Zelf autorijden kan ook klachten geven. Zeker in druk verkeer met veel optrekken en stoppen. Maar ook lange ritten kunnen belastend zijn, omdat je min of meer steeds in dezelfde houding zit.
Maak het jezelf zo comfortabel mogelijk en pauzeer regelmatig, zodat je zo lang mogelijk kunt blijven rijden en niet afhankelijk wordt van ander vervoer.
Schakelen
- Schakelen kan pijnlijk zijn: laat je informeren over de voordelen van een automaat. Maak eerst een proefrit in een auto met automaat voordat je tot deze (dure) aanschaf overgaat.
- Als je veel schakelen wilt vermijden kun je beter niet in de stad gaan rijden. Parkeer je auto bij een transferium en maak verder gebruik van het openbaar vervoer.
- Nog een optie om schakelen te vermijden: laat je zoveel mogelijk rijden.
Stuur
- Let bij de aanschaf van een nieuwe of tweedehands auto op de verstelmogelijkheden van het stuur. Kan dit omhoog/omlaag, of naar je toe/van je af?
Cruisecontrol
- Een auto met standaard cruise control rijdt prettig voor mensen met RSI-klachten. Dan hoeft je voet niet op het gaspedaal blijven en is het voor de armen prettiger leunen.
Stuurbekrachtiging
- Kies je een auto met of zonder stuurbekrachtiging?
Een auto zonder stuurbekrachtiging rijdt volgens sommigen prettiger, omdat je grove bewegingen gemakkelijker kunt uitvoeren dan subtiele. Probeer voor je overgaat tot de aanschaf van stuurbekrachtiging eerst het rijden met een auto zonder deze voorziening. Let vooral op handelingen als in- en uitdraaien bij het parkeren, straatje keren, enz. Als dit te zwaar gaat kun je de aanschaf alsnog overwegen.
Kofferbak
- Een vlakke laadbak, of laadbak zonder hoge rand is gemakkelijk bij het in- en uitladen.
Onderweg
- Een middensteun tussen de voorstoelen is heel prettig bij RSI-klachten. Je kunt dan tijdens het rijden met je (rechter)arm leunen op de armsteun.
- Zet je linkerbeen gebogen neer zodat je linkerarm enigszins op dat been kan steunen terwijl je rijdt.
- Gebruik de wachttijd voor het stoplicht om je armen te bewegen. Zet de versnelling in de vrijstand en zet de auto eventueel ook nog op de handrem voordat je ‘los’ gaat. Dit is vooral handig als je wat langer moet wachten, bijvoorbeeld bij een spoorwegovergang.
- Soms is autorijden (tijdelijk) onmogelijk. Als je er teveel klachten door krijgt, moet je het niet meer doen. Niet alleen voor je eigen veiligheid, maar ook voor die van anderen.