Skip to content
 

Verhoogd risico

Jongeren, scholieren en studenten lopen een verhoogd risico op RSI-klachten door veelvuldig en langdurig beeldschermgebruik. Veel priegelen en swipen op een smartphone of tablet is niet gezond en levert meer en meer klachten op.

In 2017 hebben we als RSI-vereniging onderzocht wat de effecten van beeldschermgebruik bij scholieren zijn en naar aanleiding daarvan een persbericht uitgebracht. Het blijkt dat veel scholieren pijnklachten hebben door het beeldschermgebruik.

Op deze pagina vind je een aantal organisaties en tools specifiek voor jongeren met RSI-klachten, of juist om die klachten te voorkomen.

Jong en altijd pijn

In het Psychologie Magazine van februari 2019 staat een artikel over vijf jongeren die altijd pijn hebben. De een heeft reuma, de ander beschadigde zenuwen, onverklaarbare oogpijn, fibromyalgie of chronische pijn in armen en schouders (RSI).

De vijf jongeren vertellen hoe ze met hun pijn omgaan en over de problemen die ze ondervinden in het dagelijkse leven. Doorgaan tot je flauw valt van de pijn, depressief worden of toch zo veel mogelijk doen omdat de pijn er niet meer of minder door wordt – ieder gaat er op zijn of haar eigen manier mee om.

Een wijze les: dat je dingen niet kunt, maakt je geen minder mens en je mag er zijn zoals je bent. Cognitieve gedragstherapie kan helpen om anders tegen pijn aan te kijken en ermee te leren leven.

Je kunt het artikel Jong en altijd pijn downloaden via onze website.

All of me

Allofme is een website waar jonge mensen met een chronische aandoening elkaar kunnen vinden. Op de website vind je informatie, oefeningen, tips en trucs. Je kunt dingen die je niet met je ouders, arts of vrienden wilt bespreken wel bespreken met anderen die ook jong en chronisch ziek zijn.

Allofme is ontwikkeld op initiatief van een aantal patiëntenverenigingen, met subsidie van het Fonds PGO.

Pain2Power

Inge Dekker is jong en chronisch ziek vanaf haar 15e jaar. Haar ziekte maakt het haar moeilijker om doelen te bereiken en het leven te leiden dat ze wil, maar niet onmogelijk.

Ze heeft zich als trainer en coach gespecialiseerd in het begeleiden van jonge mensen met een chronische ziekte. Ze ontwikkelde de Pain2Powermethode, waarmee je keuzes maakt die bij jouw persoonlijke situatie passen.

Kijk voor meer informatie op haar website of download daar haar e-book. Met haar methode haal je meer uit het leven als je chronisch ziek bent.

Zit met Pit!

Wat is Zit met Pit!?

Zit met Pit! is een lesprogramma voor kinderen vanaf groep 5, waarin ze een goede (werk-)houding aanleren en een gezonde balans tussen zitten en bewegen. Niet alleen op school, maar ook thuis.

Kinderen en volwassenen hebben heel veel klachten

Kinderen zitten 97% van de schooltijd met de romp naar voren gebogen te werken op beeldschermen. 80% van de volwassen krijgt minstens één keer in zijn of haar leven rugklachten. En 24% van de mensen met een kantoorbaan heeft klachten aan nek, schouders en armen: RSI-klachten.

Hoe komt dat?

De belangrijkste oorzaken van deze klachten zijn een slechte houding en te weinig beweging.

Hoe voorkom je klachten?

Als je op school al je gedrag leert aan te passen, dan heb je daar je leven lang profijt van en kun je klachten voorkomen. Dan is dat net zo gewoon als 2 x per dag je tanden poetsen.

Wat leert Zit met Pit! jou?

Zit met Pit! leert je:

  • alles over goede houdingen;
  • hoe je rug in elkaar zit;
  • wat de mogelijke oorzaak van je pijnklachten is;
  • het meubilair op een goede manier te gebruiken;
  • op tijd te pauzeren.

En ook:

  • hoe je kunt ontspannen;
  • hoe je voldoende kunt bewegen.

Hoe doet Zit met Pit! dat?

Zit met Pit! leert je klachten te voorkomen:

  • met oefeningen;
  • met opdrachten;
  • door je te leren dit ook thuis te doen als je met een beeldscherm bezig bent.

Kleurplaten

Pietje Pit heeft een aantal kleurplaten gemaakt, die je kunt downloaden (klik op de afbeelding), afdrukken en kleuren. Leuk om te doen!

Muisje Max

Muisje Max

Lespakket groep 2

Muisje Max wil geen muisarm! is een lespakket gericht op groep 2 van de basisschool om tijdig te starten met het aanleren van een goede houding. Ook bevat het materialen die gemakkelijk te gebruiken zijn voor de leerkrachten.

Het lespakket is in 2000 ontwikkeld door ergonomen Janneke van Druten en Dorrit Jansen. Muisje Max is op onze site gratis te downloaden.

Artikelen over Muisje Max in het RSI-Magazine

In dit artikel over Zit met Pit! staat ook informatie over Muisje Max.

Back To Top