Skip to content
 

Op 16 januari organiseerde de Backshop in Rotterdam een workshop “Gelukkiger en gezonder op het werk”, met prof. Erik Peper en Annette Booiman. Erik Peper is hoogleraar Holistic Health aan de San Francisco State University en een autoriteit op het gebied van biofeedback. Annette Booiman is o.a. oefentherapeute Mensendieck en biofeedbacktherapeute. Ik mocht daar de RSI-vereniging vertegenwoordigen.

Door middel van een boeiende presentatie, maar ook door het aanwezige publiek actief mee te laten doen, brachten Peper en Booiman de boodschap dat de ergonomie van de werkplek belangrijk is, maar niet zaligmakend. Op een slechte stoel kun je niet goed zitten, maar op een goede stoel kun je wel slecht zitten.

Het effect van houding en ademhaling op onze bezigheden is groot. Een eyeopener was de oefening waarin wij in verschillende houdingen aan positieve en negatieve ervaringen moesten denken. Onderuitgezakt kon ik zo’n negatieve ervaring makkelijk oproepen, maar rechtop zittend was dat een stuk moeilijker! Ook was er een verrassend verschil in kracht in je armen als je voorovergebogen of rechtop stond.

Het effect van de houding is dus groot, maar zoals ik zelf ook ondervind is het lastig om continu in een goede houding te blijven zitten. Er is een apparaatje dat je aan je nek kan bevestigen, en dat je waarschuwt als je niet meer rechtop zit (www.uprightpose.com). Voor wie dat niet gebruikt had Peper nog wel een paar tips als je merkt dat je toch weer onderuitgezakt zit: lager ademhalen, glimlachen, of even een wandelingetje gaan maken.

Tekst: André van der Put

Foto’s: Backshop

Blog van Erik Peper: peperperspective.com

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top