skip to Main Content
 

Af en toe een boek lezen, om te ontspannen of om informatie te krijgen. Dat kan klachten opleveren als je boek zwaar is, of als je langdurig in een slechte houding zit. Een pocket is minder zwaar dan een gebonden boek en een tijdschrift is wel lichter, maar door de vorm moeilijker vast te houden.

Wat kun je doen om je klachten binnen de perken te houden en toch van een goed boek te genieten?

Houding

  • Houd het boek niet vast maar leg het neer: op tafel of op je schoot met je benen op een steun, of leg het boek op een kussentje op je schoot.

Boekenstandaard

  • Gebruik een standaard voor boeken, bijvoorbeeld deze van Herma, of deze op een zitzak lijkende Book Seat. Of kijk op de website van Scouters voor nog meer soorten.
  • Gebruik een bladomslagapparaat (informatie België). Kijk in je zorgverzekeringspolis of dit hulpmiddel vergoed wordt en vraag dat dan voor aanschaf aan.

Andere vormen van lezen

  • Een e-reader is veel lichter dan een boek, maar je moet hem wel vasthouden of op een standaard zetten. Op de website van Kieskeurig of de Consumentenbond vind je informatie over verschillende modellen.
  • Als lezen te zwaar is kun je luisterboeken downloaden op je pc en Mac, iPod, iPhone of iPad en alle andere mp3-spelers. Je kunt ook luisterboeken lenen bij de bibliotheek. Webredacteur Corinne ondervindt één nadeel bij luisterboeken: ze valt erbij in slaap en heeft dan later een flink stuk gemist. Lezen kan erg ontspannen.
Back To Top