skip to Main Content
 

Wat is bindweefselmassage?

Bij bindweefselmassage wordt het bindweefsel, de laag tussen de spieren en de huid, gemasseerd. Hiermee worden volgens de theorie reflexzones gestimuleerd.

Deze stimulatie werkt door op organen, klieren, zenuwbanen en andere onderdelen van het lichaam die met de reflexzones verbonden zouden zijn. Zo worden blokkades opgeheven die problemen, zoals pijnklachten, veroorzaken.

Hoe werkt bindweefselmassage?

In het bindweefsel zitten veel bloedvaten en zenuwen, waardoor een groot deel van de communicatie tussen weefsels en organen via het bindweefsel plaatsvindt. Blessures zorgen voor beschadigingen en ‘verklevingen’ in het bindweefsel, omdat de weefsels door littekens niet meer soepel langs elkaar glijden.

Een fysio-, massagetherapeut of masseur identificeert probleemgebieden door naar de huid te kijken en eraan te voelen. De massage varieert van lichte aanrakingen tot het ‘rollen’ of ‘oppakken’ van de huid.

Dit zorgt voor een betere doorbloeding van de huid en toestand van het bindweefsel, waardoor de verklevingen verminderen. Dat heeft een positieve invloed op het deel van het zenuwstelsel dat de werking van interne organen regelt, zoals de ademhaling, spijsvertering en bloedsomloop.

Wanneer heeft bindweefselmassage zin?

Bij RSI is het pijnmechanisme verstoord en worden te heftige pijnprikkels naar de hersenen gecommuniceerd. Met bindweefselmassage wordt de communicatie verbeterd, waardoor de prikkels beter in verhouding komen te staan met de daadwerkelijke belasting van het lichaam.

Wat je nog meer moet weten over bindweefselmassage

Een massage kan 10 tot maximaal 45 minuten duren. Over enkele weken verspreid kunnen meerdere sessies plaatsvinden. Het rollen en oppakken van de huid kan een scherpe pijn veroorzaken. De massage wordt verzorgd door fysio-, massagetherapeuten en masseurs, maar wordt ook als onderdeel van reflexzonetherapie aangeboden.

Kosten en vergoeding

De kosten voor een sessie schommelen zo rond € 30,-. Bindweefselmassage wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering. Wel wordt de massage als onderdeel van fysiotherapie via aanvullende verzekeringen vergoed. Ook als onderdeel van reflexzonetherapie is vergoeding als alternatieve geneeswijze via aanvullende verzekeringen mogelijk.

Meer informatie/bronnen

Meer informatie over bindweefselmassage is te vinden op de website van Zonnevlecht Opleidingen.

Back To Top