skip to Main Content

Algemene fitheid

Bewegen is gezond voor iedereen en kan bovendien helpen om RSI te voorkomen. Gebrek aan beweging bij de beroepsbevolking is een van de factoren die – naast bijvoorbeeld een slecht ingerichte werkplek en hoge werkdruk – RSI kunnen veroorzaken. Bij preventie van RSI moet daarom altijd sprake zijn van een aanpak op verschillende fronten. Inmiddels zijn er vele manieren van bewegen op de markt. Op deze pagina vind je een aantal mogelijkheden voor sportieve manieren van bewegen ter preventie van RSI. Meer tips? Stuur ze naar de webredactie.

Wanneer sprake is van ernstige RSI-klachten, is het vaak even zoeken naar een aangepaste manier van bewegen. Lees hiervoor de tips voor sporten en beweging.

Lunchwandelen

Lunchwandelen is een heel goede en laagdrempelige manier van bewegen: het betekent niets meer of minder dan dat je wandelt tijdens de lunchpauze. Lunchwandelen kan volgens een onderzoek van TNO Arbeid de vergelijking met bedrijfsfitness glansrijk doorstaan. Uit een enquête is gebleken dat al 20 tot 30% van de werknemers met een zittend beroep de tijd voor de lunch benut voor een wandeling. Als het lunchwandelen door het bedrijf gestimuleerd zou worden, zou dit percentage stijgen. Het promoten van lunchwandelen zou een onderdeel van de bedrijfscultuur moeten worden. Lunchwandelen is ook prettig vanwege het sociale aspect (wandelen met collega’s). Mensen wandelen trouwens het liefst in de stad of in een park, zo bleek uit dezelfde enquête. Wandelen op een bedrijventerrein is voor veel werknemers minder aantrekkelijk. Meer over lunchwandelen vind je op www.arbeid.tno.nl.

Nordic walking

Bij nordic walking wandel je in pittig tempo, met in iedere hand een wandelstok. Deze uit Finland afkomstige vorm van beweging doet denken aan langlaufen zonder sneeuw en ski’s. Bij nordic walking gebruik je niet alleen je benen, maar ook je armen en je rug. Daardoor verbruik je niet alleen meer calorieën dan bij gewoon sportief wandelen, maar kun je ook een weldadig effect op de nek, schouders en bovenrug ervaren. Juist daarom is nordic walking zo plezierig bij (dreigende) RSI. Deze inspannende vorm van sportief wandelen is minder geschikt voor mensen zonder wandelervaring. Enkele sportscholen hebben nordic walking in hun programma opgenomen. Voor meer informatie: www.nordicwalking.nl of (Engelstalig) www.nordicwalking.com. In Amerika is deze sport al jaren populair onder de naam exerstriding: zie www.exerstrider.com.

Let op je houding

Op het werk hebben we zo langzamerhand allemaal een goed ingerichte werkplek. Bureau, stoel en de plaats van je computer met toetsenbord, scherm en muis zijn afgestemd op jouw persoonlijke lichaamsvormen. Waarom krijg je dan nog steeds klachten of komen ze keer op keer terug? Doordat we steeds meer mobiele apparaten gebruiken waarmee je, vaak lang achter elkaar, in een slechte houding werkt. De apparaten worden steeds kleiner, waarbij in het ontwerp ergonomie nauwelijks een rol speelt. We geven je enkele tips om je houding te verbeteren en zo klachten te verminderen of te voorkomen.

Als je werkt met een gewone pc dan kun je de werkplek goed inrichten. Gebruik je een laptop, dan wordt dat al moeilijker. Het scherm van een laptop zit aan het beeldscherm vast. Het toetsenbord ligt plat op tafel. Je moet in een onnatuurlijke houding zitten om te kunnen typen of op het scherm turen om het goed te kunnen lezen. En dan ben je tussendoor soms ook nog vaak op je smartphone, tablet of phablet (smartphone met groter scherm en toetsenbord) bezig. Tablet en phablet liggen helemaal plat op tafel. De smartphone houd je met je ene hand krampachtig vast, terwijl je er met één vinger van de andere hand op typt en veegt. Veel repeterende bewegingen die je allemaal in een zeer slechte houding doet –  het is geen wonder dat je klachten krijgt. De nieuwste vormen van RSI heten dan ook iPad-nek of -arm, swipe-arm, sms-duim, whatsapp-vinger en gsm-pols. Met het aanpassen van je houding, apparatuur en werkwijze kun je de kans op klachten verkleinen.

Houding

Houd je hoofd zo veel mogelijk rechtop en buig niet voorover. Ondersteun je armen en polsen (armleuningen) en verander regelmatig van houding. Kies de beste werkplek – een tafel of bureau is altijd beter dan (de leuning van) de bank of op bed.

Apparatuur

Voor laptops en tablets zijn speciale standaards te koop waar je het apparaat op kunt zetten. Liefst verstelbaar, zodat je het scherm kunt verstellen. Je kunt een los toetsenbord of muis aankoppelen, of gebruik maken van een docking station. Via een docking station sluit je de laptop met een kabel (of draadloos) aan op het stroomnet, printer, muis, toetsenbord en beeldscherm van je pc. Dan kun je deze grotere apparaten gebruiken. Daar heb je maar één USB-poort en -kabel voor nodig. Draadloos kan via bijvoorbeeld bluetooth of TeamViewer.

Werkwijze

Met één hand typen en swipen en het apparaat vasthouden met de andere hand is vragen om RSI-klachten. Wissel linker- en rechterhand af. Swipen kun je gemakkelijk leren met je andere hand. Swipen is beter dan typen. Stel het lettertype wat groter in. Koppel je mobiele apparaat (met kabel of draadloos) aan een pc of laptop en gebruik dat toetsenbord en die muis.

Pauzes

Neem regelmatig een pauze en strek – letterlijk –  je benen. Drink veel koffie of thee, dan moet je ook vaak naar de wc.

Test

Heb je al klachten? Je kunt een gratis test invullen op internet. In deze (uitgebreide) test beantwoord je vragen over je klachten, waarna je een advies krijgt dat je mee kunt nemen naar je fysiotherapeut.

Beeldschermwerk

Het Canadese Institute for Work and Health heeft een uitgebreide (Engelstalige) webcursus voor beeldschermwerkers gemaakt. In verschillende stappen leer je alles over klachten, werkhouding en pauzes, de inrichting van je werkplek en licht en lichtinval. Kortom, hoe je het jezelf zo comfortabel mogelijk maakt, met zo weinig mogelijk risico op klachten. Op de website van TNO vind je duidelijke adviezen voor een goede inrichting van je beeldschermwerkplek, en andere tips voor gezond werken.

Hoe zit je goed?

We zitten een groot deel van de dag en als je klachten wilt voorkomen dan moet je dat wel op een goede manier doen.Je kunt veel op internet vinden over hoe dat moet. Adviesraadlid van de RSI-vereniging en fysiotherapeut Reint Alberts geeft je daarvoor de volgende tips:

Zorg ervoor:
•    dat je beeldscherm (met de bovenkant) op ooghoogte staat;
•    dat je knieën iets onder je heupen zijn als je zit;
•    dat je onderarmen in een hoek van 90° kunnen staan met je bovenarmen;
•    dat je recht zit;
•    dat je het computerwerk afwisselt met iets anders;
•    dat je niet te lang achter elkaar zit;
•    dat je veel micropauzes neemt.

Advies

Let op je houding, zit recht en pauzeer regelmatig. Word je ieder half uur 3 x bewust van je houding. Gebruik daar eventueel pauzesoftware voor om je aan de tijdstippen te herinneren. En bellen kun je ook lopend doen.

Back To Top