skip to Main Content
 

Wat is manuele therapie?

Manuele therapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie. De behandeling is gericht op neuromusculoskeletale aandoeningen. Dit zijn aandoeningen die betrekking hebben op het zenuwstelsel, de spieren en het skelet; het gaat dan om pijn bij bewegen en klachten aan gewrichten.

Een groot deel van de aandacht is gericht op de wervelkolom, omdat veel bewegingen daar hun oorsprong vinden. De beweegwijze en bewegingsvrijheid – te veel of te weinig – van de patiënt worden onderzocht, net als de werking van de gewrichten. Ook wordt gekeken of de spieren om de gewrichten heen versterkt kunnen worden.

Hoe werkt manuele therapie?

‘Manueel’ betekent ‘met de hand geleid’. Handgrepen, manuele technieken en therapeutische oefenvormen vormen het behandelprogramma. Dat is erop gericht met bewegingen de gewrichten soepeler en minder pijnlijk te laten worden.

Ook wordt de houding verbeterd en de spierkracht vergroot. Daarnaast kan met het programma de stabiliteit of coördinatie van de patiënt verbeteren.

Wanneer heeft manuele therapie zin?

Manuele therapie kan helpen bij KANS-klachten door meer bewegingsvrijheid te creëren. Hierdoor kan beter een andere houding aangenomen worden, waardoor spieren minder overbelast worden en, als gevolg daarvan, minder geïrriteerd raken.

Wat je nog meer moet weten over manuele therapie

Volgens de Nederlandse Vereniging voor Manuele Therapie (NVMT) treedt gemiddeld na zes behandelingen de gewenste verandering op.

Kosten en vergoeding

Manueel therapeuten mogen zelf hun tarieven bepalen. Een sessie van een half uur kost over het algemeen tussen € 35,- en € 41,-. Op een frozen shoulder na, behoren RSI-/KANS-klachten niet tot de chronische aandoeningen die voor fysiotherapie vanuit de basisverzekering vergoed worden.

Voor mensen die jonger zijn dan 18 jaar, wordt onafhankelijk van de aandoening wel een beperkt aantal sessies vergoed. Vergoeding voor een aantal behandelingen is via aanvullende verzekeringen wel mogelijk.

Meer informatie

Op de website van de NVMT is meer informatie te vinden over manuele therapie en de behandeling bij specifieke klachten.

Artikelen in het RSI-Magazine over manuele therapie

  • Wat te doen bij schouderpijn? Waar een sprintje al niet toe kan leidenRSI-Magazine 2018-1, pagina 13
Back To Top