KNGF – Factsheet Fysiotherapie bij (subacromiale) schouderpijn

De Factsheet Fysiotherapie bij (subacromiale) schouderpijn is door het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF), de Nederlandse Vereniging voor Manuele Therapie, SchouderNetwerken Nederland en onze vereniging gemaakt.

In de factsheet staat hoe vaak (subacromiale) schouderpijn voorkomt, wat de gevolgen en klachten zijn, de kosten ervan en hoe de fysiotherapeut de klachten behandelt. Alles overzichtelijk op één (dubbelzijdig) A4-tje.

Factsheet RSI 2015

Naar schatting lopen in Nederland twee miljoen mensen risico op RSI. In Europa zijn dat er 40 miljoen. In bepaalde sectoren of beroepsgroepen komt RSI vaker voor. Behalve werknemers lopen ook jonge kinderen, scholieren en studenten in toenemende mate risico op RSI. In deze factsheet lees je de cijfers met betrekking tot RSI en KANS.

Download de factsheet (pdf).

Arbobalans 2016

Arbobalans 2016 interpreteert de cijfers over het jaar 2015 en vergelijkt de cijfers over 2007 tot en met 2015. Over veranderingen in arbeidsomstandigheden, ziekteverzuim, beroepsziekten en meer. In de factsheet staan de belangrijkste gegevens bij elkaar.

Arbobalans 2014

De Arbobalans 2014 geeft een breed overzicht van de kwaliteit van de arbeid in Nederland en van de ontwikkelingen hierin. Aan de hand van recente monitors en onderzoeken schetst de Arbobalans een beeld van de omvang en de gevolgen van blootstelling aan arbeidsrisico’s, van de betrokken risicoberoepen en -sectoren, en van maatregelen die in bedrijven op dit gebied worden getroffen.

In de Arbobalans 2014 worden ziekteverzuim, arbeidsongevallen en beroepsziekten belicht. Daarnaast is er extra aandacht voor het thema psychosociale arbeidsbelasting en komt de specifieke situatie van zzp’ers aan bod. In de Arbobalans zie je in de tabel op blz. 68 dat RSI-klachten verantwoordelijk zijn voor 11% van het totaal aantal verzuimdagen in Nederland.

Beroepsziekten in cijfers 2016

Het rapport Beroepsziekten in cijfers 2016 gaat over beroepsziekten, de oorzaken, preventie, diagnostiek en behandeling ervan en re-integratie. Hoe kun je beroepsziekten voorkomen en welke nieuwe arbeidsrisico´s zijn er?

Hoofdstuk 3, vanaf pagina 28, behandelt aandoeningen aan het houding- en bewegingsapparaat, waaronder ook RSI valt.

Beroepsziekten in cijfers 2014

Het rapport Beroepsziekten in cijfers 2014 geeft de interpretatie van de cijfers over het jaar 2013. Daarnaast worden hier de cijfers over 2005 tot en met 2013 met elkaar vergeleken. Hoe vaak komen welke beroepsziekten voor? Welke ontwikkelingen zijn er in beroepsziekten?