Ga naar hoofdinhoud
 

Wat is traditionele Chinese geneeskunde?

Traditionele Chinese geneeskunde, afgekort als TCG of in het Engels TCM (Traditional Chinese medicine), is een verzamelterm voor de eeuwenoude filosofie achter de Chinese natuurgeneeskunde. Hieronder vallen tal van behandelmethoden, zoals kruidengeneeskunde, acupunctuur en tai chi.

Hoe werkt traditionele Chinese geneeskunde?

Volgens de filosofie is het menselijk lichaam, hoewel kleiner, fundamenteel hetzelfde als het totale universum en er volledig mee verbonden.

Gezondheid wordt ondersteund door harmonie tussen twee tegengestelde krachten die elkaar aanvullen: yin en yang. Als deze uit balans zijn, ontstaat ziekte.

Daarnaast symboliseren de vijf elementen vuur, aarde, water, hout en metaal alle fenomenen, inclusief de menselijke levensfasen. Ook de invloed van ziekte wordt door deze elementen gesymboliseerd.

Een ander fundamenteel concept is de vitale levenskracht ‘qi’ of ‘chi’. Met geneeskrachtige kruiden, verwerkt in onder meer thee of capsules, wordt een verstoring in de balans verholpen.

Wanneer heeft traditionele Chinese geneeskunde zin?

Behandelingen zijn holistisch en erop gericht het evenwicht van mensen te herstellen. Op deze wijze wordt chronische pijn ook behandeld. Traditionele Chinese geneeskunde kan een aanvulling zijn op reguliere geneeskunde.

Wat je nog meer moet weten over traditionele Chinese geneeskunde

De effectiviteit van traditionele Chinese geneeskunde is vanuit Westers perspectief moeilijk te onderzoeken, omdat een aantal aannames fundamenteel verschillen. Er is dus weinig wetenschappelijke onderbouwing van de complete filosofie te vinden. Wel wordt onderzoek gedaan naar specifieke behandelwijzen, zoals naar acupunctuur.

Kosten en vergoeding

Behandelmethoden die gebaseerd zijn op traditionele Chinese geneeskunde, worden niet vanuit de basisverzekering vergoed. Wel zijn er diverse aanvullende verzekeringen die behandelingen vergoeden als alternatieve geneeswijzen. Hierbij worden wel vaak aanvullende eisen gesteld, zoals een behandelaar die is aangesloten bij een beroepsvereniging. Kijk voor een overzicht van vergoedingen op ZorgWijzer.

Meer informatie/bronnen

Er zijn twee beroepsverenigingen voor Chinese geneeswijzen. NVTCG Zhong, de Nederlandse vereniging voor Traditionele Chinese Geneeskunde, verenigt therapeuten met een afgeronde hbo-opleiding TCG. Yi, de Nederlandse Beroepsvereniging voor Chinese Geneeswijzen (NBCG) is in het bijzonder gericht op therapeuten die hun opleiding in China hebben gedaan.

Back To Top