Skip to content
 
Re-integratie bij RSI-klachten moet aan een aantal eisen voldoen. Dat zijn dezelfde eisen die gelden bij andere aandoeningen. Toch zijn er natuurlijk wel verschillen, want niet iedere aandoening is hetzelfde. Wat zijn de regels en wat kom je allemaal tegen bij re-integratie bij RSI-klachten?

Wat is re-integratie?

Ben je (langdurig) werkloos of ziek geweest en moet je weer terugkeren naar werk? Dat heet een re-integratietraject en dat kan bij je eigen werkgever zijn in je eigen functie (1e spoor traject), maar ook in een andere functie en/of bij een andere werkgever (2e spoor traject).

Wie begeleidt je?

De begeleiding die je bij je re-integratie krijgt is afhankelijk van je werkgever of uitkeringsinstantie:

Soms kun je het zelf regelen met een Individuele Re-integratie Overeenkomst (IRO).

Re-integratie bij RSI-klachten als je nog een werkgever hebt

Heb je nog een werkgever, dan zijn jij en je werkgever samen verantwoordelijk voor je re-integratie. Je moet daarvoor ondersteuning krijgen van een verzuimbedrijf, bijvoorbeeld een Arbodienst. In de regeling Procesgang eerste en tweede ziektejaar staat wat er vanaf de eerste week dat je je ziek hebt gemeld moet gebeuren.

Heb je een conflict over je re-integratie met je werkgever, dan kun je het UWV vragen om een onafhankelijk deskundigenoordeel.

Ondersteuning vakbond

CNV

Een CNV Vertrouwenspersoon kan je helpen bij re-intregratie. Bijvoorbeeld als je het niet eens bent met je werkgever of bij een (her-)keuring voor de WAO of WIA. Op hun webpagina Re-integreren: terugkeren na je ziekte staat meer informatie over wat deze vakbond voor jou kan doen.

FNV

Op de pagina Hulp bij re-integratie van het FNV staan tips die je kunnen helpen, bijvoorbeeld met een re-integratieconsulent. Hun webpagina Ziek melden gaat over ziekmelden, hoe je dat moet doen, of en wat je werkgever aan jou mag vragen over je ziekte.

In de video Ziekmelden | jouw rechten en plichten op een rij noemt het FNV al je rechten en plichten bij ziekte, wat je moet doen en op welke manier.

Ondersteuning Stichting Centrum Chronisch Ziek & Werk (CCZW)

CCZW logo

 

 

Alle medewerkers van Stichting Centrum Chronisch Ziek & Werk (CCZW) hebben zelf een aandoening en weten welke problemen je tegen komt als je ziek wordt.

Deze ervaringsdeskundigen kunnen jou helpen bij:

  • re-integratie
  • loopbaanbegeleiding
  • coaching bij ziekte
  • training tot ervaringsdeskundige coach

Re-integratie

Val je uit door ziekte of is het bijna zover? CCZW kan je begeleiden bij re-integratie met RSI-klachten in het 1e spoor traject (bij je werkgever) of 2e spoor traject (bij een andere werkgever), zoals:

  • coaching bij gezondheidsklachten
  • een onderzoek naar welk werk (nog wel) bij je past (beroepskeuzetest)
  • sollicitatietraining
  • netwerktraining

Loopbaanbegeleiding

Het traject Coaching & Talentontwikkeling:

  • kijkt samen met jou naar je doelen, naar wat je wilt
  • onderzoekt of ondernemerschap iets voor jou is

Coaching bij ziekte

Coaching bij ziekte leert je met zelfmanagement de kwaliteit van je leven te verbeteren. Dat is een traject van drie maanden, waarin je niet alleen de theorie leert, maar ook praktijkopdrachten uitvoert.

WIA-keuring

CCZW kan je ook begeleiden bij een WIA-keuring.

Training ervaringsdeskundige coaches

CCZW geeft ook trainingen om ervaringsdeskundige coach te worden. Onze RSI-coaches zijn hier ook opgeleid. De subsidie voor die opleiding is vervallen, dus die moet je nu zelf betalen. Maar je kunt er daarna wel (gedeeltelijk) inkomen mee verdienen.

Meer informatie

Veel (grote) bedrijven en werkgevers werken samen met het CCZW. Overheidsinstellingen zoals de Belastingdienst en het UWV, of gemeenten en onderwijsinstellingen. Lees meer over CCZW in de folder van Centrum Chronisch Ziek & Werk of op hun nieuwe website.

Mijn Re-integratieplan

Re-integratie bij RSI-klachten, Mijn Re-integratieplan logo

 

 

 

 

Mijn Re-integratieplan is een gratis online leerprogramma. Het is een initiatief van patiëntenorganisaties, waaronder de RSI-vereniging. Het is bedoeld om mensen een steuntje in de rug te geven bij ziekte, ook voor re-integratie bij RSI-klachten. Zodat je weer mee kunt doen in de maatschappij.

Het plan helpt jou balans te vinden in jouw werk en jouw leven. Online, persoonlijk, in je eigen tempo. En je kunt daarbij de ervaringen van anderen gebruiken.

Voor wie is Mijn Re-integratieplan?

Mijn Re-integratieplan is voor:

  • werknemers
  • mensen zonder werkgever
  • studenten

Het leerprogramma kan je helpen om uit te zoeken wat jij nodig hebt en wat jouw knelpunten zijn.

Onderdelen Mijn Re-integratieplan

Onderdelen van Mijn Re-integratieplan zijn:

  • zelfportret (waar sta je in je re-integratie?)
  • re-integratie (wet- en regelgeving, met wie krijg je te maken)
  • aanpak (wat belemmert je in je werk en wat kun je daaraan doen?)
  • in gesprek (oefenen met communiceren, zoals met bedrijfsarts of leidinggevende)

In de video introductie Mijn Re-integratieplan zie je hoe het werkt.

Artikelen over dit onderwerp

In ons RSI-Magazine en op onze website schrijven we ook over re-integratie. We hebben de artikelen voor je op een rij gezet.

Back To Top