skip to Main Content
 

Wat is dry needling?

Dry needling is een techniek waarbij acupunctuurnaalden in een spierknoop of verhardingen worden gedrukt.

Het woord ‘dry’ geeft aan dat er geen medicatie vanuit de naald wordt geïnjecteerd. Het is een behandelmethode tegen pijn en stijfheid, door verhardingen of knopen in de spieren. Deze spierknopen worden triggerpoints genoemd.

De methode is ontwikkeld door de Canadese arts C. Chan Gunn in de jaren zeventig van de twintigste eeuw. Dry needling is gebaseerd op de westerse geneeswijze en moet daarom niet worden verward met acupunctuur.

Hoe werkt dry needling

Dry needling is een behandelmethode waarbij de fysiotherapeut met een zeer dunne naald in de triggerpoints drukt. Wanneer de naald in de spier wordt geprikt reageren de spiervezels binnen de triggerpoint met een korte samentrekking, waarna de spier zich weer ontspant.

De doorbloeding van de spieren verbetert, afvalstoffen worden beter afgevoerd en de spier komt weer op lengte.

Wanneer heeft dry needling nut?

Onder een myofasciaal pijnsyndroom verstaat men klachten in het houdings- en bewegingsapparaat die veroorzaakt worden door de aanwezigheid van myofasciale triggerpoints, ofwel pijnlijke spierverhardingen. Een myofasciaal triggerpoint kan bewegingsbeperking, stijfheid, krachtsverlies en pijnklachten veroorzaken.

Alle klachten waarbij spierverhardingen de oorzaak zijn kunnen worden behandeld met dry needling. Je kunt hierbij denken aan nek- en rugklachten, hoofd- of kaakpijn, arm- en heupklachten.

Wat je nog meer moet weten over dry needling

Dry needling is geen pijnvrije behandeling. Afhankelijk van waar de spier zich bevindt en het aantal knopen in de spier kunnen de eerdergenoemde samentrekkingen heftig zijn.

Je kunt een kortdurend maar heftig krampgevoel ervaren. Ook kan de triggerpoint een uitstralende pijn veroorzaken. Het is mogelijk dat je jezelf tijdens en na de behandeling wat misselijk of rillerig en licht in het hoofd voelt. Dit wordt een vegetatieve reactie genoemd.

Omdat er zo’n reactie op kan treden onderga je de behandeling altijd in een liggende houding. Tijdens de behandeling is het mogelijk dat er kleine bloedingen ontstaan maar dit stolt vaak direct.

Indien je bloedverdunners slikt, is het belangrijk om dit van te voren te bespreken met je fysiotherapeut.

Kosten en vergoeding

De kosten van een consult en behandeling bedragen vaak rond de € 35,-. Alternatieve geneeswijzen worden alleen vanuit de aanvullende verzekering vergoed. Raadpleeg altijd eerst je eigen zorgverzekeraar en polis.

Meer informatie

Wil je meer weten over dry needling? Neem dan een kijkje op de website van Fysiocratie.

Uitleg over dry needling door een behandelaar

Erwin Vermeulen is fysiotherapeut en manueel therapeut bij Fysiotherapie Zeist West. Hij heeft zich onder andere gespecialiseerd in de behandeling van triggerpoints met dry needling en heeft uitleg gegeven over deze behandeling op onze Themamiddag Mindfulness en meer op 22 juni 2019.

Artikelen in het RSI-Magazine over dry needling

Back To Top