Skip to content
 

Wat is Cesartherapie?

Cesartherapie is een oefentherapie die vooral gericht is op houding en beweging. De therapeut kijkt dus voornamelijk naar de onderliggende oorzaak van klachten, om die fundamenteel aan te pakken.

Cesartherapie is ‘holistisch’, wat betekent dat de mens als geheel in ogenschouw wordt genomen en er wordt gezocht naar oplossingen die bij de persoon passen.

Hoe werkt Cesartherapie?

De therapeut kijkt waar de klachten vandaan komen en hoe de houding en beweging verbeterd kunnen worden. Daar wordt een programma van oefeningen voor opgesteld dat ook thuis uit te voeren is – van apparatuur wordt dus, in tegenstelling tot bij fysiotherapie, vrijwel geen gebruik gemaakt.

Met de oefeningen wordt een structureel betere houding geleerd, zodat klachten in de toekomst voorkomen worden.

Wanneer heeft Cesartherapie zin?

Cesartherapie heeft zin als de problemen specifiek bij de houding en beweging liggen; anders dan bij fysiotherapie worden er dus vrijwel geen hulpmiddelen ingezet om de pijn te verhelpen.

Wat je nog meer moet weten over Cesartherapie

Cesartherapie wordt vaak in één adem genoemd met Mensendieck en is daar ook uit ontstaan: Maria Cesar heeft haar eigen belangstelling voor ritmische, natuurlijke bewegingsvormen als dans en gymnastiek verenigd met de meer rationele benadering van Bess Mensendieck.

Sommige therapeuten zien nog steeds een ander verschil: bij Cesar is het ritmische element van bewegen belangrijker en de therapeut demonstreert de oefeningen meer, bij Mensendieck is het zelf ervaren belangrijker. Dit verschil is in de theorie echter vaak belangrijker dan in de praktijk.

Kosten en vergoeding

Een sessie van ruim een half uur in de therapieruimte kost rond de € 30,-; als de therapeut aan huis komt, is dit zo rond de € 40,-.

Voor vergoedingen voor oefentherapie vanuit de basisverzekering gelden dezelfde regels als bij fysiotherapie: RSI/KANS valt niet onder de chronische aandoeningen die voor vergoeding in aanmerking komen.

Voor mensen die jonger zijn dan 18 jaar, wordt wel een beperkt aantal sessies vergoed, onafhankelijk van de aandoening. Vergoeding voor een aantal behandelingen is via aanvullende verzekeringen wel mogelijk.

Meer informatie

Meer informatie over oefentherapieën Cesar en Mensendieck vind je op de website van de Vereniging van Oefentherapeuten Cesar en Mensendieck. Hier vind je ook informatie over vergoedingen en kun je een therapeut in de buurt vinden.

Bronnen

  • Vereniging van Oefentherapeuten Cesar en Mensendieck

Artikelen in het RSI-Magazine over Cesartherapie

Back To Top