Skip to content
 

RSI-klachten. Je hebt ze wel, maar niemand die ze ziet!

Hoe maak je kenbaar wat je hebt en hoe jij die klachten ervaart? Aan je studieadviseur, werkgever, instanties, zorgverleners, maar ook aan familie en vrienden? Hoe kun je je klachten concreet maken en effectief communiceren wat je nodig hebt om te herstellen of te blijven functioneren. Voor de themamiddag op 18 maart 2023 waren twee sprekers uitgenodigd die hier meer over vertelden.

Alex Schonewille is loopbaan- en re-integratiecoach in Utrecht. Hij is gespecialiseerd in het begeleiden van mensen met ernstige hoofdpijnklachten bij het vinden of behouden van werk. Hij is daarnaast ook lid en vrijwilliger van de Nederlandse Hoofdpijn Vereniging (NHV). Hij is gespecialiseerd in het communiceren over je klachten. Alex ziet veel overeenkomsten tussen mensen met ernstige hoofdpijnklachten en mensen met RSI-klachten.

Het eerste wat Alex aanstipt in zijn workshop is het kennen er erkennen van je klachten. Als je te lang doorgaat zonder je klachten te erkennen is er een grote kans op langdurig verzuim en kan je werkplezier verdwijnen. Daarom is het belangrijk om een goede balans te vinden tussen werk(druk) en je privéleven. Het is uiteindelijk in ieders belang om aan het werk te blijven. Pas na erkenning en acceptatie van je klachten kun je bepalen hoe je hiermee omgaat.

Dit kan een lang proces zijn, soms jarenlang, en door de uiteenlopende vormen van klachten heeft dit voor iedereen een andere uitkomst. Je zult dus voor jezelf moeten bepalen wat je nog wel en wat je niet meer kan.

Zodra je voor jezelf een helder beeld hebt kun je hierover gaan communiceren met je werkgever en naasten. Openheid is belangrijk in het hele proces. Maar ook de manier waarop je iets deelt. Veel mensen kunnen zich niet goed voorstellen hoe je klachten ervaart. En kunnen dit ervaren als ‘zeuren’. Bereid je goed voor hoe je iets uitlegt, liefst zo medisch mogelijk. Geef een duidelijk beeld van je klachten en beperkingen. Daarnaast wordt het altijd als positief ervaren als je oplossingsgericht meedenkt.

Tijdens de workshop was er veel interactie rondom de overeenkomsten van RSI- en hoofdpijnklachten. Bijvoorbeeld dat het over chronische pijn gaat en dat het invloed heeft op je werk en je collega’s. Een verschil is de medische diagnose van de klachten. De Hoofdpijn Vereniging heeft de laatste 15 jaar veel gedaan om een duidelijke diagnose van de klachten erkend te krijgen. Hier hebben ze veel winst geboekt bij huisartsen, bedrijfs- en verzekeringsartsen. Bij RSI is dat moeilijker.

Marijke Dekker ging verder op het onderwerp: hoe communiceer ik over klachten? Haar promotieonderzoek gaat over de impact van RSI-klachten bij studenten. Na een korte toelichting op de resultaten van haar onderzoek gaan de deelnemers zelf aan de slag: hoe krijgen ze inzicht in échte situaties en welke tips kunnen ze daaruit halen?

De groep werd opgedeeld in twee kleine groepjes die een aantal rollenspellen nadoen. Ze spelen een situatie na die op de werkvloer, bij je leidinggevende, of tijdens je studie, bij je studiebegeleider, kan voorkomen. Daarna delen de deelnemers de inzichten met elkaar. Wat zijn aspecten die in het gesprek als positief werden ervaren, en wat zijn aspecten die als negatief werden ervaren?

Positieve aspecten zijn: meedenken en oplossingsgericht zijn door zowel de ‘patiënt’ als de werkgever/studiebegeleider, rust in het gesprek en begrip tonen voor elkaar.

Negatieve aspecten zijn: Vaag zijn zoals geen goede omschrijving van de klachten geven en termen als ‘ik doe mijn best’ gebruiken, niet goed luisteren naar elkaar en te snel conclusies trekken.

Het was een boeiende middag waarin we veel van elkaar geleerd hebben!

Wil jij op de hoogte blijven over themadagen? Schrijf je in op de nieuwsbrief! 

 

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top