Skip to content
 

Wat is Shiatsu-massage?

Shiatsu is een alternatieve geneeswijze, afkomstig uit de traditionele Japanse geneeskunst. De energiebalans wordt door aanrakingen, oftewel massage, weer hersteld. De oudste sporen van Shiatsu zijn overigens in China gevonden. Er zijn dan ook veel overeenkomsten met de filosofie van acupunctuur.

Hoe werkt Shiatsu-massage?

Behandelaars gaan uit van meridianen: energiebanen van het lichaam. Deze zijn volgens hen allemaal met een orgaan verbonden. Door op specifieke punten te masseren, behandelt de Shiatsu-therapeut de bijbehorende organen en de bloed- en zenuwbanen die er dichtbij liggen. Als spieren en pezen vastzitten, worden deze ook losgemaakt.

Wanneer heeft Shiatsu-massage zin?

Door spieren te masseren, worden ze weer ontspannen. Sommige therapeuten leggen daarbij ook de link tussen RSI en spierknopen, wat overeenkomsten vertoont met een handmatige triggerpointbehandeling. Shiatsu-therapeuten zeggen met de massage in het algemeen het herstel van het lichaam te bevorderen.

Daarnaast levert het geestelijke en lichamelijke rust op, wat helpt bij het verder voorkomen van RSI-klachten.

Wat je nog meer moet weten over Shiatsu-massage

Vaak maakt de behandeling deel uit van een groter geheel. Zo combineren therapeuten regelmatig de Shiatsu-massage met voedingsadvies en met advies voor het doen van oefeningen.

Kosten en vergoeding

Een groot aantal zorgverzekeraars vergoedt Shiatsutherapie als alternatieve geneeswijze via aanvullende verzekeringen. Kijk voor een overzicht op Zorgwijzer.

Meer informatie/bronnen

In het RSI-Magazine 2016-1 hebben we geschreven over de afstudeerscriptie van drie Shiatsu-therapeuten. Het artikel staat hieronder vermeld bij Artikelen in het RSI-Magazine over Shiatsu.

Behandelaars zijn te vinden op de website van de beroepsvereniging Nederlandse Werkgroep Praktizijns in de natuurlijke geneeskunst.

Er zijn verschillende stijlen Shiatsu-massage, zoals ‘mechanisch’ of ‘Nippon’. Een overzicht is te vinden op Shiatsu-Stijlen.

Artikelen in het RSI-Magazine over Shiatsu

Back To Top