassingen, het beste kunt functioneren. Welke hulpmiddelen heb je nodig, of kun je dingen op een andere manier doen, zodat ze minder belastend zijn?

De ergotherapeut kan je ook helpen bij de aanvraag van hulp of hulpmiddelen.

Recht op 10 uur ergotherapie

Via het basispakket van de ziektekostenverzekering heeft iedereen recht op 10 uur ergotherapie per kalenderjaar. Als je een aanvullende verzekering hebt, kan je verzekeraar meer uren vergoeden. Kijk daarvoor in je polisvoorwaarden.

Geen verwijsbrief nodig

Je hoeft meestal niet eerst langs je huisarts voor een verwijsbrief voor een ergotherapeut. Kijk in je polisvoorwaarden hoe dat bij jouw verzekeraar zit. Een verwijsbrief van je huisarts kan wel helpen bij de aanvraag, maar je mag bij veel zorgverzekeraars direct een afspraak maken met een ergotherapeut.

Kijk op onze webpagina Behandelingen A-Z onder de E voor meer informatie over ergotherapie.

Welke hulp valt onder de Wmo?

Onder de Wmo vallen producten en diensten die het jou mogelijk maken om zelfstandig te wonen en te bewegen. De gemeente waarin je woont voert de Wmo uit.

Dat zijn onder andere de volgende voorzieningen:

  • huishoudelijke hulp;
  • boodschappendienst;
  • Wmo-vervoer:
  • scootmobiel;
  • douchestoel.

Uitleg over zorgwetten

Adelante heeft de brochure De wetten zorg & ondersteuning sinds 2015 gemaakt. Alles over de Wet langdurige zorg (Wlz), Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), Jeugdwet en Zorgverzekeringswet wordt daarin in eenvoudige taal met afbeeldingen uitgelegd.

Algemene voorzieningen

Sommige voorzieningen zijn algemene voorzieningen, die voor iedereen beschikbaar zijn, bijvoorbeeld taxivervoer of de boodschappendienst deel je met anderen. Dan ontmoet je nog eens andere mensen, maar het kost wel veel tijd.

Maatwerkvoorzieningen

Naast algemene voorzieningen bestaan er ook maatwerkvoorzieningen. Dat zijn voorzieningen die alleen voor jou persoonlijk zijn, bijvoorbeeld huishoudelijke hulp of een douchestoel.

Pgb of zorg in natura?

De gemeente kan de zorg in natura geven, of als Pgb.

Zorg in natura

Bij zorg in natura krijg je een product dat, of dienst die ter beschikking wordt gesteld door de gemeente. Alles rond het product of de dienst wordt door de gemeente geregeld.

Voordelen
  • Je hoeft zelf geen salaris uitbetalen voor verleende diensten.
  • Je hoeft het product niet zelf aan te schaffen.
  • Producten zijn verzekerd en bij problemen bel je de firma die het onderhoud verzorgt.
  • Als je huishoudelijke hulp ziek is of vakantie heeft dan zorgt de aanbieder voor vervanging.
  • Je hoeft geen administratie bijhouden.
Nadelen
  • Je kunt niet precies het product kiezen dat je wilt – het aanbod is beperkt. Hetzelfde geldt voor de personen die een dienst uitvoeren.
  • Je bent gebonden aan het bedrijf waarmee de gemeente een contract heeft afgesloten.

Pgb

Bij een Pgb krijg je het geld voor de voorziening en dan moet je het zelf regelen.

Voordelen
  • Je kunt het product kiezen dat je wilt, helemaal afgestemd op jouw behoeften.
  • Je bent niet gebonden aan een bedrijf of persoon. Bevalt iemand niet, dan kun je een ander inhuren (na afloop van de opzegtermijn).
Nadelen
  • Je moet het product zelf uitzoeken en kopen.
  • Je moet het product zelf verzekeren en onderhouden.
  • Als je huishoudelijke hulp ziek is of vakantie heeft dan moet je zelf vervanging regelen.
  • Je moet zelf salarissen uitbetalen voor diensten.
  • Je moet overal een administratie van bijhouden.

Kortom, bij een Pgb moet je kunnen organiseren, een beetje kunnen boekhouden en over de nodige energie beschikken om dat allemaal te doen. Maar daar krijg je vrijheid voor terug.

Op de website van Per saldo vind je handige tips en informatie over een Pgb.

Hoe vraag je een Wmo-voorziening aan?

Als je gebruik wilt maken van een voorziening die onder de Wmo valt, dan moet je die aanvragen bij de afdeling Wmo van je gemeente. Het proces rond de aanvraag kan enkele maanden duren.

Je moet goed kunnen aantonen waarom je die voorziening nodig denkt te hebben en soms krijg je vooraf een medische keuring. Bereid je goed voor en vraag cliëntondersteuning aan!

Onafhankelijke cliëntondersteuning

Wie een beperking of chronische ziekte heeft moet alle vormen van zorg kunnen krijgen die hij nodig heeft, of dat nu thuis, op het werk, of op school is. Je gemeente moet je daarvoor onafhankelijke cliëntondersteuning aanbieden.

Gratis

Cliëntondersteuning kan via een zorgkantoor en het is gratis, onafhankelijk, goed beschikbaar, deskundig en voor alle soorten ondersteuning (zorg, inkomen, leren, werken en vervoer). Een cliëntondersteuner helpt je je weg te vinden in het ingewikkelde systeem en je voor te bereiden.

Meer informatie

Meer informatie over cliëntondersteuning vind je op de website van Ieder(in).

Eigen bijdrage

In de ene gemeente betaal je een eigen bijdrage voor de voorziening, in de andere niet. De bedragen kunnen per gemeente verschillen. De hoogte van je eigen bijdrage hangt af van je inkomen. Vraag vooraf hoe hoog die eigen bijdrage is, zodat het later geen onaangename verrassing is.

CAK

Voor eigen bijdragen krijg je elke vier weken (dertien keer per jaar) een nota van het CAK, het Centraal Administratie Kantoor. Op hun website vind je informatie over de eigen bijdragen en een hulpmiddel om een berekening te maken.

Meer informatie over de Wmo

Meer informatie over de Wmo vind je op de website van Scouters.

Back To Top