Skip to content
 

Je kunt natuurlijk een schoonmaker inhuren, of iemand anders vragen het voor je te doen. Maar soms is dat niet mogelijk, of maak je gewoon liever zelf je huis schoon. Hoe doe je dat, terwijl je pijn in je armen en handen zoveel mogelijk vermijdt?

Voor we beginnen, de allerbelangrijkste tip: leg de lat wat lager voor jezelf. Niet alles hoeft er perfect uit te zien; je huis hoeft immers niet op de cover van een woonmagazine. Bescherm jezelf en beperk zoveel mogelijk een overbelasting van je spieren. Hieronder volgen wat tips om het schoonmaken makkelijker te maken en pijn in je handen en armen  zoveel mogelijk te vermijden. Werk kamer voor kamer, verdeeld over  verschillende dagen, met regelmatige pauzes tussendoor. Leg ook  schoonmaakspullen zoveel mogelijk neer daar waar je ze nodig hebt.

Vloer

Gebruik zo min mogelijk de stofzuiger, dat is zwaar werk. Helaas heb je die bij het reinigen van tapijt wel nodig. Neem bij deze inspanning na elke tien minuten even pauze. Een alternatief voor de stofzuiger is een rolveger. Met name die modellen die, naast een grote roller, aan weerszijden nog een kleine roller hebben. Daarmee maak je gemakkelijk plinten schoon. De rolveger bevat een knop waarmee je de kracht van het vegen lichter of zwaarder kunt maken. Een ander alternatief voor een stofzuiger is de kruimeldief met een lange steel; handig voor op de trap en lichter dan een stofzuiger. Of de ministofzuiger die je op de bank zet; met een flexibele steel kun je de zitting gemakkelijk reinigen. Linoleum, vinyl, laminaat en  tegelvloer kun je met weinig spierkracht schoonmaken door een vloerwisser met een vochtig dweiltje of stofhoes te gebruiken. Een vloerwisser met uitwringemmer lost vervolgens het probleem van het uitwringen voor je op.

De afwas

Gebruik een afwasmachine. Heb je die niet, was dan af op de Scandinavische manier: eerst alles afwassen, dan naspoelen met lauw water en op een  afdruiprek laten drogen. Pas op bij hard water: droog dan wel het bestek af, anders krijg je vlekken. Was af met een sponsje of een vaatkwast met dikke zachte handgreep. Met een paar korreltjes soda in het afwaswater weekt het vuil makkelijk los; je hoeft dan niet zo hard te boenen om aangekoekt vuil te
verwijderen – alleen niet gebruiken bij aluminium kookgerei. Een eetlepel soda is voldoende om de afvoer te ontstoppen: een ketel kokend water erop en even laten inwerken. Daarna is je afvoer schoon en loopt alles weer goed door.

Maak je aanrecht en tafel schoon met goedkope, vochtige of droge wegwerpdoekjes. Een vaatdoekje van stof moet je elke keer  uitwringen, wat pijn geeft aan vingers en pols. Een miniwringer of rolpers kan dit werk eventueel van je overnemen. Een wisser in plaats van een vaatdoekje werkt ook lichter. Als je toe bent aan een nieuw servies, denk dan eens aan borden, glazen en kopjes van bamboe of melamine (hard plastic). Lekker licht en breekt nooit. Serviezen van deze materialen zijn  tegenwoordig in leuke kleuren en maten verkrijgbaar.

Ramen

Doe de ramen vooral niet te vaak, want dit kan behoorlijk belastend zijn. Sta op een trapje of stevige stoel en werk zo min mogelijk boven schouderhoogte. Zorg voor een lichtgewicht keukentrap, die  makkelijk is te tillen, waardoor je overal goed bij kunt. Zijn de ramen niet zo vuil, dan kun je wat brandspiritus op een prop krantenpapier sprenkelen en ze daarmee schoonmaken; geen gedoe met water en je hoeft niet na te  spoelen.

Badkamer

Een goede, preventieve aanpak voorkomt het zware boenen. Spuit wat Antikal op douchekoppen en kranen, zodat kalkaanslag snel verdwijnt en hardnekkiger aanslag voorkomen wordt. Een wc-eend in het toilet vermindert ook kalkaanslag, waardoor het toilet met minder spierkracht schoongemaakt hoeft te worden.

Stof

Gebruik een plumeau om stof af te nemen op planken.

Koelkast/vriezer

Als je toe bent aan een nieuwe koelkast of vriezer, koop dan een No Frost systeem. Dit is wel wat duurder, maar dan hoef je nooit meer te ontdooien, wat een vervelende schoonmaakklus met veel geklieder scheelt.

Bovenkast keuken

Bovenkastjes die niet tot het plafond reiken, kunnen bovenop erg vettig worden. Lastig en onhandig schoon te maken. Vermijd dit door een krantenvel op de bovenkant van het kastje te leggen en deze eens per maand te verwisselen. Zo kom je op een eenvoudige manier van dat onhandige poetswerk boven je schouderhoogte af.

Fornuis en magnetron van roestvrij staal

Reinig deze met babylotion-/wegwerpdoekjes. Een keramische kookplaat is makkelijk schoon te maken. Een inductiekookplaat ook, maar hier heb je wel weer zwaardere pannen voor nodig.

Tosti-ijzer

Maak schoonmaken overbodig: vouw een stuk bakpapier dubbel, leg daar je brood met vulling in en stop dit pakketje in het tosti-ijzer. Als de tosti klaar is, haal je het pakketje eruit en gooi je het bakpapier weg.

Afvalbak

Zet, in plaats van één grote, op meerdere plekken kleine afvalbakken. Dan hoef je nooit met een zware volle zak te sjouwen.

Tot slot

Houd materialen die je draagt, of waarmee je werkt, zo dicht mogelijk bij je romp. Als je dicht bij je schoonmaakklus staat, heb je meer kracht en worden je nek, arm en schouder minder belast. Om het gewicht te verdelen, draag of verzet grote en zware dingen tijdens het schoonmaken altijd met twee handen.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top