Skip to content
 

Triggervinger CorinneNee, echt niet, al lijkt dat misschien wel zo. Mijn middelvinger wil niet meer strekken of buigen en dat heet een triggervinger. Dat kan verkeerd worden opgevat en daar voel ik me niet zo fijn bij, want ik wil niemand beledigen. Wat is dat eigenlijk, een triggervinger?

Wat is een triggervinger?

Een triggervinger is een vinger of duim die niet meer kan strekken of buigen omdat hij blijft vastzitten in de peesschede. Daar kun je niets aan doen, want de oorzaak is niet bekend. Je kunt zelf ook niets doen voor herstel, behalve ermee naar de huisarts gaan als het niet vanzelf overgaat.

Specifieke KANS

De triggervinger is een vorm van specifieke KANS en hij staat in de Multidisciplinaire richtlijn aspecifieke KANS uit 2012, op pagina 244. De huisarts heeft een protocol voor de diagnose en behandeling, de NHG-Standaard Hand- en polsklachten (M91). De huisarts heeft drie opties voor behandeling.

Mogelijke behandelingen

1. Afwachten

De eerste optie – afwachten tot de klachten overgaan – ging vanzelf, dankzij corona. Maar het ging helemaal niet over, integendeel, het werd steeds erger. Ik heb er veel te lang mee doorgelopen, tot ik vrijwel niets meer kon. Ik klemde de koffiemok tussen mijn duimen, want vastpakken met mijn vingers ging niet meer.

2. Prik

Optie twee, een prik met een ontstekingsremmer (corticosteroïden en een verdoving) in de peesschede bij de huisarts is de volgende stap. Niet fijn, maar het duurt maar een paar seconden. Ik krijg wel ergere prikken, zoals bij een facetdenervatie en die duurt veel langer. Over facetdenervatie heb ik geschreven in het RSI-Magazine 2016-4, pagina 6-7.

Na de prik moet je die dag rustig aan doen en je mag geen zware dingen tillen. De bijwerking van de corticosteroïden die je krijgt ingespoten is een verhoogde kans op scheuren of afbreken van de pees en dan ben je nog verder van huis.

De geprikte vinger krijgt alle kleuren van de regenboog, net als bij een zware blauwe plek. De eerste dagen is hij nog pijnlijk, maar daarna gaat het in stapjes steeds beter. Ik kon eerst helemaal niets, ook niet typen. Het heeft wel een paar maanden geduurd voor de vingers weer helemaal konden buigen en strekken.

Eind augustus 2021 heb ik voor de 3e keer (2e keer in dezelfde vinger) een prik gekregen. Deze keer heb ik er maar niet te lang mee gewacht. Ik kon nog wel typen, maar het begon al wel pijn te doen. Het herstel duurt nu veel korter, de vinger kan al weer buigen en strekken.

3. Operatie

Als het blijft terugkomen moet ik misschien eens gaan denken aan optie 3 van de mogelijke behandelingen: een operatie. Maar zover is het nog niet.

Meer informatie

Meer over de triggervinger vind je op onze webpagina Triggervinger.

Tekst: Corinne Travail

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top