Inhoud
Wat kun je tegen pijn doen?
Je kunt heel veel zelf doen om de pijn te verminderen of te laten verdwijnen. We geven hieronder wat mogelijkheden. Belangrijk om te weten is dat er bij pijn die langer duurt dan 6 maanden andere mechanismen spelen dan bij acute pijn. We leggen dat uit op onze webpagina Over pijn.
Voor chronische pijn lijkt een multidisciplinaire behandeling in een gespecialiseerd revalidatiecentrum of pijncentrum de beste optie.
Blijf bewegen
Rust roest. Spieren die je niet gebruikt gaan vastzitten en daarom moet je altijd blijven bewegen. Je hoeft niet per se te trainen voor de volgende Olympische Spelen of zware krachttraining te doen – licht bewegen houdt in ieder geval je spieren soepel. Alles binnen je pijngrenzen en mogelijkheden.
Op onze webpagina over Ontspannen en bewegen A-Z vind je tips om op verschillende manieren te bewegen of te ontspannen.
Probeer de pijn te laten afnemen
Je kunt op verschillende manieren proberen om de pijn te verminderen. Je kunt dat bijvoorbeeld doen door:
- minder te werken;
- regelmatig korte – en vooral lange – pauzes te nemen;
- je werkplek ergonomisch aan te passen;
- een goede houding aan te leren;
- te (leren) ontspannen;
- overweeg (tijdelijk) te stoppen met werken, maar doe dat altijd in overleg met je Arboarts.
Daarna kun je langzaamaan – binnen je pijngrenzen – je activiteiten weer opbouwen.
Pijntoolkit van Change Pain
Change Pain ontwikkelt hulpmiddelen voor (het verbeteren van) behandelingen voor pijn. Change Pain heeft bijvoorbeeld apps voor een pijndagboek, een pijntoolkit en flyers voor een juiste sta- of zithouding en goede nachtrust. Kijk op de website van Change Pain voor meer informatie.
Hoe leer je omgaan met chronische pijn?
Als je altijd pijn hebt hoor je niet graag dat je er maar mee moet leren leven. Makkelijk gezegd, maar hoe moet dat dan? Cognitieve gedragstherapie leert je technieken aan om je hersenen te herprogrammeren. Het is vaak onderdeel van een revalidatieprogramma.
Meer over revalidatie lees je op onze webpagina Behandelingen A-Z (onder de R).
Cursus Sterk met pijn
Samenwerkingsverband Pijnpatiënten naar één stem heeft de cursus Sterk met pijn ontwikkeld. Daarin leer je wat chronische pijn is en hoe je het herkent, hoe je het beste over je pijn kunt communiceren met je omgeving, wat voor jou de beste manier is om ermee te leven en meer.
Voor meer informatie over deze cursus kijk je op de webpagina Sterk met pijn, lees je ons nieuwsbericht over de cursus, of het korte artikel Cursus Sterk met pijn in ons RSI-Magazine 2018-1, op pagina 7.
Exposure
Wanneer je uit angst voor (meer) pijn activiteiten gaat vermijden, dan kan exposuretherapie helpen. Je leert over je angst heen te stappen en toch dingen te gaan doen waarvan je bang bent dat ze de pijn zullen verergeren.
Als er geen lichamelijke oorzaken zijn voor de pijn, dan zit de pijn in je brein en die zal niet erger worden door wat je doet. De pijn zal door deze therapie niet verdwijnen, maar je leert ermee om te gaan. Dat geldt niet alleen voor RSI-klachten, maar ook voor andere aandoeningen.
Adelante heeft een webpagina over Durven bewegen bij pijn. Op onze webpagina Behandelingen A-Z vind je informatie over een soortgelijke therapie: graded activity.
Pijnstillers
Slik niet teveel pijnstillers
Je kunt pijn onderdrukken met paracetamol, ibuprofen (ontstekingsremmend) of een ander middel. Het is niet verstandig om dat dagelijks te doen, de bijwerkingen kunnen ernstig zijn en als je ze dagelijks slikt kunnen ze zelfs pijn veroorzaken.
Paracetamol of ibuprofen?
Wat kun je het beste gebruiken: paracetamol of ibuprofen en hoeveel mag je daarvan nemen? Op de webpagina Paracetamol en ibuprofen gebruiken op een verantwoorde manier legt Zorg.nu (Avro/Tros) dat uit.
Slik geen pijnstillers om door te kunnen gaan
Slik geen pijnstillers om zonder aanpassingen toch door te kunnen gaan met je werk of andere bezigheden waarvan je de klachten hebt gekregen. Op den duur werken ze niet meer, is je pijn nog erger en is het nog moeilijker om te herstellen.
Lees meer in ons artikel in het RSI-Magazine 2016-2, pagina 10-11: Chronische pijn: zijn pijnstillers een oplossing?
Natuurlijke pijnstillers
Natuurlijke, ontstekingsremmende pijnstillers hebben minder bijwerkingen. Denk aan visolie, geelwortel (kurkuma, koenjit), groene thee, quercetine (niet als je zwanger bent!) en wierookolie om in te nemen. De positieve effecten van deze middelen zijn wetenschappelijk aangetoond.
In ons RSI-Magazine 2017-2, pagina 18, staat het artikel Pijnstillers? Natuurlijk! Natuurlijke ontstekingsremmers bij chronische pijn.
Therapieën
Kijk op onze webpagina over Behandelingen A-Z voor meer informatie over verschillende therapieën. Zoek wel van tevoren uit of de behandeling wordt vergoed door je zorgverzekering.
Neurostimulatie door de huid
Met neurostimulatie door de huid geef je prikkels via een apparaatje dat gekoppeld is aan elektroden die op je huid zijn geplakt. Je plakt de elektroden op de plekken waar je pijn hebt, meestal triggerpoints. Je masseert op die manier de triggerpoints, waardoor de pijn afneemt of zelfs helemaal verdwijnt.
Voorbeelden van apparaten die neurostimulatie door de huid geven zijn Sam en Tens. Op onze webpagina Behandelingen A-Z staat een beschrijving van beide.
Terugval
Het kan voorkomen dat je na een periode waarin het (redelijk) goed ging ineens weer hevige klachten krijgt, een flare up. Zoek eerst uit wat de oorzaak van de verslechtering is en bekijk of het dezelfde klachten als voorheen zijn of nieuwe klachten, of op een andere plek. Gebruik daarvoor een pijndagboek en pijnkaart.
Zijn je oude klachten teruggekeerd, wat is daar dan de oorzaak van? Als je dat uitzoekt, weet je ook wat je moet veranderen. Oude klachten die terugkomen zijn waarschijnlijk tijdelijk en je leert er ook van – in ieder geval hoe je niet weer over je grenzen heen moet gaan.
Bij nieuwe klachten of klachten op een nieuwe plek is het verstandig de huisarts te bezoeken. Misschien zijn er voor je nieuwe klachten goede behandelingen, of is er iets anders aan de hand.
Meer informatie
Meer informatie over een (tijdelijke) terugval vind je
- in ons RSI-Magazine 2016-1, pagina 18-19: Een tijdelijke terugval, wat nu?!
- op de website van Pijnpatiënten naar één stem
Artikelen over dit onderwerp in het RSI-Magazine
In ons RSI-Magazine schrijven we ook over pijn. We hebben de artikelen voor je op een rij gezet.
- Anoniem: Recensie van de edu-thriller van Sandra Berg, RSI-Magazine 2018-1, pagina 22
- Wat te doen bij schouderpijn? Waar een sprintje al niet toe kan leiden, RSI-Magazine 2018-1, pagina 13
- Op stap met de wandelende psycholoog, RSI-Magazine 2018-1, pagina 8-9
- Cursus Sterk met pijn, RSI-Magazine 2018-1, pagina 7
- Pijnstillers? Natuurlijk! Natuurlijke ontstekingsremmers bij chronische pijn, RSI-Magazine 2017-2, pagina 18
- Chronische pijn: zijn pijnstillers een oplossing? RSI-Magazine 2016-2, pagina 10-11
- Ontspanning kan helpen bij omgaan met pijn, RSI-Magazine 2016-1, pagina 16-17
- Laat je hersens kraken: Omgaan met pijn en energie, RSI-Magazine 2014-2, pagina 13