Skip to content
 

Wat is TENS?

TENS is de afkorting van Transcutane Elektrische Neuro Stimulatie. Hierbij wordt met elektrische signalen op lage of hoge frequenties de huid gestimuleerd. Onderhuids, oftewel ‘transcutaan’, prikkelt dit de zenuwen en verbetert het de doorbloeding van het spierweefsel. TENS blijkt voornamelijk de pijn te verminderen als dit wordt toegepast op pijngebieden.

Hoe werkt TENS?

Na instructie en proefinstelling door de behandelaar, meestal een fysiotherapeut, krijgt de patiënt een TENS-apparaat in bruikleen mee naar huis; dit is klein, draagbaar en werkt op (oplaadbare) batterijen. Op het apparaat worden elektrodes aangesloten, die met plakkers op de pijnlijke plekken worden geplakt.

De gebruiker kiest zelf een programma, tijd en sterkte van de elektrische signalen. Dit doet overigens geen pijn. Het apparaat kan de hele dag gedragen worden, of afgekoppeld worden; de plakkers en snoeren blijven overdag zitten, om die er ’s avonds af te halen.

Wanneer heeft TENS zin?

TENS biedt vooral verlichting van de klachten, maar neemt niet de oorzaak ervan weg. Het is dus vooral behulpzaam in combinatie met andere behandelingen.

Wat je nog meer moet weten over TENS

TENS mag niet gebruikt worden in combinatie met een pacemaker. Ook mogen de elektrodes absoluut niet op de halsslagaders geplaatst worden. Hoewel de huid rood kan zijn na gebruik, gaat dit vanzelf over. Er zijn verder geen bijwerkingen.

Kosten en vergoeding

Als het apparaat deel uitmaakt van een bredere behandeling, bijvoorbeeld door een fysiotherapeut, gelden daarvoor de vergoedingen voor die specifieke behandelwijze. Voor fysiotherapie behoren bijvoorbeeld, op een frozen shoulder na, RSI/KANS-klachten niet tot de chronische aandoeningen die voor fysiotherapie vanuit de basisverzekering vergoed worden.

Voor mensen die jonger zijn dan 18 jaar, wordt onafhankelijk van de aandoening wel een beperkt aantal sessies vergoed. Vergoeding voor een aantal behandelingen is via aanvullende verzekeringen wel mogelijk.

TENS via een pijnpoli

Het in bruikleen krijgen van een TENS-apparaat wordt, onder voorwaarden, vergoed vanuit de basisverzekering. Als het TENS-apparaat wordt voorgeschreven door een pijnpoli (anesthesioloog), dan worden de kosten vergoed, ook die van te vervangen elektrodes, snoeren en schoonmaakdoekjes.

Meer informatie/bronnen

  • Corinne is ervaringsdeskundige. Ze vertelt meer over haar ervaring met TENS in haar blog en het vervolg daarop.
  • Een overzicht van diverse apparaten is te vinden op Zorgelooslijf.

Tip

Blijk je allergisch te zijn voor de elektroden, neem dan contact op met de leverancier van het apparaat en de producten die erbij horen. Er zijn verschillende soorten elektroden, ook voor mensen met een allergie.

De leverancier van de afgebeelde Cefar Primo Pro is Eurocept en zij hebben iemand in dienst die kennis heeft van de verschillende soorten elektroden; zij kan je helpen om een soort te vinden waar jij geen bijwerkingen van krijgt.

Artikelen in het RSI-Magazine over TENS

  • Wat te doen bij schouderpijn? Waar een sprintje al niet toe kan leidenRSI-Magazine 2018-1, pagina 13
Back To Top