Skip to content
 

Kinderen en beeldschermen

Kinderen gaan op steeds jongere leeftijd met een beeldscherm werken. Peuters en kleuters met een speciaal tablet voor kinderen van hun leeftijd is geen uitzondering. Ze leren al jong met een beeldscherm om te gaan, maar ze lopen daarmee dan ook al het risico op RSI-klachten.

Lezing Schermtijd kent geen tijd

Yolanda van Hoorn, van Zit met Pit!, geeft een lezing over gezond gedrag van kinderen bij beeldschermgebruik. Lees hier meer over in onze blog Schermtijd kent geen tijd.

HALLO! Helft havo-scholieren heeft nekklachten. Who cares?

De RSI-vereniging en Hogeschool Rotterdam hebben recent onderzoek uitgevoerd dat aantoont dat veel havo-scholieren en mbo-studenten klachten aan nek, schouders, armen en/of polsen heeft. De tekst van het persbericht daarover lees je in de blog HALLO! Helft havo-scholieren heeft nekklachten. Who cares? onder Laatste nieuws.

Smartphone of buiten spelen?

Uit een enquête blijkt dat kinderen meer tijd besteden aan hun smartphone dan aan buitenspelen. Ouders geven niet altijd het goede voorbeeld en worden door hun kinderen wel eens op hun online gedrag gewezen. Lees het artikel Kinderen besteden meer tijd aan smartphone dan aan buiten spelen van NU.nl.

Meer kinderen met rug- en nekklachten naar de fysiotherapeut

Het NIVEL registreert het gebruik van zorg door fysiotherapeuten en daaruit blijkt dat het percentage kinderen met nek- en rugklachten tot 2012 stabiel is en dat het daarna is gestegen, maar ook weer wat gedaald. Of dat komt door het toenemende gebruik van smartphones en tablets moet nog verder worden onderzocht.

Factsheet beeldschermgebruik van dichtbij

De Factsheet beeldschermgebruik van dichtbij zet de gevolgen en risico´s voor de gezondheid bij beeldschermgebruik op een rij. Hoe lang kunnen kinderen van welke leeftijd met een beeldscherm bezig zijn zonder hun gezondheid te schaden?

Wat zijn de effecten van beeldschermgebruik op hun ontwikkeling en opvoeding, overgewicht, oogklachten, motorische ontwikkeling, houding en beweging, slaapproblemen en internetverslaving? Dat en meer staat in de factsheet.

Hoe beïnvloedt technologie kinderen?

In Australië is onderzoek gedaan naar de invloed van technologie op kinderen. Er is al wel onderzoek gedaan naar de mentale en emotionele invloed, maar welke lichamelijke invloed heeft het gebruik van technologie? Lees het bericht Children’s it use in de Newsletter Australia Winter 2018, pagina 6-7.

In de publicatie Mobile technology dominates school children’s IT use in an advantaged school community and is associated with musculoskeletal and visual symptoms van Leon Straker (en anderen) lees je wat het onderzoek heeft opgeleverd.

Ouders

Waar moet je als ouder allemaal op letten om te voorkomen dat je kind al op jonge leeftijd RSI-klachten krijgt? We hebben wat tips.

Let op een goede werkhouding. Lees de tips van Zit met Pit! in ons RSI-Magazine. Ze staan onderaan in het overzicht.

Zorg dat je kinderen voldoende beweging krijgen: laat ze geregeld buiten spelen en stimuleer ze op sport te gaan.

Maak een goede werkplek, met meubels die passen bij de lengte van je kind.

Verlichting

Zorg voor goede verlichting en let op de lichtinval.

  • Zet je kind niet vlak voor een raam, want dan kijkt het in het licht en kan het niet goed zien wat er op het beeldscherm staat.
  • Zet je kind niet direct naast een raam, of met de rug ervoor, want dan valt het licht op het beeldscherm en dan ziet je kind niet wat erop staat.

Op onze webpagina Inrichting werkplek vind je informatie over het inrichten van een goede werkplek.

Eenvoudige hulpmiddelen kunnen een werkplek verbeteren. Dat kan het verschil zijn tussen klachten krijgen of niet.

Standaard

Zet de tablet of het boek op een standaard voor een betere houding.

Muis voor kinderhanden

Koop een muis die gemaakt is voor kinderhanden.

Niet te lang achter elkaar

Laat je kind niet te lang achter elkaar computeren. Bewegingswetenschappers adviseren maximaal 50 minuten per dag. Houd rekening met de tijd die er al op school met een beeldscherm is gewerkt!

Afwisseling

Stimuleer afwisselend gedrag. Leer kinderen informatie op te zoeken in een boek in plaats van op het web, of te bellen in plaats van berichten te typen. Een handig alternatief als er tijdelijk geen internetverbinding is.

Laat kinderen geregeld in de verte kijken, naar boven en beneden, en naar links en rechts. Of zing met elkaar het lied Hoofd, schouder, rug, knie en teen uit Muisje Max (pdf-bestand, pagina 19).

Op de website Diploma veilig internet staat hoe je kinderen veilig kunt leren internetten.

Vertel je kinderen welke symptomen of klachten bij RSI horen en vraag hen je onmiddellijk te waarschuwen wanneer ze merken dat ze klachten krijgen.

Let ook zelf op signalen die niet altijd even duidelijk zijn, bijvoorbeeld wrijven over de schouders, steeds armen strekken of veel met de ogen knipperen.

Heeft je kind moeite met lezen op het beeldscherm? Je kunt hoofdpijn krijgen van het turen op het beeldscherm. Misschien heeft je kind een bril nodig – ga zo nodig naar een oogarts of opticien.

Wees als ouder een voorbeeld door zelf met mate de smartphone of een ander beeldscherm te gebruiken en al helemaal niet in het verkeer.

Heeft je kind RSI-klachten, dan kan een kinderfysiotherapeut adviezen en oefeningen geven die bij hun leeftijd passen.

3 goede vragen voor kinderen

Als je kind naar de dokter gaat met klachten, welke vragen zijn dan belangrijk om te stellen? Kinderen hebben vanaf 12 jaar wettelijk het recht om mee te beslissen over onderzoeken en behandelingen. Kijk op de website van 3 goede vragen voor kinderen om ze te helpen bij het stellen van de juiste vragen.

School

Kinderen brengen een groot deel van hun tijd door op school. Steeds meer lessen in boeken worden vervangen door apps op een tablet. Uit onderzoek blijkt dat veel kinderen al klachten hebben door het toenemende gebruik van beeldschermen, zie ook Mediaberichten hieronder.

Beweegkriebels

In de gemeente Deventer bewegen kinderen in kinderdagverblijven met plezier met de sportimpuls Beweegkriebels. Naast gezonde voeding en motorische ontwikkeling besteden de medewerkers aandacht aan bewegen. Jonge kinderen kunnen al meedoen aan zwemmen, judo, voetbal en gymnastiek, met of zonder ouders.

Beweegkriebels is een project van ZonMw. Meer informatie staat op hun webpagina over Beweegkriebels.

Zit met Pit!

Het lesprogramma Zit met Pit! is ontwikkeld voor kinderen vanaf groep 5. Ze leren met dit programma een gezonde werkhouding en hoe ze tussendoor moeten bewegen. Lees meer over Zit met Pit! op onze webpagina Jeugd & RSI.

Zorg dat de werkplek afgestemd is op de kinderen, want ook scholen moeten zich houden aan de Arbowetgeving. Soms zijn eenvoudige aanpassingen voldoende, zoals een voetenbankje.

Op onze webpagina Inrichting werkplek vind je informatie over het inrichten van een goede werkplek.

Leer kinderen hoe ze met beeldschermen moeten werken en gebruik daarvoor Muisje Max of Zit met Pit!

Mediaberichten

De RSI-vereniging heeft op de Internationale RSI-dag in 2017 het persbericht Oproep aan nieuw kabinet: bescherm schoolkinderen tegen RSI uitgebracht. Veel media hebben dat opgepikt en erover geschreven of erover bericht in hun uitzendingen. We hebben ze voor je op een rij gezet.

Artikelen in het RSI-Magazine over dit onderwerp

In ons RSI-Magazine schrijven we veel over ouders met RSI, wat zij beleven met hun kinderen en hoe zij problemen in de praktijk oplossen. We hebben de artikelen voor je op een rij gezet.

Back To Top