Skip to content
 

Welke behandeling helpt het beste?

Welke behandeling is het beste om RSI-klachten te verhelpen of te voorkomen? Dé behandeling voor RSI-klachten bestaat helaas niet: wat bij de een helpt, daar heeft een ander soms niets aan. Dat hangt af van jouw persoonlijke situatie en voorkeuren.

Standaard wordt fysiotherapie of oefentherapie aanbevolen, dus probeer dat zeker eerst. Op onze pagina Behandelingen A-Z vind je een overzicht van behandelmethoden die mogelijk kunnen helpen bij RSI-klachten.

Doelstelling behandelingen

Behandelingen kunnen verschillende doelstellingen hebben: verbetering van de doorbloeding, vermindering van pijn, training van de houding, ontspanning, beweging, bewustwording van houding en spierspanning, of een combinatie.

Al deze doelstellingen kunnen bijdragen aan verbetering van je klachten. Het hangt van de oorzaak van je klachten af welke behandeling voor jou de beste is.

Hoe kies je de zorgverlener die het beste bij jou past?

Waar vind je de zorgverlener die jou het beste kan helpen? In welk ziekenhuis of welke kliniek is dat? Als je een behandeling nodig hebt, dan wil je de beste zorg, maar hoe vind je die? Zorgkaart Nederland kan je daarbij helpen.

Hoe werkt Zorgkaart Nederland?

Hoe ver kun je en wil je reizen, hoeveel ervaring heeft een behandelaar en hoe lang moet je wachten tot je kunt worden geholpen? Met het antwoord op deze en andere vragen kun je de voor jou beste behandelaar kiezen.

Meer informatie

Patiëntenfederatie Nederland heeft Zorgkaart Nederland ontwikkeld en een aantal tips op een rij gezet. In het document Kiezen in de zorg: een goede voorbereiding helpt! staan die tips en daar vind je ook informatie over Zorgkaart Nederland.

Meer tips vind je op onze webpagina Behandeling of behandelaar kiezen.

Controleer vooraf of de behandeling wordt vergoed

Controleer altijd vooraf of de door jou gekozen behandeling wordt vergoed door je zorgverzekeraar en voorkom daarmee onverwachte rekeningen. Let op de volgende punten:

 • Vergoedt je verzekering de behandelingen, of moet je die (voor een deel) zelf betalen en kun je dat? Controleer je polis of bel je verzekeraar;
  • Wil je een bepaalde therapie volgen, maar ben je daar niet voor verzekerd? Misschien kun je het uitstellen naar het volgende kalenderjaar en voor die tijd de dekking van je verzekering aanpassen of overstappen naar een andere verzekeraar. Let wel op of er wachttijden zijn voordat je van de vergoedingen voor behandelingen gebruik mag maken;
 • Heeft je behandelaar of ziekenhuis een contract met je verzekeraar? Hoe is dat in het volgende kalenderjaar?
 • Is er een therapeut in de buurt, of moet je ver reizen en kun je dat? Denk ook aan de reiskosten;
 • Valt de behandeling onder de basisverzekering (eigen risico) of onder de aanvullende verzekering (geen eigen risico)?
 • Worden voorgeschreven medicijnen vergoed (eigen risico)?
 • Moet je een eigen bijdrage betalen voor de behandeling? (Een eigen bijdrage is niet hetzelfde als eigen risico.)
 • Zit de behandeling (in het nieuwe kalenderjaar) nog in het pakket?

Meer informatie vind je op de webpagina Bezoek aan zorgverlener kan leiden tot onverwachte rekening van de Patiëntenfederatie Nederland.

Zoek een behandelaar op Zorgkaart Nederland

Zoek je een goede fysiotherapeut in de buurt? Of een geschikt ziekenhuis voor een bepaalde ziekte of behandeling? Of wil je je eigen ervaringen delen? Zorgkaart Nederland verzamelt al deze informatie.

 

Doel Zorgkaart Nederland

Je kunt er niet alleen informatie opzoeken over behandelaars en behandelingen, maar ook zelf een behandeling die je hebt ondergaan beoordelen.

Er staan nu ruim 320.000 ervaringen op de site, maar Zorgkaart Nederland hoopt dat het er nog veel meer worden. Hoe meer beoordelingen, hoe beter je kunt kiezen. En met jouw beoordeling kun je anderen helpen de juiste keuze te maken.

Tip

Geef zelf een waardering van je behandelaar of zorginstelling – daar kun je anderen mee helpen, of je ervaringen nu goed of slecht zijn.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op de website van Zorgkaart Nederland.

Kies een behandelaar voor carpaletunnelsyndroom

Logo KeuzehulpAls je de diagnose carpaletunnelsyndroom hebt gekregen dan moet je beslissen of en waar je je laat opereren. Om je te helpen bij die keuze heeft de Patiëntenfederatie Nederland, in samenwerking met onze vereniging, een keuzehulp gemaakt. De ziekenhuizen hebben zelf de gegevens aangeleverd bij het Zorginstituut Nederland.

Hoe werkt de keuzehulp?

Je beantwoordt vragen over hoe je wilt dat de operatie gedaan wordt, door wie en welke nazorg je belangrijk vindt. Je vult je woonplaats in en hoe ver je maximaal wilt reizen. Daarna krijg je de resultaten te zien met een lijst van ziekenhuizen of zelfstandige klinieken die (zo veel mogelijk) voldoen aan jouw criteria.

Je kunt die resultaten naar je e-mailadres sturen of afdrukken. Bij de vergelijking krijg je aanvullende informatie, bijvoorbeeld over hoeveel behandelingen het ziekenhuis jaarlijks uitvoert,  tips en meer informatie ter voorbereiding op je afspraak in het ziekenhuis.

Tip

De keuzehulp geeft geen totaalbeeld van de kwaliteit van de zorg. Maak een afdruk van het resultaat en neem die afdruk mee naar je arts. Dan kun je het beste, in overleg met hem of haar, de keuze maken.

Klik op keuzehulp carpaletunnelsyndroom als je een advies voor je behandeling wilt. De keuzehulp is er ook voor andere aandoeningen.

Behandelingen tegen pijn bij musici

Taboe op pijn bij musiceren

Veel musici ondervinden klachten bij het bespelen van hun instrument. Erover praten is in de muziekwereld taboe, maar er komt steeds meer aandacht voor gezond musiceren en dat zou onderdeel van het lesprogramma moeten zijn.

Weinig aandacht voor klachten

Vakdocenten letten vooral op muzikale prestaties, niet op fysieke of mentale klachten. Veel musici denken dat de pijn erbij hoort, maar met aandacht voor houding en een goede behandeling kun je pijn verminderen of voorkomen. Ook faalangst en podiumangst kunnen worden behandeld.

Onderzoek

Er is nog weinig onderzoek gedaan naar RSI-klachten bij musici, maar in 2018 zijn twee specialisten gepromoveerd op proefschriften over RSI-klachten bij musici:

Waar kunnen musici terecht voor behandeling?

Sommige fysio- of oefentherapeuten zijn gespecialiseerd in het behandelen van klachten van musici, misschien zit er zelfs een in jouw buurt.

Behandelcentra voor musici

Meer informatie

Adelante

Adelante heeft een webpagina over Pijnklachten bij musici.

Kranten en tijdschriften

In kranten en tijdschriften zijn de volgende artikelen gepubliceerd:

Artikelen in het RSI-Magazine over musici

 • Wie mooi wil spelen moet pijn lijden? RSI bij musici: een onderschat probleemRSI-Magazine 2019-1, pagina 14-16
 • Phantom Frank: “Het klinkt raar, maar ik heb in de bouw ook een geweldige tijd gehad”, RSI-Magazine 2014-1, pagina 4-5
 • Ziek door muziek? RSI-Magazine 2013-1, pagina 17

Tips bij keuze behandelmethode

Als je op zoek gaat naar een therapie of behandeling voor RSI-klachten, dan kom je tal van methodes tegen die zeggen RSI te lijf te gaan. Toch bestaat er niet één behandeling die geschikt is voor, of effectief is bij iedereen.

Welke therapieën dan wel effectief zijn, is nog niet duidelijk. Daarom wordt algemeen gepleit voor meer onderzoek naar het effect van behandelingen. In de dagelijkse praktijk laten de ervaringen en resultaten grote verschillen zien: wat bij de een juist lijkt te helpen, geeft bij de ander soms het tegenovergestelde effect.

Overige tips bij keuze behandelmethode

 • In het algemeen is fysiotherapie of oefentherapie zoals Cesar of Mensendieck een goede start. Deze behandelingen worden vergoed door de meeste ziektekostenverzekeraars als je een aanvullende verzekering hebt. Het aantal behandelingen is afhankelijk van het verzekerde pakket.
 • Afhankelijk van de resultaten en het verloop van het klachtenpatroon kun je na verloop van tijd starten met aanvullende methoden op het gebied van houding, beweging, ontspanning of massages. Kies uit de vele mogelijkheden een therapie die bij je past.
 • Zorg dat je bij aspecifieke klachten het Zorgpad Diagnostiek kent uit de Multidisciplinaire richtlijn. Hierin staat beschreven wat de gewenste volgorde en het tijdspad van behandelingen is. Als de klachten al een paar maanden duren en fysiotherapie niet helpt, kan een verwijzing naar multidisciplinaire aanpak in een revalidatiecentrum de beste stap zijn.
 • Soms kan het zinvol zijn meer therapieën tegelijkertijd te doen. Denk goed na of je dit fysiek aan kunt. Je kunt vooraf moeilijk inschatten welk effect een therapie heeft en als je meer therapieën tegelijkertijd doet, welke is dan succesvol en welke niet of minder? Daarnaast moet je er rekening mee houden dat veel ziektekostenverzekeraars meestal niet bereid zijn meer therapieën tegelijkertijd te vergoeden.
 • Overleg met de behandelaar over de mogelijkheden. Informeer en overleg ook met hem/haar over de therapieën die je elders volgt.
 • Voor alle behandelingen geldt dat het geen zin heeft als het niet helpt, als het niet bevalt of als je klachten verergeren. Stop er dan mee en kijk verder.
 • Tenslotte, in de afgelopen jaren is er een enorme markt rondom RSI ontstaan. Sommige bedrijven of personen claimen het enige echte wapen te hebben dat bewezen werkt bij RSI – bij voorkeur binnen drie of zes weken. Wees kritisch op dit soort claims – langdurige RSI-klachten zijn vaak niet binnen zo’n periode te verhelpen.

Reacties en/of meer tips zijn welkom bij de webredactie.

Back To Top