Skip to content
 
Behandeling RSI-klachten, 6 tips voor het kiezen van een behandelaar helpt je in je zoektocht naar de behandeling die het beste bij jou past. Dé behandeling voor RSI-klachten bestaat helaas niet, want wat bij de een helpt, veroorzaakt bij een ander soms meer klachten. We helpen je op weg met een aantal tips.

Tip 1: bepaal het doel van je behandeling

Behandelingen kunnen verschillende doelen hebben, of een combinatie ervan:

  • vermindering van pijn
  • beweging
  • ontspanning
  • verbetering van de doorbloeding
  • training van de houding
  • bewustwording van houding en spierspanning
  • leren omgaan met chronische pijn

Al deze doelen kunnen bijdragen aan verbetering van je klachten. Het hangt ervan af wat jij wilt bereiken. Daarvoor moet je een zorgverlener kiezen die bij jou past. Die – samen met jou – bekijkt hoe je kunt bereiken wat je wilt.

Behandeling RSI-klachten, tips

  • Het gevoel bij een zorgverlener moet goed zijn, je moet een klik hebben.
  • Je kunt beginnen met een doel en als je dat hebt bereikt nog een doel stellen. Niet alles tegelijkertijd, maar een voor een.

Tip 2: kies een behandeling

Behandeling RSI-klachten, 6 tips: gezond wantrouwen

Sommige bedrijven of personen zeggen dat ze dé behandeling hebben tegen RSI-klachten waarmee je binnen drie tot zes weken van je klachten af bent. Dat klinkt te mooi om waar te zijn, want langdurige RSI-klachten zijn vaak niet binnen zo’n korte periode te verhelpen.

Wat bij de een helpt, verergert bij een ander de klachten

Welke behandeling echt goed helpt, is nog niet duidelijk. Daar moet veel meer onderzoek naar worden gedaan. In de praktijk laten de ervaringen en resultaten van behandelingen grote verschillen zien. Wat bij de een lijkt te helpen, kan bij een ander soms de klachten juist verergeren.

Begin met fysiotherapie of oefentherapie

Probeer eerst fysiotherapie of oefentherapie, zoals Cesar of Mensendieck. Ziektekostenverzekeraars vergoeden deze behandelingen uit de aanvullende verzekering (geen eigen risico). Het aantal behandelingen hangt af van welke aanvullende verzekering je hebt afgesloten.

Later ook andere behandelingen

Gaat het beter met je klachten, dan kun je na een tijdje ook beginnen met behandelingen voor houding, beweging, ontspanning of massages. Kies uit de vele mogelijkheden een therapie die bij je past. Op onze pagina´s Behandelingen A-Z en Ontspannen en bewegen A-Z vind je behandelingen die jou kunnen helpen.

Behandelingen tegelijk

Soms is het goed om meer behandelingen tegelijk te doen. Denk goed na of je dit fysiek aan kunt. Vertel het je behandelaar altijd als je ook andere behandelingen doet of medicijnen inneemt.

Nadelen

  • Je kunt moeilijk zien wat een behandeling oplevert als je er meer tegelijk doet. Welke behandeling is dan succesvol en welke niet of minder?
  • Veel ziektekostenverzekeraars vergoeden maar één behandeling tegelijk.

Behandeling RSI-klachten, 6 tips: langdurige klachten

Heb je al lang klachten en heb je verschillende soorten behandelingen geprobeerd? Als niets helpt, vraag dan je arts om een verwijzing naar een revalidatiecentrum voor een multidisciplinaire behandeling. Dat is een behandeling door een team van behandelaars, die met elkaar samen werken.

Helpt een behandeling niet, stop er dan mee

Voor alle behandelingen geldt dat het geen zin heeft als:

  • het niet helpt
  • het niet bevalt
  • je klachten verergeren

Stop er dan mee en kijk verder.

Voel je niet schuldig

Voel je niet schuldig als een behandeling niet helpt. Je pijn zit niet tussen je oren, er zijn meer dingen die invloed hebben op pijn. Dat kun je lezen in ons artikel Enactivisme: een ander denkbeeld over chronische pijn.

Tip 3: controleer of de behandeling wordt vergoed

Controleer altijd vooraf of je zorgverzekeraar jouw behandeling vergoedt. Soms moet je van tevoren toestemming vragen aan je zorgverzekeraar voor een behandeling. Zo voorkom je onverwachte rekeningen.

Behandeling RSI-klachten, 6 tips: controleer de vergoeding

Vergoeding, of voor een deel zelf betalen?

Vergoedt je verzekering de behandelingen, of moet je die (voor een deel) zelf betalen en kun je dat? Controleer je polis of bel je verzekeraar.

  • Waar valt de behandeling onder?
    • basisverzekering (eigen risico)
    • aanvullende verzekering (geen eigen risico)
  • Worden voorgeschreven medicijnen vergoed (eigen risico)?
  • Moet je een eigen bijdrage betalen voor de behandeling?
    Een eigen bijdrage is niet hetzelfde als eigen risico, soms moet je beide betalen.

Controleer het contract

Controleer of je behandelaar of instelling een contract heeft met je zorgverzekeraar. Hoe is dat in het volgende kalenderjaar? Zit je behandeling dan nog in het pakket?

Niet vergoed, dan eventueel uitstellen

Wil je een bepaalde behandeling, maar ben je daar niet voor verzekerd? Misschien kun je het uitstellen naar het volgende kalenderjaar en aan het eind van dit jaar je aanvullende verzekering aanpassen of overstappen naar een andere verzekeraar. Op onze webpagina Zorgverzekering staan tips over zorgverzekeringen.

Wachttijden

Let wel op of er wachttijden zijn voordat je van de vergoedingen voor behandelingen gebruik mag maken.

Voorkom onverwachte rekeningen

Op de webpagina Bezoek aan zorgverlener kan leiden tot onverwachte rekening van de Patiëntenfederatie Nederland lees je waarom je soms toch een nota krijgt die je niet verwacht.

Niet verzekeren maar aftrekken

Het kan voordeliger zijn om je niet aanvullend te verzekeren voor behandelingen, maar de kosten af te trekken van de aangifte inkomstenbelasting. Er is wel een drempel voor aftrek en er gelden voorwaarden. Zie informatie hierover in onze artikelen:

Afstand

Is er een therapeut in de buurt, of moet je ver reizen en kun je dat? Denk ook aan de reiskosten.

Tip 4: zoek een behandelaar op Zorgkaart Nederland

Behandeling RSI-klachten: 6 tips, logo Zorgkaart NederlandWaar vind je de zorgverlener die jou het beste kan helpen? In welk ziekenhuis of welke kliniek is dat? Je wilt de beste zorg, maar hoe vind je die?

 

Zorgkaart Nederland verzamelt informatie over zorgverleners, zodat jij een goede keuze kunt maken.

Wat is Zorgkaart Nederland?

Patiëntenfederatie Nederland heeft Zorgkaart Nederland ontwikkeld en een aantal tips op een rij gezet. In het document Kiezen in de zorg: een goede voorbereiding helpt! staan die tips en daar vind je ook informatie over Zorgkaart Nederland.

Hoe ver kun je en wil je reizen, hoeveel ervaring heeft een behandelaar en hoe lang moet je wachten tot je kunt worden geholpen? Met het antwoord op deze en andere vragen kun je de behandelaar kiezen die het beste bij jou past.

Eigen ervaringen delen

Wil je je eigen ervaringen delen? Geef dan zelf een waardering over je behandelaar of zorginstelling. Daar kun je anderen mee helpen, of je ervaringen nu goed of slecht zijn.

Tip 5: Kies een behandelaar voor carpaletunnelsyndroom

Behandeling RSI-klachten: 6 tips, logo KeuzehulpAls je de diagnose carpaletunnelsyndroom hebt gekregen dan moet je beslissen of je je laat opereren en waar.

Om je te helpen bij die keuze heeft de Patiëntenfederatie Nederland, in samenwerking met onze vereniging, een keuzehulp gemaakt. De ziekenhuizen hebben zelf de gegevens aangeleverd bij het Zorginstituut Nederland.

Klik op keuzehulp als je een advies voor deze behandeling wilt. De keuzehulp is er ook voor andere aandoeningen.

Hoe werkt de keuzehulp?

Je beantwoordt vragen over hoe je wilt dat de operatie gedaan wordt, door welke specialist en welke nazorg je belangrijk vindt. Je vult je woonplaats in en hoe ver je maximaal wilt reizen. Daarna krijg je de resultaten te zien met een lijst van ziekenhuizen of zelfstandige klinieken die (zo veel mogelijk) voldoen aan jouw criteria.

Je kunt die resultaten naar je e-mailadres sturen of afdrukken. Bij de vergelijking krijg je aanvullende informatie, bijvoorbeeld over hoeveel behandelingen het ziekenhuis jaarlijks uitvoert, tips en meer informatie om je voor te bereiden op je afspraak in het ziekenhuis.

Tip

Maak een afdruk van het resultaat en neem die afdruk mee naar je arts. Dan kun je het beste, in overleg met je arts, de keuze maken.

Behandeling RSI-klachten, 6 tips: informatie over carpaletunnelsyndroom

Carpaletunnelsyndroom komt veel voor en we hebben daar al vaker over geschreven.

Tip 6: Behandelingen tegen pijn bij musici

Taboe op pijn bij musiceren

Veel musici ondervinden klachten bij het bespelen van hun instrument. Erover praten is in de muziekwereld taboe, maar er komt steeds meer aandacht voor gezond musiceren en dat zou onderdeel van het lesprogramma moeten zijn.

Weinig aandacht voor klachten

Vakdocenten letten vooral op muzikale prestaties, niet op fysieke of mentale klachten. Veel musici denken dat de pijn erbij hoort, maar met aandacht voor houding en een goede behandeling kun je pijn verminderen of voorkomen. Ook faalangst en podiumangst kunnen worden behandeld.

Behandeling RSI-klachten, 6 tips: onderzoek musici

Er is nog weinig onderzoek gedaan naar RSI-klachten bij musici, maar in 2018 zijn twee specialisten gepromoveerd op proefschriften over RSI-klachten bij musici:

Waar kunnen musici terecht voor behandeling?

Sommige fysio- of oefentherapeuten zijn gespecialiseerd in het behandelen van klachten van musici, misschien zit er zelfs een in jouw buurt.

Meer informatie

Behandelcentra voor musici

Kranten en tijdschriften

In kranten en tijdschriften zijn de volgende artikelen gepubliceerd:

Artikelen in het RSI-Magazine over musici

  • Wie mooi wil spelen moet pijn lijden? RSI bij musici: een onderschat probleem, RSI-Magazine 2019-1, pagina 14-16
  • Phantom Frank: “Het klinkt raar, maar ik heb in de bouw ook een geweldige tijd gehad”, RSI-Magazine 2014-1, pagina 4-5
  • Ziek door muziek? RSI-Magazine 2013-1, pagina 17

Tekst: Corinne Travail

Reacties en/of meer tips zijn welkom bij de mediaredactie.

Back To Top