Skip to content
 

Leven met RSI-klachten

Van klacht naar kracht

Al jaren kampte ik met klachten aan mijn schouder. Later kwamen daar pijn en spanningsklachten in mijn nek en armen bij. Ik had alles geprobeerd: een aangepaste werkplek, hulpmiddelen, allerlei therapieën, onderzoeken bij verschillende artsen, foto’s, echo’s, mri, sporten, juist niet sporten … .

Ik hield dit heel lang vol en krabbelde steeds weer op. Om daarna weer op mijn reservebatterij door te gaan.

‘Op de reservebatterij door gaan’

Hoe pijnlijker het werd, hoe harder ik ging vechten. Om maar niet onder ogen te hoeven zien dat dit niet meer werkte. Vanuit de medische wereld kreeg ik niet echt duidelijkheid en tegenstrijdige diagnoses, daar werd ik ook nog eens gigantisch onzeker van. Ondertussen draaide mijn hoofd overuren om controle te houden over de situatie. Want ergens wist ik natuurlijk wel dat deze situatie niet houdbaar was. Ik ging dingen vermijden, ook de dingen die ik deed om te ontspannen. Dit zorgde ervoor dat ik mijn batterij helemaal niet meer kon opladen.

‘Hoe zorg ik voor mezelf’

Tot het moment dat het helemaal niet meer ging. Met het advies om echt uit te rusten om voor mezelf te gaan zorgen. Maar hoe deed ik dat? Ik kon op dat moment mijn nek niet meer bewegen en nog geen pen vasthouden. Een meelevende arts adviseerde mij het boek ‘De kracht van kwetsbaarheid’ van Brene Brown. Ik wist toen niet wat ik met dat advies aan moest: hoe kon dit in hemelsnaam mijn probleem oplossen?

Vanaf dat moment ben ik anders naar mezelf gaan kijken. Ik kwam erachter dat kennis en behandelingen gericht op ontspanning en de verbinding tussen lichaam en geest het meest bevorderend waren voor mijn herstel. Door te begrijpen hoe dit werkt en verschillende vormen toe te passen, ging ik me beter voelen en verdwenen mijn klachten steeds meer naar de achtergrond.

‘Leven met RSI-klachten’

In deze column schrijf ik over mijn ervaringen met RSI/KANS-klachten (Klachten aan Armen, Schouders en Nek). Hoe dat mijn leven en werk heeft beïnvloed en hoe ik daarmee om ben gegaan. Hoe ik mijn laptop inruilde voor pen en papier. Hoe ‘online’ plaats maakte voor écht contact. En wat intuïtief schrijven en de mindbody connectie betekenden voor mijn herstel en welke rol dit nu speelt in mijn leven én werk.

Judith Neven – april 2024

Judith Neven is Schrijfcoach en geeft workshops en individuele begeleiding intuïtief schrijven. Daarnaast is ze Lichaamsgericht Coach. Ze heeft zelf RSI/KANS klachten en zal vanaf nu regelmatig over haar ervaringen schrijven.

Links:

Boek ‘De kracht van kwetsbaarheid Brene Brown’

Symptomen RSI

RSI-klachten

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top