Skip to content
 

Verklein je pijn – Boekrecensie

Beter functioneren met minder pijn?

Verklein je pijn wordt aangeprezen als een handleiding voor het begrijpen en verminderen van chronische pijn. Pijncoach Eugenie de Ruiter is ervaringsdeskundige door chronische pijn na een auto-ongeluk. Na vijftien jaar worstelen krijgt ze grip op haar pijn door een revalidatietraject waarin ze leert hoe pijn ontstaat en hoe ze dat zelf kan beïnvloeden.

Verklein je Pijn Eugenie de Ruiter
Pijncoach en ervaringsdeskundige Eugenie de Ruiter

Kunnen we hier iets van leren dat toepasbaar is bij langdurige RSI-klachten?

Iedereen met chronische pijn weet hoe lastig het is om de impact ervan aan anderen over te brengen. Het is ook moeilijk om zelf te begrijpen wat er gebeurt in je lijf. Waarom de pijn bijvoorbeeld steeds op nieuwe plekken opduikt. Of waarom een vriendin met langdurige RSI- klachten niet naar de sauna kan omdat dit haar helse pijnen geeft. En waarom de pijn soms heftig terugkomt op momenten van stress.

Eugenie maakt stap voor stap de werking duidelijk van de mechanismes die een rol spelen bij chronische pijn.
Dit zijn het pijnsysteem, het immuunsysteem en het stresssysteem. Alle drie zijn bedoeld om je te beschermen, maar bij chronische pijn wordt dit zó overdreven, dat het de problemen erger maakt. De eerste stap om dagelijkse pijn te verminderen en hanteerbaar te maken, is begrip van dit proces en hoe de mechanismes samenwerken.

Schade en pijn staan los van elkaar

Een centraal thema is dat pijn, zodra die langer dan zes maanden aanhoudt, geen teken van schade meer is, maar een (onnodig!) beschermingsmechanisme van je brein. Sensoren in je lichaam kunnen druk of temperatuur registreren en doorgeven. Maar je brein bepaalt vervolgens, op basis van allerlei andere informatie en je eerdere ervaringen, of dat als pijn wordt uitgedrukt of niet. Pijn wordt dus altijd gemaakt door je brein.

Hoe dit werkt blijkt bijvoorbeeld uit het fenomeen fantoompijn: fysiek onmogelijk, maar de ervaring is echt. Of een aansprekend voorbeeld uit het boek: als je ooit ziek bent geworden van bedorven erwtensoep, kan de geur van de soep al genoeg zijn om misselijk te worden.

Op dezelfde manier is pijn niets meer dan je brein dat probeert je te beschermen. Als schade bijvoorbeeld ooit door langdurig computerwerk is ontstaan, kunnen je hersenen pijn en computerwerk koppelen en je proberen te beschermen met – steeds zwaardere – pijnsignalen, ook als er fysiek niets mis is.

De rol van stress

Net als pijn is stress een geweldig en nuttig mechanisme, dat je lichaam bij dreiging voorbereidt op actie. Het is ook een systeem dat heel veel energie kost en dat optimaal werkt als je het kort gebruikt. Chronische pijn kan leiden tot een chronisch geactiveerd stresssysteem, dat energie vreet en zorgt dat je moeilijk tot rust komt – niet bevorderlijk voor herstel. Het kan leiden tot ‘hersenmist’, sterkere emoties en je geheugen negatief beïnvloeden. Daarnaast kan het je vermogen om te plannen, prioriteren en relativeren beperken. Klinkt bekend?!

Conclusie

Verklein je pijn is met recht een handleiding voor het begrijpen en verminderen van chronische pijn. Het staat vol met ervaringen van chronisch pijnpatiënten die nu veel minder of zelfs geen pijn hebben. Als recensent heb ik afgelopen jaren veel over het onderwerp gelezen: dit boek is zó uitzonderlijk goed, omdat het ongelooflijk veel informatie op een heel duidelijke manier overbrengt.

Het heeft mij geleerd om mijn eigen klachten en die van anderen beter te begrijpen. Ik onderschrijf volledig de woorden van prof. dr. Erik Scherder: “Dit boek is voor veel mensen van grote waarde.”

 

Tekst: Sandra Oudshoff
Beeld: Eugenie de Ruiter, Uitgeverij Lucht
Bron: Eugenie de Ruiter, Verklein je pijn, Uitgeverij Lucht, 2022, ISBN 978 94 93272 05 7

Heb jij dit boek gelezen en wil je jouw ervaring delen? Laat ons en anderen via het onderstaande reactieformulier weten wat jouw bevindinen waren.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top