Skip to content
 
Je denkt er niet zo over na als je gewend bent om alles met twee handen te doen, ook als je klachten hebt. Je doet het gewoon, soms aangepast, maar als het moet dan moet het. Op één of andere manier vind je daar wel een weg in.

Triggervinger en/of CTS

Deze zomer heb ik me voor mijn triggervinger door laten verwijzen naar een (plastische) chirurg. Die keek verder dan mijn triggervinger en vermoedde dat ik ook wel eens een carpaletunnelsyndroom (CTS) kon hebben.

Over die triggervinger heb ik eerder een blog geschreven: Nee, ik steek geen middelvinger naar je op. Het is mijn triggervinger.

Ik had kort tevoren een prik (corticosteroïden en verdoving) gehad in de triggervinger en dan mag je de eerste twee maanden niet opereren. Er was daardoor nog tijd om een EMG te maken om vast te stellen of ik weer een CTS had. De CTS en triggervinger konden dan in één operatie worden behandeld.

Uit het EMG bleek dat ik een ernstig CTS had, waarvoor ik het dringende advies kreeg om me te laten opereren. Voor mij de tweede keer, want 30 jaar geleden ben ik ook geopereerd aan een CTS in mijn rechterhand en wel op mijn 35e verjaardag.

De operatie voor CTS

Na vier maanden was het zover en kreeg ik een oproep voor de operatie. Niet óp mijn verjaardag, maar een week ervoor. Goed excuus om niet al te veel drukte te maken voor het vieren van mijn (65e) verjaardag. En dat is ook gelukt, want er kwamen maar twee mensen. Volgend jaar zie ik wel verder.

1992 versus 2022

1992

Operatie carpaletunnelsyndroom rechts 1993

Foto 1: Deze foto is van mijn linkerhand die een half jaar na mijn rechterhand is geopereerd. Van de operatie aan de rechterhand in 1992 heb ik geen foto´s.

Van de vorige keer wist ik nog dat ik wekenlang niets kon met de geopereerde hand. Een enorm pak drukverband tot de hechtingen er na 10 tot 14 dagen uit mochten en al die tijd in een mitella. Na wekenlang nietsdoen was die hand helemaal stijf en moest ik alles weer aanleren.

In 1992 kreeg ik geen begeleiding van een (hand-)therapeut. Het enige advies was: afwassen in warm water met een sponsje toen ik een complicatie, posttraumatische dystrofie – tegenwoordig Complex Regionaal Pijn Syndroom (CRPS) – kreeg.

2022

Operatie carpaletunnelsyndroom rechts 2022 direct na de operatie

Operatie carpaletunnelsyndroom rechts 2022 na 48 uur zonder drukverband

Operatie carpaletunnelsyndroom rechts 2022 na 12 dagen zonder hechtingen

Operatie carpaletunnelsyndroom rechts 2022 na 3 weken

 

 

 

 

 

Foto 2                            Foto 3                        Foto 4                         Foto 5

  • Foto 2: Direct na de operatie. De operatie ging deze keer heel anders. Al op de operatietafel kreeg ik oefeningen voorgedaan om te doen. Direct bewegen, maar niet belasten. En dat ging ook wel, want het pak drukverband was zeker de helft minder en mocht er na 48 uur al af.
  • Foto 3: Na 48 uur, nadat het drukverband eraf is gehaald. De arm hoefde niet in een mitella, maar ik moest hem wel 48 uur omhoog houden. Ook in bed, liggend op een paar kussens.
  • Foto 4: 12 dagen na de operatie, na het verwijderen van de hechtingen.
  • Foto 5: 3 weken na de operatie.

Door direct te bewegen zijn mijn vingers niet stijf geworden. In het begin had ik wel last van de wond en de hechtingen, maar nadat die eruit waren ging het snel veel beter. De eerste anderhalve week heb ik extra paracetamol geslikt en daarmee was het goed te doen.

Op de eerste afbeeldingen is goed te zien dat de hand is opgezet. Dat trekt snel bij zodra de hechtingen eruit zijn.

Handtherapie voor CTS

Vanaf een week na de operatie heb ik handtherapie en dat gaat nog steeds door. Met allerlei oefeningen:

  • Vingers zo ver mogelijk spreiden.
  • Vingers tappen (een O maken van de duim en iedere andere vinger).
  • Pols horizontaal en verticaal bewegen (hand vrij over de rand van de tafel en dan heen en weer en op en neer bewegen).
  • Vingers tappen (hand plat op tafel en dan één voor één de vingers optillen).
  • Luchtschrijven (ellenboog op tafel en dan met grote bewegingen de letters van het alfabet in de lucht schrijven). Kleine letters, hoofdletters en cijfers doe ik ook. Zinnen schrijven, achterstevoren schrijven – je kunt het zo leuk maken als je zelf wilt.
  • Verdikte wondranden masseren om het vocht af te voeren.

De handtherapie (fysiotherapeut) houd ik voorlopig nog. Ik ben goed aanvullend verzekerd en mag 27 keer per jaar. Door deze persoonlijke begeleiding gaat het herstel beter en vooral veel sneller dan de vorige keer.

Praktische problemen én oplossingen

Het leven met één hand geeft vooral praktische problemen en wie alleen woont moet alles zelf doen. Of hulp regelen.

Zolang je het pakket drukverband om je hand hebt kun je bijna niets, zonder drukverband wordt het een stuk makkelijker en als de hechtingen eruit zijn kun je voorzichtig je hand gebruiken. Zware dingen, druk zetten doen nog wel een paar weken pijn.

Aan- en uitkleden

Hoe kleed je je aan of uit met één hand? Je moet voorzichtig zijn met de geopereerde hand en die zit flink in de weg.

Bij aan- en uitkleden heb je echt hulp nodig, bijvoorbeeld van de thuiszorg. Die had ik al, dus dat was voor mij geen probleem. Na ongeveer anderhalve week deed ik dat weer bijna helemaal zelf.

Beha
Probeer je beha maar eens om te doen met één hand. Of ´s avonds af te doen.
Voor de beha heb je wat langer hulp nodig. Die moet je onder spanning vastmaken en loshaken, terwijl dat pijnlijk is met een geopereerde hand. Sommigen denken dat het wel een tijdje zonder beha kan, maar dat voelt niet goed. Voor de thuiszorg is het geen handeling die veel tijd kost.
Broek
Als je je broek maar met één hand kunt optrekken dan zit hij scheef. Voor een riem heb je twee handen nodig.
Broeken met elastiek in de taille zijn ideaal. Het elastiek is rekbaar, je hebt geen sluiting en trekt de broek gewoon omhoog.
Sokken
Krijg jij je sokken aan met één hand?
Voor sokken heb ik al jaren een hulpmiddel: een kousenaantrekhulp, een rekje waar je de sok overheen spant en dan je voet erin steekt. Dat ging ook redelijk goed met 1 hand en 1 pink.
MouwenBij blouses en truien moeten de mouwen wijd genoeg zijn om de verbonden hand doorheen te steken. Dat geldt ook voor jassen en vesten en dergelijke.
Sluitingen
Riemen, knopen of een rits zijn lastige sluitingen.
Riemen gebruik ik al jaren niet meer, dat zit niet lekker. Kleding met knopen naai ik vanaf de onderste knoop tot borsthoogte dicht (je hoofd moet er nog wel door kunnen). Ik ben groot fan van ritsen en klittenband.

Persoonlijke verzorging

Zolang het drukverband erom zit mag je hand niet nat worden. Daarna mag je kort douchen.

  • De eerste dagen heeft de thuiszorg geholpen met wassen of douchen. Daarna deed ik het weer zelf, met een plastic handschoen om zolang er nog een pleister op de wond zat. Het gaat wat langzamer, maar als je voorzichtig bent kan het wel.
  • Billen afvegen na toiletbezoek ging in het begin niet zo goed. Dan maar extra wassen met hulp van de thuiszorg.

Eten en drinken

Brood smeren

Brood smeren met één hand is een uitdaging en al helemaal met je verkeerde hand. Je kunt een hulpmiddel kopen, zoals:

  • Theomatik, een broodplank met hoge rand en extra functies voor het openen van verpakkingen of om portieverpakkingen op hun plaats te houden.
  • Een bordrand die je om een bord klemt, verkrijgbaar vanaf ongeveer € 4,- bij FysioSupplies.

Hulpmiddelen zijn duur en dat is jammer als je het maar tijdelijk nodig hebt. Als je goed vooruit denkt kun je al veel regelen.

  • Koop de dag voor de operatie een heel gesneden brood (of meer), smeer en beleg dat, snijd doormidden en doe dat in porties in de vriezer.
  • Vleeswaren kun je goed invriezen, kaas niet en van zoetigheid weet ik het niet. Smeer desnoods alleen boter op de plakjes en snijd ze doormidden.
  • Kaas schaven kun je in het begin niet. Koop plakjes kaas, die kun je er later zo tussen doen.
  • Hagelslag en vlokken kun je er zo op strooien en ik denk dat je pindakaas en jam ook wel kunt invriezen. Chocopasta misschien ook wel. Even testen van tevoren.
  • Ik heb zo twee weken lang twee keer per dag een zakje met gesmeerd brood uit de vriezer gehaald. Af en toe kom ik nog ergens een pakje tegen. Lekker makkelijk!

Koken

Het grootste probleem bij koken is de voorbereiding: aardappelen schillen, groenten schoonmaken en snijden. En het boodschappen doen als je dat niet lopend kunt doen.

  • De eerste weken na de operatie heb ik kant-en-klaar maaltijden thuis laten bezorgen. Ik heb ze gehad van Uitgekookt en daar was ik erg tevreden over. Niet de goedkoopste, maar wel lekker, met in verhouding behoorlijk veel vlees of vis en je kunt ook een grotere portie bestellen.
  • Fruit schilde iemand anders voor mij. Ze deed verschillende soorten in grove stukken in een Tupperware bakje, uitgeperste citroen erover en het blijft een paar dagen goed. In de supermarkt kun je ook bakjes met gesneden en gewassen fruit kopen. Bananen zijn makkelijk voor de eerste dagen.
  • Na vier weken kocht ik gewassen en gesneden groente/aardappelen uit het koelvak. Inmiddels snijd ik zelf weer groenten, maar geen grote, zware dingen zoals kolen. Of ik kook met ingevroren groenten of aardappelproducten. Af en toe een potje groente om het super makkelijk te maken.
  • Ik heb een hekel aan boodschappen doen en houd van grote voorraden. Als je alleen bent en je word ziek, dan moet je je zien te redden. Zo af en toe bestel ik ook wel online boodschappen en laat die dan bezorgen. Vooral grote en zware dingen, zoals toiletpapier en blikken.

Apparaten bijvullen

Ik heb een waterfilter die het kraanwater zuivert. Dat gebruik ik altijd in strijkijzer, waterkoker, Senseo en voor consumptie. Het gefilterde water is ook kalkvrij en nu hoef ik die apparaten niet meer te ontkalken.

Het reservoir van de Senseo bijvullen was erg lastig, want dat moet je vasthouden met één hand en dan met de andere hand bijschenken. Hetzelfde geldt voor mijn strijkijzer, terwijl de waterkoker geen probleem is, want die kun je gewoon op het aanrecht zetten.

De eerste paar weken vroeg ik de thuiszorgmedewerker of andere bezoekers of ze de Senseo wilden bijvullen. Zodra de filterkan niet meer te zwaar was om op te tillen deed ik het weer zelf. Met de andere hand kon ik een rand van het reservoir ondersteunen op de rand van de gootsteen.

Verpakkingen

Het openen van verpakkingen is met RSI-klachten al een probleem, maar na de operatie nog meer. Een nieuw pakje met plakjes kaas, pads voor de Senseo, blikjes of kuipjes kattenvoer, noem het maar op.

Ik heb elke dag ´s morgens en ´s avonds thuiszorg (verpleging en verzorging). Zij maakten verpakkingen voor mij open als ik daar om vroeg. Ook bijvoorbeeld voor het uitdrukken van medicijnen uit strips.

De was

De wasmachine aanzetten gaat nog wel met één hand en een trommel leeghalen ook wel. Wasmand naar boven zeulen en was ophangen is de eerste periode te zwaar.

  • Voor de was heb ik huishoudelijke hulp. Ik haal altijd zelf mijn bed af, maar het dekbedovertrek verwijderen met één hand was wel zwaar. Bed opmaken doet mijn hulp.
  • Vouwen en strijken doe ik normaal zelf, maar voorlopig doet de huishoudelijke hulp dat. Wasmanden naar boven brengen en was ophangen doet zij anders ook al.

Evaluatie

Operatie carpaletunnelsyndroom rechts 2022 na 7 wekenFoto 6: Na 7 weken zijn de wonden goed genezen. De littekens zijn nog wat rood en langs de wondranden zit een verdikking.

Nu ik dit schrijf is de operatie zeven weken geleden. Ik heb geen gat meer in mijn hand (zoals de visboer beweerde) en je ziet er al bijna niets meer van.

Ik doe nu vrijwel alles weer met mijn geopereerde hand. Tot een paar weken geleden waren voorwerpen met een steel (haarborstel, mes) in die hand pijnlijk, maar nu niet meer. Alleen een voorwerp dat op de plaats van de wonden stoot is nog pijnlijk.

De operatiewonden zijn goed genezen en de triggervinger staat weer recht in het gelid met de andere vingers. Die klachten zijn verdwenen, maar mijn eerste drie vingers (duim, wijsvinger en middelvinger) zijn nog steeds doof.

Gedurende de operatie was al duidelijk dat ik heel veel littekenweefsel had en dat alles was verkleefd. De chirurg had er grote moeite mee om de carpale tunnel open te krijgen.

Mocht het nodig zijn dan kan ik nog een keer geopereerd worden. Dan wordt het een operatie op de ok, deze keer was het lopende-band-werk. Dan zal herstel waarschijnlijk wat langer duren, maar als mijn klachten erdoor verbeteren heb ik dat er wel voor over.

Mijn adviezen

Met een goede voorbereiding kom je een heel eind. Denk goed vooruit, aan wat een probleem zou kunnen zijn. Kleed je in gedachten aan en uit met één hand, ga iets koken met één hand en ondervind wat het probleem daarbij is.

Tips

  • De dag voor de operatie een heel brood smeren en in porties in de vriezer doen.
  • Een tijdje kant-en-klaar maaltijden bestellen en laten bezorgen.
  • Smeer de littekens goed in, zodat ze soepel blijven. Dertig jaar geleden deed ik dat met Rescue crème van Bach, nu met edelzalf van apotheek Venema in Groningen.
  • Mijn rechterhand was ook voor de operatie altijd al koud. Daarvoor had ik een paar mooie, nieuwe ovenwanten gekocht, maar daar paste de hand met het dikke verband erom helemaal niet in.
  • De vriendin die met mij naar het ziekenhuis was geweest had nog een nieuwe theemuts in de auto liggen die niemand wilde hebben. Ik was er blij mee, want daar paste de hand wel in. Nu heb ik alsnog plezier van de ovenwanten.
  • Sluit een goede aanvullende verzekering af en ga naar een handtherapeut. Vraag de dokter om een verwijzing.
  • Maak het jezelf gemakkelijk en kijk wat je vooraf al kunt doen (zie Praktische problemen en oplossingen).
  • Vraag hulp van anderen die langskomen of om taken voor je te doen. Maak van tevoren lijstjes, want schrijven met de verkeerde hand gaat niet.

Wanneer laat je je opereren aan een CTS?

Heb je ook de diagnose carpaletunnelsyndroom gekregen en twijfel je welke behandeling je wilt? De Patiëntenfederatie Nederland en de Nederlandse Vereniging voor Neurologie hebben samen de Consultkaart CTS gemaakt, waarin alle mogelijkheden staan en wat je ervan kunt verwachten. Zo kun je de behandeling kiezen die het beste bij je past.

Artikelen in het RSI-Magazine

De Willem Dekbedovertrek hulp bestaat nog steeds. Je kunt hem gebruiken voor het opmaken of afhalen van het dekbedovertrek. In het instructiefilmpje zie je hoe je Willem gebruikt.

 

Geschreven door Corinne Travail

Dit bericht heeft 5 reacties

    1. Hoi Siena,

      Fijn dat je wat aan ons artikel gehad hebt! Mocht jij een vergelijkbaar traject in gaan en dit later willen delen met de RSI-Vereniging, dan kan je altijd een mailtje sturen naar mediaredactie@rsi-vereniging.nl. Zo kunnen we van elkaar blijven leren.
      -Dominique

      1. Site hartelijk dank voor deze zeer duidelijke en leerzame uitleg. Mij rest een vraag : vanaf wanneer mag ik zwemmen (aquajoggen) ?
        Dank bij voorbaat
        Hugo

  1. Even een berichtje van een fysiotherapeut: wij gebruiken al een jaar of 20 een tractie apparaat voor klachten bij Carpaal Tunnel Syndroom. Dit is bij ruim 70% van de mensen effectief en heeft als grote voordeel dat je dan niet geopereerd hoeft te worden en je werk, hobbies en thuisactiviteiten gewoon kunt blijven doen. Ik dacht dit dit voor mensen met CTS misschien vaak nog onbekend is, omdat veel chirurgen er niet over praten (die willen graag snijden). Ik weet dat er in Nederland meer fysiotherapeuten met vergelijkbare tractieapparaten werken, het is dus niet alleen bij ons 😉 Hopelijk helpt dit weer veel mensen!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top