Skip to content
 

Wat is Body Stress Release?

Body Stress Release is een techniek om stress die zich als spierspanning heeft vastgezet in het lichaam, los te laten. Deze ‘body stress’ ontstaat door overbelasting.

De oorzaken hiervan kunnen lichamelijk zijn, zoals een ongeluk of verkeerde houding. Ook kunnen ze emotioneel zijn, zoals werkdruk of een ingrijpende gebeurtenis. Daarnaast zijn er chemische oorzaken, als via voeding, de ademhaling of de huid schadelijke stoffen zijn opgenomen in het lichaam.

Volgens de holistische visie blokkeert body stress de communicatie in het zenuwstelsel, waardoor het vermogen tot zelfgenezing van het lichaam verstoord wordt.

Hoe werkt Body Stress Release?

Na een intakegesprek met de ‘practitioner’, oftewel de behandelaar, stapt de cliënt op de voetenplank van een verticaal staande behandelbank.

De practitioner plaatst de behandelbank hierop in horizontale positie. Hierna wordt de body stress opgespoord door de reflexen van het lichaam van de cliënt te testen. Zodra de spanning in beeld is, wordt met de duimen of handen de release in gang gezet.

Dit gebeurt door lichte impulsen op de juiste plaatsen en in de juiste richtingen te geven. Hierdoor wordt de spierspanning losgelaten, waarna er ruimte komt voor het zenuwstelsel om de communicatie tussen hersenen en lichaam te herstellen. Dit zorgt ervoor dat het vermogen tot zelfgenezing van het lichaam herstelt.

Wanneer heeft Body Stress Release zin?

Volgens de practitioners biedt Body Stress Release geen diagnose of behandeling, maar is het een aanvulling op de reguliere geneeskunde.

De methode kan volgens hen helpen bij allerlei klachten, voornamelijk als ze chronisch zijn, de oorzaak onduidelijk is en behandelingen weinig effect hebben. Hiertoe behoren diverse klachten, zoals RSI, het carpaletunnelsyndroom, een pijnlijke nek of een pijnlijke schouder.

Wat je nog meer moet weten over Body Stress Release

Standaard wordt tijdens de eerste twee weken van het proces driemaal een release uitgevoerd. Gedurende de releases houdt de cliënt de kleren aan.

Kosten en vergoeding

De kosten variëren van ongeveer € 40,- tot € 60,- per sessie; voor kinderen tot 12 jaar is een sessie vaak ongeveer € 10,- goedkoper.

Sommige verzekeraars vergoeden Body Stress Release via een aanvullende verzekering onder de noemer Alternatieve geneeswijzen. Hier worden vaak wel aanvullende voorwaarden aan gesteld, zoals een behandelaar die lid is van de beroepsvereniging.

Meer informatie/bronnen

Meer informatie over de techniek is te vinden op de website van de beroepsvereniging Body Stress Release Associatie Nederland (BRAN).

Informatie over vergoedingen voor Body Stress Release door verzekeraars is te vinden op ZorgWijzer.

Artikelen in het RSI-Magazine over Body Stress

  • Persoonlijke ervaring met Body StressHandvat 2011-1, pagina 24-25
Back To Top