skip to Main Content
 

Koken

Het belangrijkste advies bij koken is: maak het jezelf zo gemakkelijk mogelijk. Eet kant-en-klaarmaaltijden, vraag vrienden en familie om voor je te koken, of laat maaltijden aan huis bezorgen. Wil je toch zelf koken, denk dan aan de volgende zaken.

Aardappelen en groenten

  • Koop geschilde en gewassen aardappelen en groenten (koelvak).
  • Zorg voor een voorraad aan diepvriesproducten, zoals aardappelschijfjes, aardappelpartjes en verschillende soorten groenten. Dat kan zo de pan in.
  • Voorkom aardappelen schillen en gebruik alternatieve aardappelproducten voor in de oven/magnetron.

Potten en pannen

  • Gebruik beide handen om zware en hete pannen te tillen, melkpakken open te maken en dienbladen te dragen.
  • Wil je aardappelen, groente of pasta afgieten? Schuif zware pannen over het aanrecht in plaats van ze op te tillen. Steun met een hoek van de pan op het aanrecht, zet een vergiet in de gootsteen en laat daar de inhoud in glijden.
  • Vul een pan water beker voor beker.
  • Gebruik een lichtgewicht waterkoker.
  • Gebruik pannen met een hoge rand, zodat je de inhoud niet zo snel over de rand schept.

Handige hulpmiddelen

  • Gebruik elektrische hulpmiddelen, zoals een elektrisch mes, keukenmachine, mixer of staafmixer voor hakken, snijden, of mengen.
  • Kook in de magnetron, vooral kleine of eenpersoonsporties. Voordeel: geen zware pannen, minder water en minder afwas, want je kunt uit de schaal eten.
  • Gebruik zoveel mogelijk producten die kant-en-klaar zijn voor gebruik: bijvoorbeeld potjes gehakte knoflook in olie, dobbelsteentjes augurken, dobbelsteentjes of reepjes spek enz.

Weetjes

  • Licht bevroren vlees snijdt het gemakkelijkst.
  • Gebruik geen mes om een plastic zak of verpakking open te maken, maar pak een schaar.
  • Laat scharen en keukenmessen regelmatig slijpen.

Recepten

  • Jeanne Doomen heeft het boekje Lekker eten zonder handomdraai geschreven, specifiek gericht op mensen met RSI-klachten. Te koop (tweedehands) bij Bol.com.
  • Download het boekje Slim & Lekker. Tips en recepten voor als je reuma hebt (of niet) van Joop Braakhekke.

Aanrecht

  • Als je klein bent, koop dan een krukje (een kleintje, geschikt voor kinderen). Zet het bij het aanrecht en ga erop staan. Zo hoef je niet met opgetrokken schouders te werken.
  • Zet dingen die je veel gebruikt voor het grijpen, bijvoorbeeld een vaas met spatels, pannenkoekmes, gardes, houten lepels, schaar enz.
  • Zet dingen die je veel gebruikt op de onderste planken van je bovenkastjes.
  • Laat zwaar lopende laden en kastdeurtjes repareren of vervangen.

Afwassen

  • Gebruik een afwasmachine of een mini-vaatwasser.
  • Was af op de Scandinavische manier: eerst alles afwassen, daarna alles afspoelen met lauw water. Niet afdrogen, maar op een afdruiprek laten drogen. O.a. bij Ikea en Blokker kun je afdruiprekken en afdruipbakjes voor bestek kopen. Bij hard water krijg je wel snel vlekken. Droog dan wel het bestek af.
  • Was af met een sponsje in plaats van een borstel.
  • Zet je afwasteil op het aanrecht of een verhoging.
  • Kies een afwasborstel die voor jou prettig is. Er zijn veel soorten (ScoutersBol.com), bijvoorbeeld met softgrip (Blokker).
Back To Top