Skip to content
 

Hoe blijf je aan het werk als je RSI-klachten hebt?

Hoe blijf je aan het werk als je RSI-klachten hebt? Wat heb je daarvoor nodig?

Begrip

Als je RSI-klachten hebt of hebt gehad is het niet gemakkelijk om aan het werk te blijven of een baan te vinden. De sociale omgeving is belangrijk; met steun en begrip van collega´s en leidinggevenden houd je het langer vol dan zonder.

Aanpassingen

Een goede werkomgeving, aangepaste werkplek en hulpmiddelen kunnen daarbij helpen. En ook je functie, takenpakket, werktijden of aanpassingen daarin. Maak daarover goede (schriftelijke!) afspraken met je werkgever.

Voor jezelf opkomen

Je werkplek is in orde, je houding is goed, maar hoe doe je je werk? Ben jij iemand die altijd van alles moet (vooral van jezelf), omdat je je anders schuldig voelt tegenover je baas of collega´s, omdat het werk nu eenmaal af moet, of om welke andere reden dan ook?

Deze strenge werkhouding kan je klachten in stand houden, dus het is belangrijk om beter voor jezelf op te komen – maar dat is niet gemakkelijk. Luister beter naar je lichaam en leer je grenzen aangeven. Een RSI-coach kan je daar bij helpen.

Artikelen in het RSI-Magazine over voor jezelf opkomen

Extra gemotiveerd

Werknemers met een beperking blijken vaak extra gemotiveerd te zijn. Je wilt graag en zult niet snel opgeven, want werk betekent ook onafhankelijk zijn. Met de juiste voorzieningen kun je nog steeds een goede arbeidskracht zijn.

Op de website van de Nederlandse Patiëntenfederatie staat informatie over aan het werk blijven als je chronisch ziek bent. Zes mensen met een chronische ziekte vertellen over hun ervaringen met hun werk in het boekje Chronisch ziek en werk, dat je kunt downloaden.

Tips om aan het werk te blijven

Wat bepaalt of je je werk vol kunt houden? Dat is onderzocht in twee wetenschappelijke studies. Persoonlijke eigenschappen, mogelijkheden om je werk aan te passen, hoe je omgaat met pijn en je gebruik van gezondheidszorg blijken succesfactoren te zijn voor werken met RSI.

In ons RSI-Magazine van 2017-3 lees je er meer over in het artikel RSI werkt! Wat bepaalt of je je werk vol kan houden?, op pagina 16.

Zelfmanagementprogramma´s

De website Beter Werken is ontwikkeld om mensen met een chronische beperking te helpen om aan het werk te blijven. Op de site is alle informatie over zelfmanagementprogramma´s verzameld en bij elkaar gezet, zodat je snel kunt vinden wat je zoekt.

Beter Werken heeft de Factsheet Kenmerken kwaliteit online programma´s gemaakt.

Ervaringsverhalen over aan het werk blijven

Over aan het werk blijven of terugkeren naar werk schrijven we regelmatig over ervaringen van anderen in ons RSI-Magazine, bijvoorbeeld:

 • Bas Pronk, Voor Bas Pronk brachten naalden de oplossing: “Blijf vooral zoeken naar een behandeling die werkt”RSI-Magazine 2017-3, pagina 8-9
 • Annet, “Ik had alles ingericht volgens de voorgeschreven richtlijnen … en toch kreeg ik RSI!”RSI-Magazine 2016-4, pagina 8-9
 • Jantine, “Na 16 jaar eindelijk van mijn klachten af”RSI-Magazine 2015-2, pagina 18-19
 • Dick van de Pasch, “Mijn zoektocht kan anderen misschien tijd besparen”RSI-Magazine 2015-2, pagina 16-17
 • Erik Pieterman, Anders herstarten (website Erik Pieterman), RSI-Magazine 2014-1, pagina 17

Terugval voorkomen

Raak niet in paniek als je klachten ineens weer erger worden. Heb je dezelfde symptomen op dezelfde plaats? Dan is het waarschijnlijk een flare-up en die zal tijdelijk zijn. Bij nieuwe symptomen op een plaats waar je nog niet eerder klachten hebt gehad is een bezoek aan de huisarts verstandig.

Meer over een flare-up lees je in het artikel Een tijdelijke terugval, wat nu? In ons RSI-Magazine van 2016-1, op pagina 18-19.

Flyer Pijnpatiënten naar één stem

Chronische pijn belemmert je in je dagelijkse leven. Met oefeningen en medicatie kun je die pijn onder controle houden, maar het kan lastig zijn om dat allemaal vol te houden. Het samenwerkingsverband Pijnpatiënten naar één stem heeft een flyer (pdf) gemaakt met tips.

Tip

Download de flyer, druk hem af, lamineer hem of doe hem in een plastic hoesje en bevestig die op een opvallende plaats. Zo heb je de tips altijd bij de hand en word je er steeds aan herinnerd.

Aangepast werk

Wet verbetering poortwachter

In de Wet verbetering poortwachter (Wvp) is geregeld dat je werkgever je moet helpen om zo snel mogelijk weer te kunnen werken. Dat kan een aanpassing van taken of werktijden zijn, of zelfs passend werk bij een ander bedrijf, als het binnen het eigen bedrijf niet lukt.

Hoe dat allemaal precies zit, lees je op de website van de Rijksoverheid, Arboportaal en op onze webpagina Wetgeving.

Op de website van Arboportaal staan ook de rechten en plichten van werkgevers en zieke werknemers, in de Wet Verbetering Poortwachter (Wvp). Regels voor ziek melden en re-integreren, wat mag wel en wat mag niet, informatie over je loon en het terugdringen van verzuim zijn onderwerpen op deze pagina.

Denkhulp werk en chronisch ziek

In de Denkhulp werk en chronisch ziek staat veel informatie over je functie, arbeidsvoorwaarden, privacy, re-integratie en uitkering. Wat zijn je rechten en plichten en welke gevolgen hebben de keuzes die je maakt voor je inkomen? Lees meer over de Denkhulp werk en chronisch ziek op onze webpagina over ontslag.

Mijn Re-integratieplan

Mijn Re-integratieplan helpt mensen met een chronische aandoening of beperking om aan het werk te blijven of een nieuwe functie te zoeken. Het geeft inzicht in je belemmeringen en informatie over wet- en regelgeving. Je kunt gesprekken oefenen met je werkgever, bedrijfsarts of UWV en nog veel meer …

Artikelen over werken en RSI

We schrijven regelmatig over bepaalde beroepsgroepen. Welke problemen ondervinden werknemers als ze RSI-klachten krijgen en zijn er oplossingen voor? We hebben artikelen over beroepen of beroepsgroepen voor je op een rij gezet.

Beroepsgroepen

Auteurs

Administratief/kantoor

 • Ondanks haar klachten blijft Vera positief (baliemedewerkster), Handvat 2012-1, pagina 8-9

Boerenbedrijf

Bouw

Caissières

Gezondheidszorg

Helpdesk, advieslijn

ICT

 • Voor Bas Pronk brachten naalden de oplossing: “Blijf vooral zoeken naar een behandeling die werkt”RSI-Magazine 2017-3, pagina 8-9
 • Ik weiger op te geven: Interview met ons jongste lid (Game Design), RSI-Magazine 2017-1, pagina 20-21
 • Interview met Claire: Je kunt heel veel, mits je verder kijkt dan wat je niet kuntRSI-Magazine 2012-4, pagina 14-15

Instrumentmakers

Kappers

Magazijnmedewerkers

Musici

 • Wie mooi wil spelen moet pijn lijden? RSI bij musici een onderschat probleem, RSI-Magazine 2019-1, pagina 14-16
 • Phantom Frank: “Het klinkt raar, maar ik heb in de bouw ook een geweldige tijd gehad”RSI-Magazine 2014-1, pagina 4-5
 • Ziek door muziek? RSI-Magazine 2013-1, pagina 17

Adelante heeft een webpagina over Pijnklachten bij musici.

Pakketbezorgers

Ruimtevaart

Schoonmakers

Zzp´ers

Studenten

Over werk en RSI

Back To Top